AB, Filistin'e Insani Yardima Devam Edecek

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu, Israil ve Filistin arasindaki çatismalarin patlak vermesinin ardindan Filistin’e yapilan mali yardimlari gözden geçirilecegini fakat insani yardimlarin devam edecegini aktardi.

AB, Filistin'e Insani Yardima Devam Edecek
Israil ve Filistin arasindaki çatismalar devam ederken, Avrupa Birligi (AB) Komisyonu, Filistin’e yapilan mali yardimlari gözden geçirme karari aldi. AB Komisyonu tarafindan yapilan açiklamada, “Komisyon, Hamas’in hafta sonu Israil’e karsi gerçeklestirdigi saldirilari kesin bir sekilde kiniyor. Bu olaylarin ardindan Komisyon bugün, AB’nin Filistin’e yaptigi mali yardimin acil olarak gözden geçirilmeye baslandigini duyuruyor. Mevcut güvenlik önlemlerine ek olarak, bu incelemenin amaci, hiçbir AB fonunun dolayli olarak herhangi bir terör örgütünün Israil’e karsi saldiri düzenlemesine olanak vermemesini saglamaktir’’ ifadeleri kullanildi.

AB kosullara göre karar verecek

AB yardimlarinin sahada yasanacak gelismelere göre yeniden sekillenecegi vurgulanan açiklamada, “Komisyon, sahadaki degisen kosullar isiginda, Filistin halkina ve Filistin yönetimine yönelik destek programlarinin ayarlanmasi gerekip gerekmedigini de ayni sekilde inceleyecek. Komisyon bu incelemeyi mümkün olan en kisa sürede gerçeklestirecek ve gerekli her türlü takip eylemini üye devletler ve ortaklarla koordine edecektir” denildi.

Inceleme insani yardimlari kapsamiyor

Filistin için öngörülmüs bir ödemenin bulunmamasi nedeniyle AB Komisyonu tarafindan baslatilan inceleme nedeniyle herhangi bir askiya alma durumu söz konusu olmadigi belirtilen açiklamada, incelemenin ise insani yardimlari kapsamadigi aktarilarak, “Bu süreçte herhangi bir ödeme öngörülmedigi için ödemelerin durdurulmasi da söz konusu olmayacak. Bu inceleme, Avrupa Sivil Koruma ve Insani Yardim Operasyonlari (ECHO) kapsaminda saglanan insani yardimlari kapsamamaktadir’’ denildi.

“Yardimlarin kesilmesi Filistin halkini cezalandirmak olur”

AB Komisyonu’nun kararina deginen AB Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, AB’nin Filistin’e mali yardimlarinin kesilmesi taleplerine karsi çikti. Borrell, “Avrupa Komisyonu tarafindan duyurulan AB’nin Filistin’e yönelik yardiminin gözden geçirilmesi, Komisyon’un basin açiklamasinda da belirtildigi gibi vadesi gelen ödemeleri askiya almayacak. Tüm Filistin halkini cezalandiracak sekilde ödemelerin askiya alinmasi, AB’nin bölgedeki çikarlarina zarar verecek ve teröristleri daha da cesaretlendirecektir’’ ifadelerini kullandi.

AB Komisyonunun Filistin’e yönelik mali yardimlari yarin yapilacak olan AB Disisleri Bakanlari Toplantisi’nda gündeme gelmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA