Kütahya'da '1920'Den 2023'E Ahmet Yakuoglu' Paneli

Kütahya Dumlupinar Üniveristesi tarafindan merhum Kütahyali ressam Ahmet Yakupoglu’nun vefatinin 7. yil dönümünde, ’1920’den 2023’e Ahmet Yakuoglu’ isimli panel düzenlendi.

Kütahya'da '1920'Den 2023'E Ahmet Yakuoglu' Paneli
Moderatörlügünü DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kiziltoprak’in yaptigi panele Kütahya Il Kültür ve Turizm Eski Müdürü Ahmet Yildiz, Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi Emekli Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar ve Ressam Adil Özkan konusmaci olarak katildi.

Panelde konusan Prof. Dr. Süleyman Kiziltoprak, "Ahmet Yakupoglu yasadigimiz asrin çok yönlü sanatkârlarindan birisidir. Kütahya’nin bir degeridir. Germiyanli olan atalarinin sanat ve kültürle yogurdugu Kütahya’da yetisen dervistir, erendir" dedi.

Kiziltoprak, "Üstatlarinin el verdigi her sanat daliyla ilgilenmistir ve kendisini çok iyi yetistirmistir. Iyi bir egitim almasina ragmen kendisini öne çikarmamistir. Yakupoglu, Kütahya’dir. Yakupoglu bilinmeden Kütahya bilinemez, anlasilamaz. O büyük usta Kütahya’nin tabiatini, mekânlarini, insanlarini, çesmelerini, camilerini, kadim Türk evlerini resmetmistir. Kendisi adeta Kütahya’nin gölgesidir. Bu büyük sanatçi Kütahya’nin Türkiye’de önemli bir sehir oldugunu bize ögretti. Kütahya’yi hayatinin merkezi yapti. Yakupoglu’nun firçasinda sehrimizin renkleri resmedilir. Kütahya’nin ve Istanbul’un kadim tarihi eserlerini belgeleyen büyük bir muhafizdir. Bugün temsil ettigim üniversitenin Yakupoglu’nun dogdugu evi müze haline getirmesi ve onu bugün sehrimizle bulusturmasi benim için bir onurdur" diye konustu.

Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Ahmet Yakupoglu’nun tablolarinin her birinin ruhunun oldugunu dile getirdi.

Panelistlerden Ressam Adil Özkan ise, ögrencisi oldugu Ahmet Yakupoglu ile hatirlarindan söz etti.
Kaynak: İHA