Çin Devlet Baskani Xi'nin Putin Ile Bir Araya Gelecegi Iddia Edildi

ABD basininda yer alan haberlerde, Çin Devlet Baskani Xi Jinping’in gelecek aylarda Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile bir araya gelecegi iddia edildi.

Çin Devlet Baskani Xi'nin Putin Ile Bir Araya Gelecegi Iddia Edildi


Çin Devlet Baskani Xi Jinping’in gelecek aylarda Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile bir araya gelecegi iddia edildi. ABD basininda yer alan haberlerde, Xi’nin Rusya’ya gidecegi fakat tarihin henüz belli olmadigi ifade edilerek, görüsmenin muhtemelen nisan veya mayis ayi basinda, Rusya’nin Almanya’ya karsi Ikinci Dünya Savasi zaferini kutladigi zaman olabilecegi öne sürüldü. Çin Disisleri Bakani Wang Yi’nin Çin-Rusya iliskilerini ve "ortak ilgi alanina giren uluslararasi ve bölgesel sicak noktalari" görüsmek üzere Rusya’yi ziyaret edecegine dair Çin Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamaya dikkat çekilen haberlerde, Wang’in söz konusu ziyarette Xi’nin Rusya ziyaretini ele almasinin beklendigi ifade edildi.

Xi’nin iddia edilen görüsmede, çok tarafli baris görüsmelerini gündeme getirmesi ve nükleer silahlarin kullanilmamasi yönündeki çagrilarini yineleyecegi düsünülüyor.

ABD, Ukrayna konusundaki tutumu nedeniyle Çin üzerindeki baskiyi artirirken, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Çin’in Rusya’ya silah saglamayi düsündügünü öne sürmüs, böyle bir adim atmamasi konusunda uyarmisti. Çin Disisleri Bakanligi ise dün yaptigi açiklamada, ABD’nin savas için silah saglayan ülke oldugunu belirtmisti.

ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris ise, Münih Güvenlik Konferansi’nda yaptigi bir konusmada, Çin’in Rusya’ya verdigi destegi artirmasinin yalnizca "ölümlerin devam etmesine ve kurallara dayali bir düzeni daha da baltalamaya" hizmet edecegi konusunda uyarmisti.
Kaynak: İHA