DEÜ'den Milli Havacilik Hamlesi
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Türk Uçak Sanayii Anonim Ortakligi (TUSAS) ile yerli üretime dayali milli havacilik faaliyetlerini gelistirmek amaciyla genis bir is birligi protokolüne imza atti. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ile TUSAS Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil’in imzaladigi protokol, Ankara’daki Türk Havacilik Uzay Sanayii’nde gerçeklestirildi. Protokol çerçevesinde, DEÜ Mühendislik Fakültesi Havacilik ve Uzay Mühendisligi Bölümü bünyesinde olusturulan Akis Dinamigi ve Benzetim Laboratuvarinin da faaliyet planlamasi yapildi.

Protokol çerçevesinde, ulusal ve uluslararasi akreditasyonlari ile dünya standartlarinda egitim imkâni sunan DEÜ Mühendislik Fakültesi Havacilik ve Uzay Mühendisligi Bölümü bünyesinde kurulan Akis Dinamigi ve Benzetim Laboratuvarinin da faaliyet planlamasi yapildi.
Protokol töreni sirasinda açiklamalarda bulunan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Türkiye’nin savunma sanayisinde disa bagliligini azaltacak, havacilik ve uzay sanayisindeki gücünü pekistirecek önemli bir is birligini hayata geçirdiklerini vurguladi. Imzalanan protokol ile DEÜ bünyesinde TUSAS is birligi ile kurulan Akis Dinamigi ve Benzetimi Laboratuvari faaliyetlerine yönelik ana hatlarin da net hale gelecegini ifade eden Rektör Hotar, “Ülkemizin önemli stratejik degerlerinden biri olan TUSAS ile basta havacilik ve uzay mühendisligimiz olmak üzere ortak çalisma alanlarimiz bulunmakta. Arastirma Üniversitesi olarak eslestirildigimiz sektörlerimizden biri olan makina elektrikli teçhizat içinde yer alan akis dinamigi alaninda, IHA’larda alternatif hidrojen temelli yakit kullanimi ve depolanmasindan, uçaklarimizin aerodinamigine kadar çok önemli projelere temel teskil edecek çalismalar yer almakta. Bu süreçte bu çalismalarimizi TUSAS is birligi ile düzenledigimiz laboratuvarimizda hocalarimiz ve ögrencilerimizle devam etmekten ve bu alanda TUSAS ile protokol yapan ilk üniversite olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesinin, Türkiye’nin milli havacilik, uzay ve savunma sanayisinin ihtiyaç duydugu alanlarda akademik faaliyetlerini sürdürecegini ifade eden Rektör Hotar, TUSAS’in ulusal hedeflerine katki sunmaya hazir olduklarini belirtti.
Protokol ile stratejik konularda çalisan lisansüstü ögrenci ve doktora sonrasi arastirmaci yetistirilecegini de söyleyen Rektör Hotar, “Küresel ölçekte sayginligini artirmayi güçlü adimlarla sürdüren kurumumuz; bilimden sanata, sagliktan spora kadar her alanda basariyla temsil ediliyor. Üniversitemiz, dünya üniversitesi olma hedefi çerçevesinde önemli bir is birligini daha hayata geçirmenin gururunu yasiyor. Bu çerçevede Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, devletimizin ve is dünyasinin ihtiyaç duydugu konularda kamu hizmeti sunmaya, önemli bilimsel buluslara imza atmaya, analitik zekâsi güçlü ve çok yönlü düsünebilen mühendisler yetistirmeye devam edecegiz” ifadesinde bulundu.
Protokol imza töreni sonrasinda TUSAS tesislerini ziyaret ederek çalismalar hakkinda yetkililerden bilgi alan Prof. Dr. Nükhet Hotar, tesiste yer alan Milli Muharip Uçak simülasyonunu da test etti.
