Depremzedeler Ticarette Bulustu

Adana’da ‘Deprem Sonrasi Ticaretin Canlandirilmasi ve E-Ihracat’ temasi ile bilisim ve e-ticaret zirvesi düzenlendi. Ticaret Bakanligi tarafindan desteklenen ve Elektronik Ticaret Dernegi (ELIDER) ve Adana Bilisimci Is Insanlari Dernegi’nin (ABIAD) öncülük ettigi zirvede, depremzede isletmelerin de aralarinda bulundugu çok sayida katilimci yer aldi. ELIDER Baskani Fehmi Darbay, “ELIDER olarak yola çiktigimiz ilk günden itibaren e-ticaret ve e-ihracat ekosisteminin gelisimine katki saglamaya gayret ettik. Onlarca sehirde, binlerce isletmeye dokunma firsatimiz oldu ve bugün de Adana’dayiz” dedi.

Depremzedeler Ticarette Bulustu
Ticaret Bakanligi tarafindan desteklenen Adana Bilisim ve E-Ticaret Zirvesi, Elektronik Ticaret Dernegi (ELIDER) ve Adana Bilisimci Is Insanlari Dernegi (ABIAD) is birligi ile Adana Ticaret Odasi Konferans Salonunda düzenlendi.

‘Deprem Sonrasi Ticaretin Canlandirilmasi ve E-Ihracat’ temasi ile düzenlenen zirvede, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen isletmelerin e-ticaret ile kalkinmasina ve büyümesine katki sunmak hedeflendi. Depremzede isletmeler, bilisim ve e-ticaret profesyonellerinin tecrübelerini dinledi.

“Ihracatin en hizli ve en kolay yolu e-ihracat”

Zirvenin açilisinda konusan ELIDER Baskani Fehmi Darbay, “ELIDER olarak yola çiktigimiz ilk günden itibaren e-ticaret ve e-ihracat ekosisteminin gelisimine katki saglamaya gayret ettik. Onlarca sehirde, binlerce isletmeye dokunma firsatimiz oldu ve bugün de Adana’dayiz. Pazaryerlerinde yasanan problemlere çözüm olmak için çiktigimiz yolda, bugün altyapidan, entegrasyona, ödeme kurulusundan lojistige, istihdamdan e-ihracata kadar genis bir yelpaze de fikir alinan bir sivil toplum kurulusu olduk ve ilgili bakanliklarimiz ile aktif mesai harcamaya basladik. E-ticaret ve e-ihracat her geçen gün ekonomimize katki saglamaya devam ederken, ELIDER olarak suna inaniyoruz bu ülkeye saglayabilecegimiz en büyük faydalardan biri ihracat. Ihracatin da en hizli ve en kolay baslanabilir yolu, e-ihracat. Konusmacilarimizdan istirhamim; tanitimlardan olabildigince uzak, neyi nasil yaparlarsa dogru, nasil yaparlarsa yanlis olacagini en net bir sekilde aktaralim ki, 1 ay sonra buraya baktigimizda ihracata baslamis isletmeler görelim” dedi.



“E-ihracat zor degil, yeter ki emek verin”

Darbay, deprem bölgesinin e-ticaret ve e-ihracat ile canlandirilabilmesi için bu zirvenin çok degerli oldugunu belirtti.

Darbay, “Etkinlikte tüm bölgeden katilimcilar görüyoruz. Zirvede e-ticaret ve e-ihracatin ne kadar kolay olabildigini anlatiyoruz. E-ihracat tesvikleri sayesinde girisimcilerimiz çok rahat e-ihracat adimi atabiliyorlar. Dil bilmeye gerek yok, ciddi bir bütçeye gerek yok, yeter ki isteyin ve ülkemize döviz getirisi saglayin. Bu gerçekten zor degil, yeter ki emek verin” diye konustu.

Darbay, ayrica Adana’nin e-ticaret hacmi bakimindan Türkiye’nin ilk 10 sehirleri arasinda yer aldigina isaret ederek, “Ama etkinlik katilimcilarinin yarisi Adana’dan yarisi da farkli sehirlerden gelmis. Bölge sehirlerimiz etkinlige daha çok deger vermis. Burada e-ticarete ve e-ihracata adim atmak istiyorlar” seklinde konustu.



“Dijitallesme sadece bir sektörü degil tüm ekonomiyi sekillendiriyor”

ABIAD Baskani Mehmet Ali Altun ise açilis konusmasinda, zirvenin sektöre ve gelismelere yönelik kapsamli bilgi paylasim alani olusturdugunu; yeni dostluklar ve is birlikleri firsati dogurdugunu kaydederek, “Dijitallesme sadece bir sektörü degil tüm ekonomiyi sekillendiriyor. Bu yolda birlikte yürümek, gelecege daha güçlü bir sekilde hazirlanmamiza yardimci olacaktir. Dijital dünyada ve is dünyasinda daha ileri gitmek adina, Atatürk’ün gösterdigi hedef bir adim daha yaklasabilmek için cumhuriyetimizin 100. yilinda hep birlikte çalisacagiz. Bu birliktelik sadece bu günün degil ayni zamanda yarinin basari hikayelerini de yazacak. Adana, bölge illerin bir bulusma noktasi. Hem üreten hem de is gelistiren bir yapi içinde çalismaliyiz” ifadelerini kullandi.

“Böyle bir etkinlige ev sahipligi yapiyor olmak gurur verici”

Zirvede konusan Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, bilisim ve e-ticaretin günümüzün en önemli dallarindan biri oldugunu vurgulayarak, böyle bir etkinligin Adana’da gerçeklestirilmesinden büyük bir mutluluk duydugunu ifade etti.

Adana Ticaret Odasi Baskani Yücel Bayram ise, “Adana Ticaret Odasi’nin yeni binasinda yapilan ilk etkinlik olan Bilisim ve E-Ticaret Zirvesi’nin herkese hayirli olmasini temenni ediyorum. Adana Ticaret Odasi olarak her daim ülkemizin yeniliklerine ve teknolojisine destegimiz sürecektir. Bu anlamda böyle bir etkinlige ev sahipligi yapiyor olmak gurur verici bir olay” dedi.

TÜBIFED Baskani Necmeddin Kirik da, nitelikli is gücünün bilisim ve e-ticaret sektörlerinde istihdam edilmesinin önemine degindi.

Depremzede isletmeler, isin profesyonellerinin tecrübelerini dinledi

Adana Bilisim ve E-Ticaret Zirvesi, bilisim, e-ticaret ve e-ihracat sektörlerinin önde gelen sirketleri bir araya getirdi. Zirveye, depremden etkilenen illerin ticaret ve sanayi odalari ve kamu kurumlari temsilcileri de katildi.

Depremden etkilenen illerin ticaret ve sanayi odalari, teknokentler, ISKUR, KOSGEB, yerel ve global sirketlerin temsilcileri de yer aldi. “Deprem Sonrasi Ticaretin Canlandirilmasi ve E-Ihracat” temasi ile düzenlenen Adana Bilisim ve E-Ticaret Zirvesi’ne bilisim, e-ticaret ve e-ihracat ekosisteminden önde gelen markalarin temsilcileri katilacak, depremzede isletmelerin temsilcileri ile tecrübelerini paylasti. Katilimcilar, ayrica, e-ticaret ve e-ihracat basari hikayelerini dinleme firsati buldu.

Zirvede ele alinan ana basliklar

Adana Bilisim ve E-Ticaret Zirvesi’nde ele alinan ana basliklar ise; “Hepsiburada’nin Deprem Bölgesi Için Yaptigi Çalismalar”, “E-Ticarette Globallesme Stratejileri”, “E-Ticarette Nasil Basarisiz Olunur?”,” Deprem Sonrasi Ticaretin ve E-Ihracatin Canlandirilmasi”, “E-Ticaret ve Bilisimde Yapay Zeka Kullanimi”, Üreticiler ve Toptancilar Için E-Ticaret ve E-Ihracat Firsatlari”, “Yazilim Endüstrisi ve Yazilim Ihracati” seklinde oldu.

Yogun katilim

Hepsiburada ve EDM Bilisim’in ana sponsor; Akan Yürekli A.S.’nin Diamond sponsor oldugu zirvenin organizasyonu Upista tarafindan yapildi. ELIDER Baskani Fehmi Darbay ile ABIAD Baskani Mehmet Ali Altun’un da ev sahipligi yaptigi zirveye; Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Adana Ticaret Odasi Baskani Yücel Bayram, Bilisim Dernekleri Federasyonu (TÜBIFED) Baskani Necmeddin Kirik, Alibaba Türkiye Ülke Müdürü Kubilay Gençkan, Trendyol Pazaryeri Satis & Is Gelistirme Direktörü Özkan Çokaygil ile bilisim ve e-ticaret sektörlerinden önemli isimler katildi.

Kaynak: İHA