Gül Kazandirdi, Üretici Çogaldi

Türkiye’nin gül üretim merkezleri arasinda ilk 4’te olan İçel’deki seralarda üretim devam ederken, kazancinin iyi olmasi dolayisiyla her geçen gün yayilmaya devam ediyor. Kentin alternatif ürünü olarak baslanilan gül, su anda kentin birçok noktasinda üretilmeye baslandi. İçel Ziraat Odasi Baskani Musa Yilmaz, üreticilerin alternatif ürünlere yönelmesi gerektigini belirterek, "Biz de örnek olsun diye gül serasi yaptik. En az bir 15-20 dönüm narenciyeden alacagimiz parayi diktigimiz yil gülden aldik" dedi.

Gül Kazandirdi, Üretici Çogaldi
Kesme çiçek ve özellikle gül üretiminde Türkiye’de ilk siralarda yer alan İçel’de üreticiler, her geçen gün çogaliyor. Özellikle merkez Akdeniz ilçesinde yogun olarak gül üretimi yapilirken, kazancinin iyi olmasindan dolayi diger ilçelerde de üretilmeye baslandi. Geçmis dönem TÜIK verilerine göre İçel’de kesme gül üretiminin 372 dekar alanda 15 milyon 810 bin adet olarak gerçeklestigi ögrenildi. Türkiye’de 101 milyon 204 bin adet olan kesme gül üretiminin yüzde 15,6’sini karsilayan İçel’in ülke genelinde ilk 4’te oldugu belirtildi. Özellikle kis mevsiminde ülkedeki üretimin yüzde 30’unu karsilayan İçel’de, bir gülün tanesi 15 TL’den satilirken, özel günlerde bu fiyat degisebiliyor.

"15-20 dönüm narenciyeden alacagimiz parayi diktigimiz yil gülden aldik"

Kendisi de alternatif olarak gül üretmeye baslayan İçel Ziraat Odasi Baskani Musa Yilmaz, gülün kentte artik alternatif ürün olmaktan çikmaya basladigini söyledi.

İçel’in bir narenciye kenti oldugunu belirten Yilmaz, "Artik son yillarda narenciyelerimiz yeteri kadar pazar bulamamaya basladi.

Yani örnek verecek olursak limon su an dalinda kaldi. Mandalina, portakal yeteri kadar para etmiyor. Çünkü üretim fazlamiz var. Biz de diyoruz ki öncelikle küçük arazilerde, küçük aile isletmeleri dedigimiz türdeki çiftçilerimizin artik alternatif üretime geçmesi gerektigini düsünüyoruz. Biz de örnek olsun diye önce kendimiz arazimize gül serasi yaptik. Geçen yil ekim ayinda diktik biz bu gül serasini. Yani en az bir 15-20 dönüm narenciyeden alacagimiz parayi diktigimiz yil aldik. Bu harika bir gelisme. O yüzden diyoruz ki küçük alanlarda isçiliginin kendimizin yapabilecegi ki kesme gül yetistiriciligi isçiligi fazla isteyen bir ürün. Yani bu seranin içerisinden bir kisi çikmayacak, sürekli ufak tefek isleriyle ilgilenecek. Ama olsun aile isletmeleri diyoruz ya yani evimizin yaninda kendimiz her gün içerisine girip birkaç saat çalisabilecegimiz bir ortam var. Böyle olan çiftçilerimize de yönlendirme amaçli burayi bir örnek olarak sürekli gösteriyoruz, sürekli tavsiye ediyoruz" diye konustu.



"Gül serinde daha çok verimli oluyor"

Gülün yaylalarda daha iyi yetistigini vurgulayan Yilmaz, "Yani bu gül daha serin daha yüksek rakimli yerlerimizde daha çok verimli oluyor. O yüzden biz çiftçilerimize alternatif ürün olarak, yani emeginin karsiligini ekonomik yönde alabilecegi ürünlere yönlendirmeye çalisiyoruz. Benim yanimda oglum var o yapiyor. O tek basina buranin isçiligini hemen hemen tek basina yapabiliyor. Yogun gül kesimi basladiginda tabi o zaman kendisine eleman ayarliyor. Yani kazanci çok yüksek bir ürün. Bunu özellikle çiftçilerime, küçük aile isletmelerine öneriyoruz. Üretici, çiftçi emeginin karsiligini almak zorunda. Alamazsa haliyle üretimden vazgeçecek. İçel’de tabi elimizde bir resmi veri yok ama Türkiye’de kesme gülde Izmir’den sonra ikinci siradayiz. Tabi alanlar her geçen gün çogaliyor. Dedigimiz gibi örtü alti gül üretiminde müthis bir pazar, kazanç var. Zaten bu gibi ürünlerde üretim ne kadar artarsa pazar da o kadar daha da rahatliyor. Yani pazar olusuyor kendiliginden. Hiç pazar sorunumuz yok. Zaman zaman para etmedigi ya da düsük satildigi zamanlar oluyor ama genelde iyi kazanci var. Burada 8 ay boyunca gül kesebiliyoruz. Ancak yazin en sicak dönemlerinde dinlenmeye birakiyoruz. Bir 4 ay kesim yapmiyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA