Toroslar'da Çobanlarin Oglak Mesaisi Devam Ediyor

Antalya’nin Gazipasa ilçesinde küçükbas hayvan yetistiriciligi yapan çobanlarin oglak mesaisi devam ediyor.

Toroslar'da Çobanlarin Oglak Mesaisi Devam Ediyor
Küçükbas hayvanciligin yaygin olarak yapildigi Toros Daglari’nda, oglak ve kuzu dogumlari nedeniyle besicilerin mesaisi artti. Gazipasa’nin Göçük Mahallesi’nde küçükbas hayvan yetistiriciligi yapan besiciler, soguk hava ve yaban hayatina gögüs gererek yeni dogum yapan hayvanlari için gece gündüz demeden mesai harciyor. 200’ün üzerinde küçükbas hayvani bulunan 45 yasindaki besici Ibrahim Öztürk de, yeni dogan oglaklarina özenle bakiyor. Toroslarin eteklerinde hayvanlarini otlatan Öztürk, agildan dogaya biraktigi keçilerini bir an olsun yalniz birakmiyor. Dagda dogum yapan keçilerini oglaklariyla birlikte kucaklarinda agila tasiyan Öztürk, yeri geldiginde hastalanan ve üsüyen oglaklarini yasadigi evde isitiyor.

"Oglak dogumlari devam ediyor"

Oglak dogumlarinin aralik sonu ve ocak ayi basinda basladigini söyleyen Öztürk, "200 küçükbas hayvana bakiyoruz. 30 yili askin süredir çobanlik yapiyorum. Dogumlar devam ediyor. Her yil aralik sonu ve ocak ayi basinda baslayan dogumlar, mart ayinda da devam ediyor. Su anda 70-80 civarinda dogum gerçeklesti" dedi.



"Oglaklara çocuk gibi bakiyoruz"

Her gün agilda bulunan keçileri otlatmak için daga götürdügünü belirten Öztürk, "Dogumlarin çogu dagda gerçeklesiyor. Dogum yapan keçi, oglaginin basindan ayrilmiyor. Keçimizi ve oglagimizi dogum yaptigi yerden alip, agila geri getiriyoruz. Yeri geldiginde dogumu kendimiz yaptiriyoruz. Hem bizler hem de köpeklerimiz hayvanlarin basinda ayrilmiyor. Özelikle sürüde bulunan köpeklerimiz, yaban hayvanlarina karsi keçi ve oglagini korumak için keçinin basinda bekliyor. Hastalanan ve üsüyen oglaklari da evimize götürüp çocuk gibi bakiyoruz" diye konustu.



Geçimini hayvanciliktan sagliyor

Geçimini her gün gözü gibi baktigi keçilerden sagladigini belirten Öztürk, "Dogum yapan keçilerimizin erkek oglaklarini bir sonraki yil, kurbanlik çebiç ve teke olarak satiyoruz. Disi olanlari da sürümüzde damizlik olarak tutuyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA