Bitlis Dere Üstü Islah Projesi'nde Sona Gelindi

Bitlis’te tarihi dokuyu gün yüzüne çikarmak için baslatilan ‘Dere Üstü Islah Projesi’ çalismalarinda sona gelindi.

Bitlis Dere Üstü Islah Projesi'nde Sona Gelindi
Binlerce yillik geçmisiyle birçok medeniyetin izlerini barindiran Bitlis’te hayata geçirilen proje çerçevesinde ilk olarak kent merkezinden geçen derenin üzerindeki yapilar yiktirildi. Dere üzerinde bulunan yaklasik 700 yapinin yiktirilmasiyla birlikte gün yüzüne çikarilan tarihi köprüler, han ve hamam gibi eserlerde restorasyon çalismalari baslatilmisti.

Tarihi eserlerin restorasyonunun yani sira proje çerçevesinde bu alana çocuk oyun parklari, yürüyüs yolu ve dinlenme alanlarinin yer aldigi millet bahçesi de yapildi. Proje ile ilgili gazetecilere açiklamalarda bulunan Bitlis Valisi Erol Karaömeroglu, “Bitlis ilimizde yaklasik 55 dönümlük arazi üzerinde Dere Üstü Islah ve Millet Bahçesi projeleri uygulandi. Alan içinde 177 yapi ve 605 adet bagimsiz bölüm niteligindeki tasinmazlar 2021 yilinda kamulastirilmak sureti ile yikilip tahliye edilmistir. Genel itibari ile kentin tarihi ve kültürel yapilarini içerisinde barindirdigi kadim sehrin merkezinde bulunan alan içerisinde her ne kadar 4-5 adet tescilli yapi bulunsa da yapilasma nedeniyle tescillenemeyen onlarca yapinin da bulundugu bu yikimla birlikte ortaya çikti. Çalismalar çerçevesinde dere islahi ile birlikte alan içinde bulunan alt yapilari yenilenmis park ve çocuk oyun alanlari olusturulmustur. 9 adet tarihi köprü sur duvari ve kale kapisi, Pasa Hamami, Hazo Hani ve Haci Behiye Camii restorasyonlari ile birlikte Nur Caddesi boyunca binalarin cephe yenileme, sokak sagliklastirma islemleri de yapilmistir. Geçen yil baslayan çalismalar bu yil büyük oranda tamamlanma asamasina gelmistir. Büyük ihtimalle yilsonuna dogru hepsini tamamlamis olacagiz” diye konustu.

Bitlis Belediye Baskani Nesrullah Tanglay ise Dere Üstü Islah projesinin Bitlis adina tarihin en büyük projesi oldugunu belirterek, “Bulundugumuz mevki Bitlis çarsi giris kapisi. Tarihte sehrin bir giris kapisi vardi o da bu alanda. Burasi da kentsel dönüsümden önce görünmüyordu. Bununla beraber köprülerimiz gün yüzüne çikti. Ayni zamanda han ve hamamlarin restorasyonu devam ediyor ve çalismalarda sona geldik. Çalismalarin geneline baktigimiz zaman yüzde 95 civarinda bitti. Kalan iki projemizin devami bir dahaki yil sürecek. Bitlis’te bu kentsel dönüsümle tarihe bir imza atmis olduk ve Bitlis’in tarihini tamamiyla gün yüzüne çikardik. Bu çalismalar devam ederken de Bitlis’e ziyaretçi sayisinin daha fazla oldugunu gördük. Tabi bu çalismalarimiza devam edecegiz. Su an dere içindeki isiklandirma projemiz devam ediyor. Bu proje tarihin en büyük projesiydi. Bilindigi üzere gerçeklestirmek içinde çok çaba sarf edildi. Bu proje gerçeklestirilirken de hemserilerimizin gerçekten büyük bir sabri olustu. Buradan da kendilerine tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA