Mezarlikta Ayi Dehseti

Bartin’in Ulus ilçesinde bir mezarliga dadanan ayi, 70 gün önce defnedilen sahsin mezarini açti. Oglunun mezarinin açildigini gören kadin büyük sok yasayarak, mezarlikta bayginlik geçirdi. Kadin kendine geldiginde komsulari ve jandarmayi arayarak yardim istedi. Jandarma ekipleri, mezari açtigi tahmin edilen ayinin izini sürüyor.

Mezarlikta Ayi Dehseti
Edinilen bilgiye göre, Ulus ilçesi Çubukbeli köyüne inen aç bir ayi köy mezarligina dadandi. 2 hafta içerisinde iki kez mezarlikta görülen ayi, son kez görüldügü bir hafta önce ise yeni defnedilen Ramazan Gün’ün mezarini esti. 70 gün önce defnedilen Gün’ün kefene sarili cenazesine ulasan ayi, herhangi bir zarar vermeden mezarliktan ayrildi. Kisa bir süre arayla kocasi ve oglu vefat eden Fatma Gün, dua okumak için geldigi mezarlikta oglunun mezarinin açildigini görünce büyük sok yasadi. Dehsete kapilarak bayginlik geçiren kadin, kendine geldikten sonra komsusunu, köy muhtari ve jandarmayi arayarak yardim istedi. Fatma Gün yasadiklarini söyle anlatti:

“Köyde dolasirken esim ve oglumun mezarina dua etmek için geldim. Oglumun mezarinin açildigini görünce orada yigildim. Komsumu, muhtari aradim. Karakolu aradik. Biz gelene kadar dokunmayin dediler. Geldiler, onlar da gördüler. Bir hafta boyunca yine bekledik” dedi.



Cenazeye zarar vermeden ortaliktan kayboldu

Olay günü Fatma Gün’ün aradigi komsusu Hüseyin Ünal ise, bir hafta önce yasanan olayi söyle anlatti:

“Bir hafta önce bu olay olmus. Komsum görmüs, mezar açik diye bana telefon etti. Hanim ile buraya geldik. Baktik mezar açilmis. Kefenin kalin tarafindan açilmis. Ya toprak üzerine yigildi ya da araç korna çaldi kaçmis. Köyde bu olaydan önce mezarliga hayvanlarina bakmaya gelen bir köylü de ayi ile karsilasmis. Bu arkadas, ayiyi göremedigini, korkudan yanasamadigini söylüyor ama ayinin kükremesini, bagirmasini duymus. Jandarma da geldi incelediler, resim çektiler.”

Köylüler tedirgin

Yasanan olay nedeniyle korku yasadiklarini belirten köylüler, cezasi olmasi nedeniyle ayiya zarar vermekten de korktuklarini söyledi.

Yetkililerden yardim isteyen Hüseyin Ünal, “Bu ayinin burayi açmasi, namahrem odamizi açti. Biz burada vursak bize ceza verirler ama bizim namahremimize girmis bu ayi. Ayiyi göremedik, yok. Ama bu ayinin isi biliyoruz” diye konustu.

Mezarlikta fotograflar çeken jandarma, olayla ilgili inceleme baslatti. Define avcilari, mezar soygunculari gibi ihtimaller üzerinde de duran jandarma ekiplerinin ilk arastirmalarinda daha önce de mezarlikta ayi görüldügü ve mezari ayinin açmis olma ihtimalinin yüksek oldugu belirtildi.

Jandarma ayinin izini sürüyor

Jandarma ekiplerinin incelemesinin ardindan ise mezar yeniden kapatildi. Bir hafta boyunca köylüler silahlanarak mezarlikta gece gündüz ayi nöbeti tuttu. Bu arada kapatilan mezar mermerden yeniden yapildi. Saglamlastirilan mezarin üstüne ise ayiyi korkutmak için çakar lamba takilirken, mezarligin yanina insan seklinde korkuluk yapildi. Ayinin pesine düsen jandarma ekipleri, güvenligi saglamak için sik sik köyde ve mezarlikta devriye atiyor.
Kaynak: İHA