Van'da '3 Aralik Dünya Engelliler Günü'

Van Isitme Engelliler ve Aileleri Dernegi (VIED) Yasal Temsilcisi Filiz Yörükoglu, her yil düzenlenen ‘3 Aralik Dünya Engelliler Günü’ kutlamalarina karsi olduklarini ifade ederek, “3 Aralik farkindalik günleridir” dedi.

Van'da '3 Aralik Dünya Engelliler Günü'
3 Aralik Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açiklamada bulunan VIED Yasal Temsilcisi Elif Yörükoglu, Van’da yaklasik 60 bin engelli bireyin var oldugunu ifade etti.

Son yillarda engelli bireylerin yasam standartlarinin arttirildigina dikkat çeken Yörükoglu, “2022 yasanin sagladigi imkanlar, indirimli ya da ücretsiz hizmetler engelli bireylere soluk aldirsa bile yeterli olmamaktadir. Hem erisilebilirlik hem istihdam sorunlari hem de özel sektör ve kamu kurumlardaki engelli çalisan kotalarinin artirilmamasi, ciddi sorunlara yol açmaktadir. Bunun yaninda isitme cihazi ve medikal ürünlerin devlet tarafindan ödenmeyen ara farklarin artmasi, yine engellilerin sorunlarindan biridir. Bunun yaninda ’3 Aralik Dünya Engelliler Günü’nün kutlama ya da eglence günü olarak kutlanmasina karsiyiz. 3 Aralik farkindalik günleridir” dedi.

Van’da engelli bireylerin yasam alanlarinin kisitlanmasini sert bir dille elestiren Yörükoglu, ”Öncelikle ‘Sevgi, her engeli asar’ diyerek, engelli kardeslerimizle yapilan incitici dile karsi oldugumuzu belirtmek isterim. Özellikle engelli haklari için mücadele eden sivil toplum anlayisinin yayginlasmasi zorunlulugunu belirtmek isteriz. Insan haklari temelinde sivil alanin çalisma yapmasini, engelli bireylerin acinacak, muhtaç kisiler olarak gösterilmemesi gerektigini tekrarlamak isterim. Engelli bireylerin özellikle Van’da erisilebilirlik anlaminda ciddi sorunlar yasamasi, kaldirim isgali, hassas zeminlerin; lokanta ve kafe gibi isletmelerin masa ve sandalyeleri ile donatilmasi hak ihlalidir. VIED olarak 2007 yilindan beri engellilerin, her türlü güçlenmesini ve hak ihlallerine karsi hak arama mekanizmalarini kullanmalarini önemsemekteyiz. Bu duygu ve düsüncelerle 3 Aralik Dünya Engelliler Günü nedeniyle daha fazla istihdam edilen ve tüm Van sehrinin erisilebilir olmasi umudunu tekrarliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA