ABD Savunma Bakani Austin Israil'de

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Israil’e düzenledigi ziyaret kapsaminda Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ve Israil Savunma Bakani Yoav Gallant ile bir araya geldi. ABD Savunma Bakani Austin, "ABD, daha büyük bir savas ya da bölgesel bir savas görmek istemiyor" dedi.

ABD Savunma Bakani Austin Israil'de
Israil’i ziyaret eden ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ve Israil Savunma Bakani Yoav Gallant ile bir araya geldi. Görüsmelerin ardindan Austin, Bakan Gallant ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Gallant yaptigi açiklamada, "ABD ve Israil ortak degerlerimiz, ortak çikarlarimiz ve ortak hedeflerimiz konusunda hiç bu kadar kararli ve uyumlu olmamisti. Israil halkina ve tüm dünyaya lider ve ortak olmanin ne demek oldugunu gösterdiniz. Aramizdaki samimi baglarin, gündemdeki en hassas konulari tam bir seffaflik ve güven içinde tartismaktan daha büyük bir yansimasi olamaz" dedi.

"Hedeflerine tam olarak ulasana kadar Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarin devam edecegini" söyleyen Gallant, Israil’in uluslararasi hukuka göre hareket ettigini savunarak, Israil ordusunun Filistinli sivillere en az zarari vermek için çalistigini iddia etti.

"Hizbullah 8 Ekim’den bu yana her gün bizi vuruyor"

Lübnan’dan Israil topraklarina düzenlenen saldirilara deginen Gallant, Lübnan ile diplomasinin tercih edilen yol oldugunu belirterek, Israil’in savas istemedigini aktardi. Gallant, "Ancak Hizbullah 8 Ekim’den bu yana her gün bizi vuruyor. Hizbullah’in durma zamaninin geldigini anlayacagini umuyoruz" dedi.



Israil, Gazze Seridi’ni bölgelere ayirmaya planliyor

Yakinda Gazze’deki farkli bölgeleri birbirinden ayirabileceklerini dile getiren Gallant, "Görevimizi basardigimiz her bölgede kademeli olarak bir sonraki asamaya geçebilecek ve yerel nüfusu geri getirmek için çalismaya baslayabilecegiz. Herhangi bir bölgeyi tanimlamiyorum ve bu devam eden bir tartisma" dedi.



"Hem Israilliler hem de Filistinliler 6 Ekim’e geri dönmek için çok büyük bir bedel ödediler"

Bakan Austin ise Gazze Seridi’ndeki çatismalarin ardindan Israil’in iki devletli çözüme yönelik adim atmamasi halinde bunun bölgede daha fazla istikrarsizliga yol açacagini ifade etti.

Austin, "Hem Israilliler hem de Filistinliler 6 Ekim’e geri dönmek için çok büyük bir bedel ödediler. Bu nedenle bugün, geçen ay dostum Bakan Blinken tarafindan ortaya konan net ilkeler temelinde, Hamas sonrasi Gazze’nin gelecegine yönelik yollari ele aldim" dedi.

ABD’nin yan yana ve karsilikli güven içinde yasayan iki devlete dogru ilerlemenin hem Israillilerin hem de Filistinlilerin çikarina olduguna inanmaya devam ettigini ifade eden Austin, "Bunun ne kadar zor oldugunu biliyoruz, özellikle de 7 Ekim’den sonra. Ancak süregelen istikrarsizlik ve güvensizlik sadece Hamas’in ekmegine yag sürüyor" dedi.



"ABD, daha büyük bir savas ya da bölgesel bir savas görmek istemiyor"

Austin, Gallant ile yaptigi görüsmede Gazze Seridi’nde ayrim gözetmeyen saldirilar yerine daha nokta atisi saldirilarin nasil yapilacagini ele aldiklarini ifade etti.

Lübnan’dan Israil’e yapilan saldirilara deginen Austin, ABD’nin daha büyük bir savas ya da bölgesel bir savas görmek istemedigini söyledi.



Austin, "Buraya açik bir mesajla geldim: ABD’nin Israil’in güvenligine verdigi destek sarsilmazdir ve Israil yalniz degildir" ifadelerini kullanarak, ABD’nin Israilliler ve Filistinliler için daha güvenli bir gelecek saglamak, Gazze’deki tüm esirlerin serbest birakilmasi, Israil’in kendisini savunmak için ihtiyaç duydugu seylere sahip olmasini saglamak ve çatismalarin yayilmasini önlemek için çalisacagini belirtti.



"Siddet uygulayanlar sorumlu tutulmalidir"

ABD’nin Israil’i Gazze Seridi’ndeki sivilleri korumak için adimlar atmaya ve Gazze Seridi’ne insani yardim akisini arttirmaya tesvik etmeye devam edecegini de sözlerine ekleyen Austin, Israilli liderlerle Bati Seria’da istikrarin saglanmasi için atmalari gereken "acil adimlari" görüstügünü belirtti.

Asirilik yanlisi Yahudi yerlesimcilerin Filistinlilere yönelik saldirilarina da dikkat çeken Austin, "Bu saldirilar durdurulmali ve siddet uygulayanlar sorumlu tutulmalidir" dedi.

ABD’nin savas istemedigini yineleyen Austin, "ABD savas istemiyor ve Iran’a acilen gerilimi azaltacak adimlar atmasi çagrisinda bulunuyoruz" dedi.



Husiler için uluslararasi bir koalisyon gündemde

Kizildeniz’de ticari gemileri hedef alan Husilere deginen Austin, Husiler tarafindan ticari gemilere yönelik saldirilarin "pervasizca, tehlikeli ve uluslararasi hukuku ihlal" oldugunu belirterek, ABD’nin "bu tehdide karsi uluslararasi bir koalisyon olusturmak için" harekete geçtigini söyledi.

Austin, "Yarin bölgedeki ve ötesindeki diger bakanlarla bu tehdidi ele almak üzere bir toplanti düzenliyorum" dedi.

Kaynak: İHA