Ilçe Tarim'dan Hasat Öncesi Pestisit Denetimi

Tarim ve Orman Bakanligi’nin insan sagligini tehdit eden pestisitin gida ürünlerine bulasmasini engellemek için baslattigi çalismalar kapsaminda Gazipasa Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri tarafindan hasat öncesi tarlalarda pestisit denetimi yapildi.

Ilçe Tarim'dan Hasat Öncesi Pestisit Denetimi
Tarim ve Orman Bakanligi’nin yönetmelik taslagi çerçevesinde, bitkisel üretim alanlarinda hatali pestisit kullaniminin önlenmesi amaciyla yapilan pestisit denetimlerinde numuneler sahit tutanagi ile toplanacak, analize gönderilecek ve analiz sonuçlari kaydedilecek. Tüketime sunulan yaprak, meyve gibi bitkisel malzemelerden, parselin tamamini temsil edecek kadar numune alinacak. Uygunsuzluk tespit edilen ürün, üretim alani ve aktif maddelere yönelik takipler yapilarak, tedbirler alinacak.

“Belgesiz ve reçetesiz islem yapilamayacak”

Pestisit takibi yapan görevlilerin yilda en az bir kez, bakanlik tarafindan degerlendirmeye tabi tutuldugunu belirten Gazipasa Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, “Kendi tarlasi ve depoladiklari ürünlerinde tarim ilaci uygulamak isteyenler, egitime katilarak Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgesi alacak. Kendi tarlasini eken ziraat mühendisi, teknik ve teknisyeni için ise belge aranmayacak. Belge sarti, ilaçlama için ise alan kisiler için de gerekli olacak. Reçete zorunlulugu olan ilacin uygulamasi reçetesiz yapilmayacak” ifadelerini kullandi.

“Üretici sorumlu olacak”

Sahit tutanagi ile toplanan numunelerin analizinde uygunsuzluk tespit edilirse tedbir alinacaginin altini çizen Özçelik, söyle devam etti:

“Çiftçiler, Bakanlikça yapilacak kontrollerde denetleyici personele kolaylik saglayacak, talep edilen belgeleri temin edecek. Yapilan analiz sonucunda uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, ürünlerin hasadini geciktirme, ürün imhasi islemlerini gerçeklestirecek. Zirai ilaçtan kaynaklanan pestisit kalintisindan da üretici sorumlu olacak.”
Kaynak: İHA