Çin'in Yeni Basbakani Li Qiang Oldu

Çin’de Ulusal Halk Kongresinin devam eden genel kurulunda düzenlenen oturumda Li Qiang, ülkenin yeni basbakani olarak atandi.

Çin’in en üst yasama organi Ulusal Halk Kongresinin baskent Pekin’de devam eden Genel Kurul oturumunda yapilan oylama sonucu ülkenin yeni basbakani belli oldu. Çin Devlet Baskani Xi Jinping tarafindan aday olarak önerilen Li Qiang, 2 bin 947 delegeden 2 bin 936’sinin oyunu olarak basbakan seçildi. Seçimde 3 delege ret oyu, 8 delege ise çekimser oy kullandi. Çin Devlet Baskani Xi, seçimin ardindan Li Qiang’in 5 yillik basbakanlik görevini baslatan devlet baskanligi kararnamesini imzaladi. Eski Basbakan Li Keqiang da oylamada hazir bulunurken, sonucun açiklanmasinin ardindan görevini halefine devretti.

Li Keqiang, 2013-2023 arasinda iki dönem basbakanlik görevini üstlenmisti. Çin Anayasasi’na göre basbakanlar iki dönemden fazla görev yapamiyor.

Xi’ye yakin bir isim olarak biliniyor

Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile 2000’li yillarin basinda Zhejiang eyaletinin parti komitesindeki görevi esnasinda yakin çalisan Li Qiang, 2017-2022 yillari arasinda da ülkenin finans merkezi Sanghay’da Parti Komitesi Sekreterligi görevini üstlenmisti. 63 yasindaki Li, geçtigimiz yilin Ekim ayinda düzenlenen Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi’nde partinin en üst karar alma organi olan Politbüro Daimi Komitesi’ne girmisti.

Li Qiang’in pazartesi günü basbakan olarak ilk basin toplantisini düzenleyecegi ögrenildi.
Kaynak: İHA