Süphan Dagi'nin Zirvesinde Mercek Bulutu Olustu
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bulunan 4 bin 58 metre yüksekligindeki Süphan Dagi’nin karli zirvesinde ve etrafinda sapka seklinde mercek bulutu olustu.

Mezarlik ziyaretçilerinden Taner Isler, arkadaslariyla birlikte Selçuklu Mezarligi’ni gezerken Süphan Dagi zirvesindeki mercek bulutlarinin dikkatlerini çektiklerini söyledi.
Isler, “Selçuklu Mezarligi’ni geziyorduk. Son zamanlarda bu bölgelerde görülen mercek bulutunu gördük. Çok ilginç bir görüntü olustu. Bugünde Süphan Dagi’nin etrafinda bulunuyor. Biz hem gördük hem de fotografini çektik, çok güzel bir görüntü. Herkesin görmesini tavsiye ederiz” dedi.
Mercek bulutu nedir, nasil olusur
Mercek bulutlari, dalga seklindeki hava akiminin sicakliginin en düsük oldugu tepe kisimlarinda olusur. Eger havanin içindeki nem orani yeterince yüksekse, yukari ve asagi yönlü hava hareketi sirasinda basinç ve sicaklik degisiminden dolayi su buhari yogunlasip tekrar buharlasir ve mercek seklindeki bu bulutlar olusur. Mercek bulutlari, dalga seklindeki hava akiminin sicakliginin en düsük oldugu tepe kisimlarinda olusur. Latince adi Altocumulus lenticularis olan mercek bulutu, 2 ile 5 bin metre arasindaki irtifada olusur. Bulutu olusturan hava hizli hareket etse de mercek bulutlari uzun süre ayni konumda kaliyormus gibi görünebilir.
