Mersin'de Dogru Tarimsal Üretim Için Teorik Ve Uygulamali Egitim

İçel Büyüksehir Belediyesi, dogru tarimsal uygulamalarin yayginlasmasi ve çiftçilerin üretim pratigi kazanmasi için destekleyici ve egitici proje çalismalarina devam ediyor.

Mersin'de Dogru Tarimsal Üretim Için Teorik Ve Uygulamali Egitim
Bu çerçevede Dis Iliskiler ve Projeler Sube Müdürlügü ile Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanliginin Alman Uluslararasi Isbirligi Teskilati’ndan (GIZ) alinan fon ile yürüttügü ’Gida Güvenligi Için Yerel Tarimsal Üretimin Tesviki’ projesi, basarili bir sekilde gerçeklestirildi.

Proje, artan global gida krizinde gida güvenligini yerelde artirmayi hedeflerken, tarimsal bilgi ve egitim ile üretim teknigini de gelistiriyor. 25’er kisiden olusan 3 ayri egitim grubunun yer aldigi projeden, toplam 75 üretici faydalandi. Ilk egitim faaliyeti Gülnar ve Aydincik, ikinci egitim Silifke ve son egitim Tarsus’taki üreticilere verildi.

Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsünde görevli uzmanlarin sunumlariyla destek verdigi proje çerçevesinde, egitimlere katilan tüm üreticilere katilim belgesi takdim edildi. Ayrica budama makasi, bahçe çizmesi, is eldiveni, bahçe tulumu ve sapka gibi malzemeler de verildi.



“Egitimler, ilçelerdeki ürün yelpazelerine göre verildi”

Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanliginda görevli ziraat mühendisi Ayse Yampar Gök, proje çerçevesinde egitimlerin 3 grup halinde düzenlendigini belirterek, “Toplamda 75 çiftçiye, ilçelerdeki ürün yelpazelerine göre egitim verildi.

Ilk 25 kisilik grubumuz Gülnar ve Aydincik ilçelerinde, sert kabuklu ve subtropik meyvelerde bitki besleme ve budama üzerine egitim aldi. Ikinci 25 kisilik grubumuza Silifke ilçesinde sert çekirdekli ve sert kabuklu meyvelerde bitki besleme ve budama, üçüncü grubumuza da Tarsus’ta sert çekirdekli meyveler ve subtropik meyvelerde bitki besleme ve budama konusunda teorik ve uygulamali egitim verildi” dedi.

Tarsus’a bagli Yunusoglu Mahallesinden egitim çalismasina katilan Ipek Gönen, “Gerçekten verimli bir egitim aldik. Ziraat mühendisleri ve arastirma görevlilerinden olusan hocalarimiz çok iyiydi. Egitimde budama tekniklerini ögrendik” diye konustu.

Tarsus’a bagli Mantas Mahallesinden bir baska üretici Iskender Basböyük ise “Sert çekirdeklilerde, fidan dikiminden hasada kadarki süreçte gerekli olan ilaçlarin nasil kullanilacagina dair ve gerek hastaliklarla gerekse de zararlilarla mücadele konusunda egitim aldik. Bugüne kadar, kulaktan dolma bilgilerle geldik, fakat simdi bu egitim bize çok sey katti” seklinde konustu.

Kaynak: İHA