Üniversite-Sanayi Isbirliginde Türkiye'de Ilk Kez Üretilen Akrilik Boru, Sektördeki Disa Bagimliligi Bitirecek
Çorum’da üniversite-sanayi isbirligi çerçevesinde hayata geçirilen proje ile Türkiye’de ilk kez farkli sektörlerde kullanilan döküm akrilik boru üretimine baslandi. Hayata geçirilen proje ile sektördeki disa bagimliligin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Çorum Hitit Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ibrahim Bilici’nin koordinatörlügünde yürütülen proje çerçevesinde un ve gida degirmenleri, hastanelerdeki tasima hatlarinda ve dekorasyon olarak kullanilan döküm akrilik borunun ilk kez Türkiye’de üretimine baslandi. Çorum Sanayi Sitesi’nde özel bir firma tarafindan kurulan pilot tesiste gerçeklestirilecek olan üretim ile sektördeki disa bagimliligin önüne geçilecek. Yerli ve milli imkanlarla üretilen akrilik boruda ilerleyen günlerde seri üretime baslanacak. Hitit Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ibrahim Bilici, firmanin bir yil önce akrilik boru üretimi için proje hazirladigini belirterek üniversiteden destek istediklerini belirterek, bununla ilgili makine imalat teknolojileri alaninda bir proje hazirladiklarini söyledi.
Öte yandan, sanayi kuruluslariyla is birligi alaninda dikkat çeken adimlar atarak bölge ekonomisine önemli katkilar sunan Hitit Üniversitesi, YÖK tarafindan yürütülen "Yüksekögretim Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Projesi"ne dahil edilmis, Türkiye’de makine ve imalat teknolojileri alaninda ihtisaslasan tek üniversite olmustu.
"Akrilik boru üretimi yapan ilk pilot tesisini kurmayi basardik"
Un fabrikalari, gida degirmenleri, hastanelerdeki tasima hatlarinda ve dekorasyon olarak kullanilan döküm akrilik borularin yurt disindan ithal edildigini açiklayan Doç. Dr. Bilici, "Bu borular Türkiye’de üretilmiyor. Bunun ilk pilot tesisini kurmayi basardik. Firmamiz tarafindan da gerekli alt yapi ve yatirimlar yapilarak su anda ürün üretim asamasina geçildi. Daha önce prototip olarak ürettigimiz ürünleri fuarlara götürerek sergiledik. Firma henüz seri üretime geçmemesine ragmen bugüne kadar 150’ye yakin farkli çaplarda ve sekillerde boru üretimi yaparak teslim etti" dedi.
Firma sahibi Mustafa Alapala, bu ürünleri daha önce ithalatçi firmalardan alarak Çorum’daki firmalara satisini gerçeklestirdiklerini belirterek, “Ancak son dönemlerde ortaya çikan ülkeler arasi nakliye problemi ve yeteri kadar ithal edilmemesi bizi bu ürünü üretmeye tesvik etti. Bu ürün için Hitit Üniversitesi’nin kapisini çaldik. Yaklasik 3 yildir projeyle ilgileniyoruz. Su anda nihai ürün üretimine basladik. Bu ürün aydinlatma sektörü, gida sektörü, makine endüstrisi, laboratuvar ve hastane ekipmanlarinda sikça kullanilan bir ürün. Su an ürünü sorunsuz olarak üretmeyi basardik. Mutluyuz. Satisini gerçeklestiriyoruz. Önümüzdeki ayda seri üretime baslayarak ülkemizin bu alandaki ihtiyacini tamamen karsilayacak hale gelecegiz” diye konustu.
Kimya Mühendisi Aysegül Eker ise, “Yaptigimiz çalismadan daha çok ortaya çikan ürün bizi daha mutlu etti. Bu ürün sayesinde hem bili birikimi kendi ülkemize ait hem de yerli üretim seklinde gerçeklestirebilecegimiz bir çalisma oldu. Bu sayede hem ülkemiz hem firmamiz kazançli çikti” ifadelerini kullandi.