Gulik Tezgahlarda Yerini Aldi

Tunceli’de halk arasinda gulik olarak bilinen çiris otu tezgahlardaki yerini aldi. C vitamini açisindan zengin, bagisikligi güçlendirici özelliklerinin yani sira idrar yolu enfeksiyonlarinin hizli geçmesine yardimci olan gulikin kilosu 25 liradan alici buluyor.

Gulik Tezgahlarda Yerini Aldi
Türkiye’nin birçok bölgesinde dogada kendiliginden yetisen ve faydali bir bitki olarak bilinen gulik, Tunceli’de tezgahlardaki yerini aldi. Mart ayinin ortalarindan itibaren basta Ovacik, Nazimiye ve Pertek ilçeleri olmak üzere taslik ve çalilik alanlardan toplanan gulik, temizlenip yikandiktan sonra tezgahlara dizilerek alicilarin begenisine sunuluyor. Yumurtali kavurmasi, çorbasi, sulu yemegi, pilavi ve böregi yapilan gulik, dogal antibiyotik olarak da nitelendiriliyor. Tunceli merkezde dagdan topladigi guliki satan Zeki Toy, ’’Genelde mart ortalarinda çikiyor. Gidip toplayip getiriyoruz. Is yok güç yok. Ekmek paramiz için bunu topluyoruz” dedi.

Efendi Özkan ise otun tereyaginda yumurtayla kavurmasinin yapildigini belirterek, “Çorbasi da olur. Içine pirinç atiliyor. Bu isi hanimlar daha iyi biliyor. Onlar yapiyor biz de yiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA