Araç Alirken Magdur Olmayin

Son zamanlarda artan sahte oto ekspertiz raporlariyla sifir ve ikinci el araçlar kusursuz satilmaya çalisilirken, Ekspertiz Uzmani Kenan Öget ise vatandaslari TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi olan ekspertizlere gitmeleri konusunda uyardi.

Araç Alirken Magdur Olmayin
Ülkede sifir araç fiyatlarindaki artisin ardindan ikinci el araçlara talep artarken, bazi saticilar ise sahte ekspertiz raporlariyla hasarli araçlarini kusursuz olarak gösterip satmaya çalisiyor. Sahte ekspertiz raporlari, çok sayida vatandasin magdur olmasina sebep olurken, yeterlilik belgesi olmayan firmalardan alinan ekspertiz raporlariyla yapilan araç alim satimlari sonrasi araçta ortaya çikacak arizalar vatandaslari magdur ediyor. Araç alicilarinin satis sonrasi pismanlik yasamadan önce isinde profesyonel olan firmalar ve tüketicinin korunmasi açisindan Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) Hizmet Yeterlilik Belgesi olan ekspertize gidilmesi gerektigini dile getiren Öget, satis sirasinda yasanabilecek sikintilarla ilgili olarak alim yapacak vatandaslara uyarilarda bulundu.

Alicilarin aracin geçmiste karistigi kazalardan degisen parçalara, mekanik aksaminda bozulan yerlerden yakin zamanda masraf çikarabilecek tüm noktalara kadar otomobilin incelenmesinde TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip ekspertizlerin tercih edilmesi gerektigini vurgulayan Öget, dikkat edildigi takdirde magduriyetlerin azalacagini dile getirdi.

“Sifir araçta dahi bazi sikintilar çikip vatandaslar magdur edilebiliyor”

Son zamanlarda araç alicilarinin magduriyet sayilarinda artis yasandigini ifade eden Öget, “Araç alim satimlarinda bu zamana kadar birçok magduriyet yasayanlari gördük. Bazen araç alicilari ‘sifir araç ekspertize hiç gerek yok’ söyleyebiliyor. Ama bu noktada sifir araçta dahi bazi sikintilar çikabiliyor. Bunun fabrikasyon hatalardan veyahut da fabrikadan sonraki ana bayideki boyalardan kaynakli, ayni sekilde sifir olarak gördügümüz sanzimanda yag kaçaklari olabiliyor. Bizim tavsiyemiz hangi araç olursa olsun mutlaka profesyonel firmalardan ekspertiz yapilmali. Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) Hizmet Yeterlilik Belgesi yerlere gidilmedigi takdirde ticari anlamda magduriyetler, sikintilar yasanabilir. Vatandaslarimiz sifir araç alsalar dahi mutlaka ekspertize gelmelerini öneriyoruz. Buradaki temel öncelikleri kurumsal firmalarin olmasidir. Çünkü merdiven alti olan bilmedikleri veyahut herhangi bir noktada sikinti yasadiklarinda karsi tarafa kendilerini izah edebilecekleri onlarin sikintilarini gidebilecekleri mutlaka birinin olmasi gerekiyor. Buna baktiginiz zaman kurumsal firmalarin ön planda oldugu gerçegidir” seklinde konustu.



“Merdiven alti ekspertizlerde TSE belgesi olmadigindan dolayi yanlis raporlar çikarilabiliyor”

TSE belgesi olan ekspertizlerin daha güvenilir oldugunu dile getiren Öget, “Öncelikle TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine basvurdugumuz zaman burada cihazlarimiz tamamen kalibrasyondan geçiyor. Diger cihazlarimiz tamamen TSE cihazimdan onay alinarak baslamaktadir. Buradaki temel önemi de yanilma payini çok düsürmektir. Bir de güven ve kontroller saglaniyor, o sekilde belge aliniyor. Hizmet yeterlilik belgesi zaten TSE belgesi onaylandiktan sonra verilir. Çalisanlarin usta ve usta ögreticilik belgeleri mevcut olmali. Merdiven alti ekspertizlerin TSE belgesi olmadigindan dolayi yanlis raporlar çikarilabiliyor. TSE belgeli firmalarin buradaki temel prensibi cihazlarin kalibrasyon ölçümleri yapmasidir. Önerimiz araç alicilari araçlarini ekspertize götürürken mutlaka ekspertizin mutlaka TSE belgelerini kontrol etmeleri gerekiyor. Buradaki temel prensipte ustalarin kendi islerinde profesyonel olmasidir” diye konustu.

Kaynak: İHA