Hayal Tiri Yollarda

Kocaeli Sehir Tiyatrolari, gezici tir tiyatrosu ile tiyatroya gelme imkani bulunmayan çocuklari sanatla bulusturuyor.

Hayal Tiri Yollarda
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Sehir Tiyatrolari Geleneksel Türk Tiyatrosu Birimi, Il Milli Egitim Müdürlügü paydasliginda Akmese, Hakkaniye ve Gündogdu ilkokullarinda geleneksel sanatlardan gölge sanati oyunu olan "Hayal Perdesi" gösterimi yapti.

Tir dorsesinde çocuklara sevilen gölge oyunu Hayal Perdesi adiyla bilinen Hacivat ve Karagöz’ü sunan Sehir Tiyatrolari, bir yandan tiyatroyu tanitirken, bir yandan da ögrencilerin duygu ve düsüncelerine katki sagliyor. Sehir Tiyatrosu Geleneksel Türk Tiyatrosu Biriminin gerçeklestirdigi bu projede "Hayali" Erdogan Hasan Cengiz, "Yardak" Emre Isik, "Dayrezen" Ilker Baglam yer aliyor. 2022 yilinda Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan somut olmayan Kültürel Miras tasiyicisi unvani Hayali Erdogan Hasan Cengiz’e verilmisti. Ögrenciler gölge oyununu izledikten sonra Hüseyin Dilan’a ait olan tasvir sergisini de gezdi.

"Biz yasamis kahramanlarimizi tanitmada yetersiz kaliyoruz"

Gündogdu Ilkokulu Müdürü Abdullah Ünüvar, ögrencileriyle tiyatroyu bulusturan tir Tiyatrosu ile ilgili duygu ve düsüncelerini paylasti. Ünüvar, Sehir Tiyatrolarinin, tir tiyatrosu ile okullarinda güzel bir etkinlik gerçeklestirdigini söylyerek, "Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin egitime verdigi katkiyi bir kez daha görmüs olduk. Diger milletler hayali kahramanlarini tüm dünyaya kabullendiriyorlar. Biz yasamis kahramanlarimizi tanitmada yetersiz kaliyoruz. Bu proje egitim açisindan çok önemli. Baskanimiz Tahir Büyükakin’a ve Sehir Tiyatrosu oyuncularina tesekkür ederiz" dedi.

Tiyatroyu izleyen ögrencilerden Ahmet Hakan Yildirim ve Ela Erel de tiyatro gösterimini çok begendiklerini ve eglendiklerini dile getirdi.

"Sanatimizi tanitmaya, yasatmaya ve yaymaya çalisiyoruz"

Proje hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Erdogan Hasan Cengiz, "Hayal tirinin dorsesine kurulmus sahne ve çocuk seyirci alaniyla seansta 35 ögrenciye Karagöz sanatini izleme keyfi sunuyoruz. Sanatimizi tanitmaya, yasatmaya ve yaymaya çalisiyoruz" dedi.

Çok keyifli geri dönüsler de aldiklarini dile getiren Cengiz, "Seyirci ayirt etmiyoruz ama en büyük hedefimiz zorlu cografyalarda yasayan, daha önce hiç tiyatroya gitmemis çocuklara tiyatro götürmek. Çünkü Karagöz’ü ilk kez izleyen çocuklarin gözlerindeki mutluluk bizim için en büyük motivasyon kaynagi" diye konustu.

Kaynak: İHA