Çocuklarda Geniz Etine Dikkat

Geniz eti büyümesinin çocuklarin fiziksel gelisimlerini olumsuz etkiledigini kaydeden uzmanlar; anne ve babalarin çocuklarin yaninda sigara içmelerinin, yuva kreslere giden çocuklarin sürekli olarak birbirlerini enfekte etmelerinden dolayi geniz eti probleminin son yillarda arttigini belirterek, geniz eti büyümesinin isitme kaybina da neden olacagi uyarisinda bulundu.

Çocuklarda Geniz Etine Dikkat
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kulak, Burun, Bogaz (KBB) Polikliniginde görevli Op. Dr. Sonar Tasar, çocuklarda geniz eti problemi ile ilgili önemli açiklamalarda bulundu. Geniz etinin solunum sürecinde vücuda alinan zararli bakteri ve virüsleri yakalayarak bagisiklik sistemini uyarma görevinde fonksiyonel oldugunu kaydeden Tasar, “Ancak sik hastalik nedeniyle ve asin büyük geniz eti fayda yerine zarara neden olmaktadir. Pasif sigara içiciligi anne ve babanin çocugun yaninda sigara içmesi, alerji ve özellikle mikroorganizmalarin tekrarlayan temaslarina maruz kalma neticesinde bu lenfoid olusumlar büyüyerek geniz etini olusturur. Geniz eti 4-7 yas civarinda maksimum büyüklügüne erisir ve bu yaslardan sonra genellikle küçülür. Özellikle yuvaya giden çocuklarin sürekli olarak birbirlerini enfekte etmeleri sonucu geniz eti sikligi son yillarda artmistir” dedi.



“Gece altina iseme gibi durumlarla kendini gösterebilir”

Çocuklarda geniz eti büyümesinin siklikla burunda tikaniklik ve bu nedenle agizdan nefes alma ile uyku problemleri, uyku sirasinda hiriltili ses çikarma ya da horlama seklinde kendisini gösterdigini dile getiren Tasar, “Geniz eti büyümesi çene ve yüzde sekil bozukluklari, dislerde çürüme, isitme azligi, kulakta sivi birikimi ve zarda çökme, kalici kulak problemleri, yorgunluk ve dikkat daginikligi ve buna bagli ders basarisinda azalma, gece altina iseme gibi durumlarla kendini gösterebilir. Geniz eti belirtileri gösteren çocuklarin aileleri mutlaka KBB uzmanina basvurmali” diye konustu.



“Müdahale edilmezse isitme kaybina neden olabilir”

Bu noktada anne babalara önemli görevler düstügünü belirten Tasar, açiklamalarini söyle sürdürdü:

“Zira anne ve babalar kimi zaman geniz etinin alinmasindan endise ettiginden çocugun psikolojisinden gelisim geriligine, yüz ve çene kemiklerinde bozulmaya dek birçok soruna yol açabilir. Ancak tüm bunlarin ötesinde üzerinde durulmasi gereken sey isitme durumudur. Orta kulagin en önemli tahliye ve havalandirma kismi östaki borusu kulak ile geniz eti arasinda bulunur. Geniz eti tarafindan ucu tikanan östaki borusu tahliye görevi göremez ve kulak da sivi birikimi ve isitme kaybina neden olabilir. ”

“Ameliyat için önerilen yas 3 yas ve sonrasidir”

Geniz eti tedavisinin ilaçlarla yapilabildigini ayrica son çare olarak cerrahi müdahale yani ameliyat ile bu problemin son bulacagini kaydeden Tasar, “Geniz eti ufak olan çocuklarda sikayetlerin göre ilaçlar da kullanilabilir. Enfekte olmus geniz eti varsa antibiyotik tedavi baslanir. Beraberinde alerjik sikayetleri olan çocuklarda alerji ilaç, burun spreyleri ya da deniz suyu spreyi kullanilabilir.

Ameliyat için dogru zaman nedir? Dogru endikasyon konuldugunda her yasta ameliyat yapilabilir. Ideal bir yas olmamakla birlikte yapilan islem genel anestezi esliginde yapildigindan önerilen 3 yas ve sonrasidir. Ancak nadiren de olsa 1 yasinda bile ameliyat gerektiren durumlar olabilmektedir. Geniz eti ameliyati, çogu kez bademcik ile birlikte, hemen bütün dünyada çocukluk döneminin en sik yapilan cerrahi islemdir. Ameliyatin 8-10 dakika olup, ameliyathanede uyuma ve uyarma süresi dahil ortalama 30-45 dakika sürmektedir. Ameliyat sonrasi çocuklar hizli bir sekilde sosyal hayata dönebilmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA