Bu Jipler Ve Kamyonetler Isitiyor

Rize’de yaptigi sobalarla ilgi gören Yusuf Kanbur, istenen araç modelinde sobalar yapmaya basladi.

Bu Jipler Ve Kamyonetler Isitiyor
Rize’nin Iyidere ilçesinde yasayan Yusuf Kanbur, arkadaslarinin yaptigi sobalarla kendisine hava atinca hirs yaparak soba tasarlamaya basladi.

Hiçbir egitim almamis olan Kanbur, sobayi jip tarzinda yapti. Yaptigi soba ilgi görünce arkadaslarindan da kendisine de bir soba yapmasini istedi. Ikinci bir soba yapan Kanbur bu sefer de kamyonet tarzinda bir soba yapti. Hobi olarak yapmaya basladigi soba tasarimini istek geldikçe her tarz araci soba olarak üretip satmaya basladi.

Yusuf Kanbur, yaptigi sobalara ise isim ve soyadinin ilk iki harfi olan ‘Yuka’ ismini veriyor.

Sobalari hobi olarak yapmaya basladigini ama begeni görüp isteyene de yaptigini ifade eden Yusuf Kanbur, “Arkadaslarimin kimisi janttan soba yapti. Kimisi tekerlekten soba yapti. Kimisi varilden soba yapti. Sobalari yapanlarda bana hava atiyordu. Ben de onlara dedim ki öyle bir sey yapacagim ki dünyada ve Türkiye’de tek olacak. Kafama göre tasarladim ve araba sobalari yaptim. Okul okuyamadim ben ama girdim atölyeye bir seyler yapmaya çalistim ben de. Ilk sobayi kendime yaptim. Sonra da bir arkadasim dedi ki ’Bana bir tane kamyonet tarzi soba yapar misin?’ Ben de kamyoneti yaptim. Ben bunlari zevk ve ticari maksatli yapiyorum. Ilk önce zevk maksatli basladim. Simdi siparis olursa otomobil, kamyon, otobüs tarzi soba yaparim. Ben kimseden kurs görmedim, çiraklik almadim. Kaynak yapmayi da kendim ögrendim. Kimse yardim etmedi. Arabanin ustasi da benim, mimari da mühendisi de benim. Ben bu araca bir marka vereyim dedim. Bende Yusuf Kanbur’u kisalttim ‘Yuka’ yaptim. Karadenizlinin eline bir çekiç ver, bir spiral tasi ver, bir orak ver, istedigin seyi yapsin sana. Marangozlukta yapar, demircilikte yapar" diye konustu.

Kanbur, sobalarini tekerlekli yaptigini ve bu sayede istenildigi yere kolayca götürüldügünü sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA