EYSAM'da Eyüpsultan Türbe Hamami Müzesi Konusuldu
EYSAM Konusmalarinda Eyüpsultan’in tarihi, kültürü, sanati, ekonomisi, sehircilik serüveni ve mimarisi gibi konularin masaya yatiriliyor. EYSAM Konusmalarinin 2023 yilindaki son konugu, Kent Müzeciligi alaninda çok sayida çalismaya imza atan Deniz Koç Çeliker oldu.

“Müzeler tarihin yasatildigi ete kemige büründügü yerlerdir”
Kentlerde yasanan degisimle birlikte artik müzelere daha çok ihtiyaç duyuldugunu belirten Çeliker, “Istanbul’da müze ve müze statülü tarihi yerlerin sayisi yaklasik 70, dünya kentlerinde ise bu sayilar 200’ün üzerinde. Örnegin Paris’te yaklasik 300 müze var. Istanbul’da yillik ölçülebilen müze ziyaretçi sayisi yaklasik 8 - 9 milyon. Geçmis ile bag kurmamiza yarayan müzeler, düzenlenmis, tasarlanmis, konforlu bir mekânda görsel bir tarih yolculugu yasamamizi saglar. Müzeler tarihin yasatildigi, canlandigi ve vücuda geldigi, ete kemige büründügü yerler. Müzelerde insanlar tarihi, gündelik yasam aliskanliklarini, teknolojiyi ve diger alanlari nasil kullandigi, bilimde hangi asamalardan geçildigi, ekonominin nasil yönetildigi dâhil olmak üzere farkli disiplinlerden kesitleri bir arada görmek ve yorumlayabilmek mümkündür. Nadir parçalari görebildigimiz gibi, son derece siradan parçalarla oldukça derinlemesine bir bilgi deposuna da girmis oluruz” dedi.
“Meydanda türbe hamami müzesi yapma fikri önemliydi”
Eyüpsultan Türbe Hamami Müzesi’nin küratörlügünü de yapan Deniz Koç Çeliker, “Istanbul için çok önemli bir bulusma ve ziyaret noktasi olan Eyüp Sultan Camii merkezinde bir müze yapilmasi fikri belediyenin en sade hedefi idi. Bu fikir baska bir büyük ve parlak hedefe ihtiyaç duymayacak kadar kiymetli ve önemliydi. Kalici olarak hamamin korunmasi ve Eyüpsultan ziyaretçilerinin Eyüp’ün kisa tarihini izleyerek meydandan ayrilmasi hedeflendi. Su ve temizlik temalari, Istanbul ve baska sehirler için örnek adimlarin atilmasi, Baskan Deniz Köken tarafindan önemsenen ve öne çikarilmasini istedigi basliklardi. Eyüpsultan Türbe Hamami daha islevsel olarak kullanilabilir. Yetiskin, genç ve çocuklar için atölye çalismalari, etkinlikler, geçici sergiler düzenlenebilir. Müzenin isletme bütçesi ve yillik hedefleri etkinlik ve geçici sergilere göre planlanmali. Su ve gündelik yasam, iklim ve çevre, kültürel miras ve koruma gibi temalari üzerinden çalismalar yapilabilir. Baskan Deniz Köken, Eyüp’ün neler yaptigi, nereye dogru gittigi, nelerin korundugu, gelecek için baska nelerin eklenebilecegi konularinin tartisilmasini istiyordu” seklinde konustu.
