1 Çift Geyik 87 Geyik Oldu

Türkiye’nin 4 büyük kizil geyik üretim istasyonundan biri olan Samsun’daki Kunduz Geyik Üretim Istasyonu’nda su ana kadar 87 kizil geyik üretilerek tabiata birakildi.

1 Çift Geyik 87 Geyik Oldu
Dogada popülasyonu azalan kizil geyiklerin üretimi Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan Kunduz Geyik Üretim Istasyonu’nda yapiliyor. Su anda 45 geyigin bulundugu istasyonda geyikler özenle takip ediliyor. Dogaya yapilan salimlar ve çalismalarla ilgili bilgi veren Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlügü Avcilik ve Yaban Hayati Sube Müdürü Ertan Kuduban, "Doga Koruma Milli Parklar 11. Bölge Müdürlügümüze bagli Kunduz Geyik Üretme Istasyonumuz 1984 yilinda üretime basladi.

Üretime baslama amaci biyolojik çesitliligin sürdürebilmesi, genetik kaynaklarimizin korunmasinin saglanmasi, nesli tükenme tehlikesinde olan hayvanlarin istasyonlarda üretilerek popülasyonlarinin sayisinin artirilmasi hedefleniyor. Ülkemizde kizil geyik, yaban keçisi, sülün, keklik, yaban koyunu ve diger türlerle ilgili üretme istasyonlarimiz bulunmaktadir. Burada üretilen hayvanlar alanlara naklediliyor. Istasyonumuzda su an itibariyla 45 adet kizil geyik mevcuttur. Bunlarin 4 tanesi yetiskin erkek 21 tanesi yetiskin disi, 3 tanesi 1 yas üstü erken, 1 tanesi 1 yas üstü disi ve yeni dogan 12 tane yavrumuz bulunmaktadir. Su ana kadar 1984 yilindan günümüze kadar toplamda 87 adet kizil geyigi tabiatla bulusturduk. Geçen yil Çorum ilimizde 5 erkek 3 disi 2023 yilinda ise 2 erkek 2 disi olmak üzere 12 kizili geyigi Çorum Osmancik ilçemize yerlestirdik. Yerlestirmelerimiz devam ediyor. Genellikle sariçam ve kayin agaçlarinin bulundugu ortamda yasayan bir hayvanimizdir. Kizil geyik erkek 90 ile 190 kg arasinda, disileri 60 ile 120 kg arasindadir. Mayis-haziran aylarinda yavrularlar. Ekim-kasim aylarinda çiftlesme dönemleri oluyor. Mayis aylarinda genellikle 1 yavru yapiyorlar. 25 kg civarinda bir yavrusu var. Su an itibariyla 45 adet geyigimiz var. Giresun, Gümüshane, Samsun ve Çorum illerine genellikle salim yaptik. Ülkemizde su anda 4 tane kizil geyik üretme istasyonu bulunmaktadir" dedi.

Kaynak: İHA