Yeni Nesil Yapay Zeka Ile Görme Engelli Kisilerin Hayati Kolaylasacak

Yeni nesil yapay zeka teknolojilerinden biri olan ChatGPT’nin insan hayatina getirdigi yenilikler hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Dicle Yurdakul, “Tanitima giren en son versiyon GPT-4’un en umut verici gelismesi görme engelliler için geliyor. Bee My Eyes (Gözlerim Ol) ve GPT-4 is birligi ile görme engelli kisilerin cep telefonlariyla çektikleri görsellerin, gönüllü olarak bu görselleri tanimlayacak olan kisilere ulastirip engelli bireylerin anlik olarak yardim almalari saglanacak” dedi.

Yeni Nesil Yapay Zeka Ile Görme Engelli Kisilerin Hayati Kolaylasacak
Yeni nesil yapay zeka teknolojilerinden birisi olan ChatGPT hakkinda konusan Altinbas Üniversitesi Isletme Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Dicle Yurdakul, kodlama ve etkilesimler üzerinden insan zekasini taklit eden ChatGPT’nin, önceki yapay zekâ standartlarini asarak makine ögrenimi sistemlerinde yeni bir devri baslattigini belirtti.

Önemli olanin, krizleri firsata çevirmek oldugunu söyleyen Yurdakul, “Insan zekasinin en önemli özelligi budur. Yapay zekâ teknolojisinin risklerinden ziyade nasil firsata çevrilebilecegine, günlük hayatta nasil kullanabilecegine odaklanmamizda fayda var” diye konustu.

ChatGPT’nin yeteneklerini görünce hayran kaldigini ifade eden Doç. Dr. Yurdakul, OpenAI’in, 14 Mart 2023 tarihinde ChatGPT’nin arka planinda çalisan büyük dil modelinin en son versiyonu olan GPT-4’ü tanittigini hatirlatti. Bu yeni yapay zekâ modelinin problem çözme yeteneklerinin gelistirildigine isaret eden Doç. Dr Yurdakul, “Pratikte pek çok kullanimi olabilecek bu özelligin benim en sevdigim uygulamalarindan biri görme engellilerin hayatlarini kolaylastirmak üzere gelistirilen Bee My Eyes (Gözlerim Ol) ve GPT-4 is birligi” diye konustu.

Dr. Yurdakul, Bee My Eyes’in, görme engelli kisilerin cep telefonlariyla çektikleri görsellerin, gönüllü olarak bu görselleri tanimlayacak olan kisilere ulastirip engelli bireylerin anlik olarak yardim almalarini saglayan bir uygulama oldugunu söyledi.

Yurdakul ayrica, GPT-4 ile is birligi sayesinde artik gönüllülere ihtiyaç olmadan da bu görsellerin taniminin yapilip, anlik olarak görme engelli kisilere iletmenin mümkün oldugunu söyledi.



“Metin yazabiliyor, görseller ve kodlar olusturabiliyor”

Yurdakul, Ilk deneyimlere göre GPT-4’ün, son derece zeki ve yetkin bir insanin elinden çikmis gibi duran metinler yazma, metin üzerinden olusturdugunuz taleplerden de görseller ve hatta kodlar olusturma konusunda oldukça basarili oldugunu kaydetti.

Yurdakul’a göre, bu son derece gelismis yetkinlikler, günlük hayattan derin teknolojiye kadar pek çok noktada büyük bir degisimin kapisini açacak. Yurdakul, öte yandan bu teknolojinin akillarda pek çok soru isaretine neden oldugunu belirtti.

Bilim insanlarinin GPT-4’un arkasindaki mühendisligin büyük bir giz perdesi altinda olmasindan rahatsiz olduklarina deginen Yurdakul, “Bana göre bu rahatsizlik abesle istigal. Müthis bir teknoloji harikasinin ve is modelinin gizemlerinin dünyanin geri kalaniyla mutlaka paylasilmali” dedi.



“Egitimde de çigir açabilecek”

Algoritmanin gelistirilmis muhakeme yetenegi sayesinde egitimde de çigir açan firsatlar sunabilecegini söyleyen Yurdakul, kâr amaci gütmeyen bir online egitim platformu olan Khan Academy’nin bu firsatlardan yararlanmaya basladigini anlatti. Yurdakul, “Diyelim ki Khan Academy’de yer alan ücretsiz matematik derslerinden birini alan bir ögrenci, bir soruya yanlis cevap verdi. GPT-4 entegrasyonlu yeni sohbet araci sayesinde ögrenci “Neden yanlis yaptim?” sorusunu robota sorabiliyor ve robot ögrencinin hangi mantiksal süreç üzerinden hatali sonuca varmis olabilecegine dair açiklamayi veriyor. Dolayisiyla ögrenci sadece dogru cevaba degil, onu yanlis cevaba yönlendiren düsünme biçimine de anlam kazandirmis oluyor; bu da çok daha etkin bir ögrenme demek” ifadesini kullandi.

“GPT-4, Stanford’tan kabul bile aldi”

GPT-4’un çesitli sinavlardan aldigi notlarin pek çok insani kendinden süphelendirecek kadar iyi olduguna dikkat çeken Yurdakul, algoritmanin Amerika’da avukatlik yapabilmek için gereken LSAT ve BAR sinavlarinda, yüksek ögrenime giris için gerekli olan AP ve GRE gibi sinavlarda son derece basarili oldugunu vurguladi. GPT-4’un aldigi skorlar ile su anda Stanford’a kabul alabildigini söyleyen Yurdakul, algoritmanin temel muhakeme becerilerinin, kisa bir süre içinde inanilmaz bir mesafe katettigi degerlendirmesini yapti.

“Aldi, alacak ve almaya devam edecek”

Bu birkaç örnegin bile “Yapay zeka meslekleri elimizden alacak mi?” sorusunun net cevaplari oldugunu kaydeden Yurdakul, “Aldi, alacak ve almaya devam edecek. Idrakine varmamiz gereken gerçek, bunun tamamen bir konumlanma meselesi oldugu. Mesleginiz dahilinde ifa ettiginiz bazi görevler hatta belki de tümü kesin olarak algoritmalarin alanina kayacak. Burada önemli olan bizlerin bu alanlarda yapay zekayi kendi yararimiza kullanmakta ne kadar mahir oldugumuz. Bu algoritmalar, tüm diger teknolojiler gibi, kullanmayi bilenler için büyük bir firsat, geri kalanlar için ise bir tehdit unsuru olmaya devam edecekler” dedi.

Asil mesele gelecegi iyi okuyarak insanlar ve makineler tarafindan yürütülecek olan islerin ayrimini görebilmek. Insanin yapmasi gereken, makineler tarafindan yürütülecek olanlarda teknolojiyi kullanma becerilerini ve insana kalacak olan alanda da kendi yetkinliklerini gelistirmek olmali” diyerek görüslerini dile getirdi.

“GPT-4’un en sasirtici uygulamalari kodlama alanindan geldi”

Dicle Yurdakul son olarak, GPT-4’un en sasirtici uygulamalarinin kodlama alanindan geldigini dile getirirken sonuçlarin nereye varabilecegini henüz kestiremedigini dile getirerek durumu küçük bir örnekle açikladi.

Yurdakul, “Diyelim ki dijital pazarlama alaninda faaliyet gösteren yeni bir sirket kurdum ve bu sirket için bir web sitesi tasarlamak istiyorum. GPT-4’a bu web sitesinden beklentilerime ve hangi sayfalari, hangi araçlari içermesini istedigime dair detayli bir tanim veriyorum. Ve GPT-4 sadece kopyala-yapistir yaparak tam olarak istediginiz siteyi saniyeler içinde kurmanizi saglayacak kodu ekraniniza getiriyor. Bu sadece günlük hayatta çok kullanisli olacak basit bir örnek. GPT-4 ile çok daha karmasik sistemler için kodlama yapmak da mümkün. Çocuklarimiza aldirdigimiz kodlama derslerine gelince kodlama mantigini anlamalari açisindan önemliydi. Ama bunun disinda pek ise yaramayacak gibi görünüyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA