Israil'de Yargi Reformu Protestolari Devam Ediyor

Israil’de binlerce kisi Basbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartismali yargi reformunu protesto etmeye devam ederken, Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog tarafindan sunulan yargi reformu koalisyon tarafindan reddedildi.



Israil’in birçok noktasinda Basbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartismali yargi reformunu protesto etmek için binlerce kisi bir araya geldi. Gün boyu süren protestolar aksam saatlerinde de devam etti. Yerel saatle 19.00’da baslayan büyük protestoya katilan binlerce kisi mesalelerle ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiligine dogru yürümeye basladi.

Tel Aviv’de çok sayida yol trafige kapatilirken, zaman zaman protestocular ve protestolara karsi çikan Israilliler arasinda gerginlik yasandi. Protestoyu düzenleyenler arasinda bulunan bir kisi, "Bu, Israil demokrasisini yok etmeye çalisanlara karsi verdigimiz bir koruma mücadelesi. Çok önemli bir haftanin içindeyiz" dedi.

Öfkeli kalabaligin, hafta sonu yeni bir protesto düzenlemesi bekleniyor.

Muhalefet partileri kabul etti, koalisyon reddetti

Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog tarafindan sunulan yargi reformunun koalisyon tarafindan reddedilmesinin ardindan muhalefet partilerinden yeni bir adim geldi. Israilli muhalefet partileri, Herzog’un önerisini mevcut siyasi krizi sona erdirmek için kabul ettiklerini açikladi.

Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ise Herzog’un önerisini "kaçirilmis bir firsat" olarak nitelendirdi. Ülkede devam eden protestolara da deginen Netanyahu, "Halk, neler olup bittigine dikkat ediyor. Aldigimiz yetkiye uygun olarak hareket etmemiz gerekiyor ve bunu sorumlu sekilde yapacagiz" dedi.

Isçi Partisi lideri Merav Michaeli, koalisyonu Israil’i, iç savasa sürüklemekle suçlarken, "Bunu yapanlar vatandas degil, sadece kendilerini ve koltuklarini düsünen ve bunlar için hepimizi feda etmeye hazir politikacilar" ifadelerini kullandi.

Muhalefet lideri Yair Lapid ise, koalisyonu Herzog’un yargi reformu önerisini reddettigi için elestirdi.

Sunulan önerinin mükemmel olmadigini belirten Herzog, "Burada birlikte yasamak için adil bir uzlasmaya ihtiyacimiz var" açiklamasinda bulundu. Lapid, koalisyona seslenerek, "Neyin tehlikede oldugunu bilmiyorsunuz" dedi.



Tartismali yargi reformu

Cumhurbaskani Herzog ile ABD’nin karsi çiktigi tartismali yargi reformu, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sinirlandirilmasini, meclisin mahkeme kararlarini geçersiz kilmasini ve yarginin hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltilmasini içeriyor. Reformun yasalasmasi için mecliste yapilacak üç oturumda da onay almasi gereken yasa tasarisi, ilk onayini aldi. Israil’in yazili bir Anayasasi bulunmazken, Yüksek Mahkeme en yüksek yargi merci olarak görev yapiyor. Israil’de devletin isleyisine, yönetimi ile insan hak ve özgürlüklerine iliskin "temel yasalar” bulunuyor. Yüksek Mahkeme, Anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykiri oldugu gerekçesiyle meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisine sahip.
Kaynak: İHA