Igdir'da Karpuz Hasadi

Igdir merkez Oba köyünde yasayan ’örnek çiftçi’ olarak bilinen Alican Açkan, normal karpuzlar ile ektigi ve özel bakim yaptigi siyah karpuzlarin hasadini sonbahar döneminde yapti.

Igdir'da Karpuz Hasadi
"Dogu’nun Çukurova’si" Igdir’da yillardir çiftçilik yapan ve örnek çiftçi olarak bilinen Alican Açkan, sonbahar mevsiminde karpuz hasadi yapti. Igdirli çiftçi normal zamanda ekilen karpuzlar ile beraber tohumu atadan gelen ve melez olan siyah karpuz olarak bilinen karpuzu ekti. Diger karpuzlar hasat olurken Açkan, yetismesi uzun süre alan bu siyah karpuzlar ile özel ilgilendi. Sonbahar mevsimi ile olgunlasan karpuzun hasadi da sonbahar mevsimine denk geldi. Açkan çogu insanin bu karpuzu gördügünde sasirdigini belirtirken aslinda bu karpuzu ekiminin atadan geldigini söyleyerek, “Biz de büyük çile ve küçük çile vardir. Bizde her yil geleneksel olarak yöresel olarak çile bayraminda illaki olmazlarin olmazi karpuz kesiyoruz. Bizde bu bir bayramdir. Ektigimiz ve bugün hasadini yaptigimiz bu karpuz melezdir ve yillardan beri siyah karpuz olarak gelmistir. Bu karpuzun özelligi siyah olmasi ile beraber baba ve deden gelme bir karpuzdur. Türkiye genelinde iddia ediyorum açik tarlada su an karpuz yoktur. Biz bu karpuzu marketlere, hastasi olanlar cani karpuz çekenlere ya da hamile ablalarimiza, bacilarimiza veriyoruz. Bu sekil ihtiyaçlar için vatandaslar bu karpuzu aliyor. Bu karpuz bakim istedigi için bizde bakimini yaptigimiz için bugüne kadar geldi. Bu karpuzun hasadi 21 Araliga kadar sürer” dedi.

Igdir Ziraat Odasi Baskani Turgay Bagri, Igdir’da tarim üretimin 9 ay sürdügünü söyleyerek, "Igdir’da vejetasyon süresi hala devam ediyor. Bu su anlama geliyor. Kasim ayinin da üretim sezonuna dahil olmasini da göze alirsak yani demek ki Igdir’da biz üç ay ürün üretemiyoruz. 9 ay üretimimiz var. Bu her ile nasip olacak bir durum degildir. Igdir’imizin mikro klima özelligi olmasindan dolayi bu durum önemli bir yer tutuyor. Tarim dolayisiyla burada bizim biz bir ürünü daha erken veya daha geç üretmemiz bize kazandirir. Dolayisiyla biz su an iklimi zorluyoruz. Hem sonbahari zorluyor hem ilkbahari zorluyoruz. Insallah Igdir’da biz bunu daha da ileriye götürecegiz. Su anda Türkiye’de açik tarlada karpuz görmek mümkün degildir. Ilkbahar tadinda bir karpuz var. Insanlarimizin da buna riayet ederek bu karpuzdan almasi lazimdir” dedi.

Igdir Il Tarim ve Orman Müdürü Ahmet Tingis, Igdir’in iklim olarak üretime yatkin oldugunu dile getirerek, "Ilimizde karpuz üretimi son yillarda artmaya baslamistir. Karpuz hasadimiz hala devam etmektedir. Igdir Ovamiz verimini ve potansiyelini göstermektedir. Biz her asamada üreticimizin yaninda olmaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA