TBMM Baskani Sentop Açiklamasi

TBMM Baskani Mustafa Sentop, “Kürtçe için özel bir uygulama yok. Bilinmeyen dil diye bir ibare kullanilmiyor. Resmi dil Türkçe oldugu için tutanaklar Türkçe tutuluyor. Türkçe dislinda bir dil kullanildigi zaman bu tutanagin metnine yazim yapiliyor, dipnot isareti kullanilarak ‘hatip Türkçe olmayan dil kullanmistir’ diyor” dedi.

Sentop, TBMM’de bilinmeyen dil yazimi iddialarina cevap verdi. Seentop, milletvekillerinin islarla bilinmeyen dil iddiasini ortaya attiklarini belirterek, “Kürtçe için özel bir uygulama yok. Bilinmeyen dil diye bir ibare kullanilmiyor. Resmi dil Türkçe oldugu için tutanaklar Türkçe tutuluyor. Türkçe dislinda bir dil kullanildigi zaman bun tutanagin metnine yazim yapiliyor, dipnot isareti kullanilarak ‘hatip Türkçe olmayan dil kullanmistir’ diyor. Bu Kürtçe için özel bir uygulama degil, Ingilizce, Arapça, Ispanyolca için de ayni uygulama yapiliyor. 1 Subat 2023’te HDP’li Necdet Ipekyüz Kürtçe bir kelime kullaniyor. Bu kelime tutanaga yazilmamis, dipnot konmus. Denmis ki, ‘hatip tarafindan Türkçe olmayan bir kelime kullanilmistir’ diyor. 2 Subat 2023’te AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan Ingilizce ifade kullanmis, o da tutanaga yazilmis, altta hatip tarafindan Türkçe olmayan kelime kullanilmistir. Kürtçe’ye mahsusu özel tavir, uygulama yoktur. Bütün dillerle ilgili uygulama vardir” dedi.

AK Parti’de seçim çalismalarinin yapildiginin hatirlatilmasi üzerine Sentop, “Bu konuya dair degerlendirme yapmam mümkün degil. Ancak siyasi partiler kanunu 24. Maddesi son cümlesi var. Orada siyasi parti toplantilarina katilma noktasinda yasak, Anayasa ve mevzuatta olan yasak, adaylik sürecinde ortadan kalkiyor” ifadelerini kullandi.

"Milletvekilligi adaylik basvurusu yapacak misiniz" sorusuna Sentop, “Adaylik basvurusu yapacagim” seklinde cevap verdi.
Kaynak: İHA