'Ögün Olarak Sahuru Atlamayin'

Ramazan ayi persembe günü basliyor. Hazirliklarini tamamlayan ve orucunu tutmak isteyenler için saglikli, yeterli ve dengeli beslenme adina önerilerde bulunan Ögr. Gör. Özlem Demir “Ögün olarak sahuru atlamayin” dedi.

'Ögün Olarak Sahuru Atlamayin'
Ramazan ayinda yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günde en az 2 ögünün tamamlanmasinin sart olduguna dikkat çeken Altinbas Üniversitesi Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan Ögr. Gör. Özlem Demir, özellikle sahur ögününün atlanmasinin saglik açisindan çok tehlikeli oldugunu belirtti.

Demir, “Ögün atlamak, açlik süresinin en az 5 saat daha uzatilmasina neden olur. Bu da sekerinizin iftardan daha erken sürede düsmesine ve günlük hayatinizda yasayacaginiz birçok probleme neden olabilir” diyerek önemli uyarilarda bulundu.

“Sahurda çorba, hafif sulu yemekler veya kahvalti tercih edin”

Geceleri metabolizma hizinin düsmesinin tersine, ögünlerin yaga dönüsme hizinin arttigini hatirlatan Özlem Demir, bunun da kilo alimini hizlandirdigini söyledi.

Bu nedenle sahurun çorbalar, hafif sulu yemekler, salata türevleri, süt ve yogurt ürünlerinden olusan ögünlerle veya hafif kahvalti ile tamamlanmasini vurgulayan Demir, sahurda, özellikle asiri tuzlu, yagli yemeklerden ve hamur islerinden uzak durulmasini tavsiye etti.

“Iftarda ise büyük porsiyonlar yerine aralikli küçük porsiyonlar tüketilmeli”

Özlem Demir, iftar sofrasinda ise asiri yeme istegine karsi gelerek tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralikli ve her seferinde küçük porsiyonlarin tüketilmesinin önemine degindi ve “Özellikle iftarlarda yemekleri hizli yemekten kaçinmali, iyice çigneyerek ve yavasça tüketilmeli. Yemege iftariyelik ürünler ile baslanmali ve ardindan çorba tercih edilmeli. Ana yemege ise en az 15 dakika bekledikten sonra baslanmali” dedi.

Iftar ve sahur arasinda sivi ihtiyacinin karsilanmasi için en az 2 litre kadar su tüketilmesini öneren Demir, susama hissi olmasa bile bu süre araliginda suyun yaninda destekleyici ayran, süt, hosaf, meyve suyu ve çaylarin büyük faydasi olacagini kaydetti.



“Kizartma, hamur isleri ve pirinç pilavindan uzak durun”

Iftarda kizartmalardan, hamur islerinden, kan sekerini hizli yükselten pirinç pilavi veya patates gibi ögünlerden uzak durulmasini dile getiren Demir, “Bunlar yerine kepekli veya bulgurlu ürünler tercih etmeli. Iftar sonrasi serbetli tatlilar yerine seker ihtiyacini sütlü tatli hatta meyve ile gidermek daha saglikli olur.” görüsünü dile getirdi.

“Diyabet hastalari, emziren anneler uzun süren açlik için doktorlarina danismali”

Özlem Demir, diyabet hastalarini, hamileleri, emziren anneleri, geriatrik hastalari ve okul çagi çocuklarini sagliklarini etkileme riski olmasi sebebiyle uzun süre aç kalma konusunda mutlaka bir doktora ve diyetisyene danismalari konusunda uyardi. Bir hastaligi olmamasi halinde bile sagligi olumsuz etkilenen kisilerin oruca ara vermelerini ve saglik durumu oruç tutmasina elverisli olmayan bireylerin de durumlarini iyi degerlendirmeleri gerektigini anlatti.

“Iftar sonrasi, 20-30 dakika hafif tempolu spor yapilabilir”

Oruçluyken gün içinde herhangi bir egzersiz yapilmasini önermediklerini hatirlatan Demir, bununla birlikte haftada en fazla üç kere, iftar ögününü yedikten sonra 20-30 dakikayi geçmeyecek hafif tempolu spor yapilabilecegini söyledi.

Özellikle iftar sonrasi yapilan yürüyüslerin, bagirsak hareketlerini arttirarak kabizligin olusmasini da önleyecegini ve gece rahat uyumaya yardimci olacagini ifade eden Demir son olarak, “Normal beslenme düzenimizi degistirdigimiz bu ayda saglikli beslenmek bagisiklik sistemimizin güçlü kalmasini saglayacaktir. Ramazan sonrasi bayramda da ayni uyarilara dikkat etmeli. Normal düzene vücudu alistirarak ve yavas yavas geçmeliyiz” dedi.

Kaynak: İHA