Vatandas Hamsiye Doydu

Denizlerde av yasaginin 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle “Vira Bismillah” denize açilan tekneler son yillarin en bereketli hamsi sezonunu yasiyor. Yaklasik 1 aydan beri tezgâhlarda hamsi fiyatlari hemen hemen ayni seviyelerde seyrederken, Trabzon Balik Hali’nde kilosu 25-35 TL arasinda degisiyor.

Vatandas Hamsiye Doydu
Balikçilar bu sezon vatandasin hamsiye doydugunu ve artik yaz mevsiminde yemek için tuzlamak için hamsi aldigini belirtirlerken, hamside son yillarin en bereketli sezonunu yasadiklarini söylediler.

Balikçi esnaflarindan Emin Avci, vatandasin artik hamsiye doydugunu belirterek “Vatandas bu sene hamsiye doydu, artik eskisi gibi pek ragbet etmiyor. Vatandas sanki hamsiden bikti gibi dolayisiyla hamsi satislarimiz eksisi gibi degil. Su an genelde tuzlamak için aliyorlar. Diger çesitlerimiz fena degil barbun, tirsi, sargan iriliklerine göre fiyatlari degisiyor” dedi.



Son 10 yilin en bereketli sezonu

Son 10 yilin en bereketli hamsi sezonunu yasadiklarini ifade eden balikçi esnaflarindan Turgay Memis, “Geçen sene son 20 yilin en bereketli palamut sezonu yasamistik. Bu sene de hamside son 10 yilin en bereketli sezonunu yasiyoruz. Karadeniz halki yaklasik 2 aydan beri hamsinin kilosunu 35 TL’den yiyor. Tahminim bu bolluk 2 ay daha sürer. Fiyatlarimiz uzun süreden beri sabit bazen 25 TL’ye kadar da geriliyor. Karadeniz halki bu sene hamsiden doymadiysa yapacak bir sey yok” diye konustu.



Genelde tuzlamak için aliyorlar

Vatandasin bu siralar hamsiyi tuzlamak için aldigini kaydeden balikçi esnaflarindan Ahmet Çogalmis, “Hamsi son zamanlarda 3 kilosu 100, 4 kilosu 100 TL’den satiliyor. Vatandas bu sene hamsiye doydu. Bu sezon hamsi araliksiz bol oldu. Dolayisiyla çok güzel hamsi sezonu geçiriyoruz. Bu siralar vatandas hamsiyi genelde tuzlamak için aliyor” seklinde konustu.



Hamsi herkesin yüzünü güldürdü

Bu sezon hamsinin herkesin yüzünü güldürdügünü belirten balikçi esnaflarindan Adem Kaygusuz, “Hamsi yaklasik bir buçuk aydir bol geliyor. Karadeniz’de hamsi bol, su an Trabzon açiklarinda avlaniyor. Bu sezon tekne sahiplerinin de balikçi esnaflarin da vatandasin da yüzü güldü. Hamsi fiyatlari son 1 aydir sabit diyebiliriz. Genelde 3 kilogram 100 TL’den satiliyor. Bu sezon vatandas hamsiden doydu, en ucuz balik hamsi. Bu sezon hamsi gerçekten bol geçen sene pek olmamisti” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA