Anne Sütü Bebegin Ilk Asisidir

Anne sütünün önemi ile ilgili bilgiler veren Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, “Anne sütünün, bebegi enfeksiyonlardan korudugu, ani bebek ölümü riskini ve ilerideki yaslarda ortaya çikabilecek hastaliklarin azaldigi tespit edilmistir” dedi.

Anne Sütü Bebegin Ilk Asisidir
Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, Emzirme Haftasi dolayisiyla yaptigi açiklamada, ilk 6 ay anne sütü ile beslenmenin saglikli olacagi hakkinda önemli bilgiler verdi. Anne sütünün içinde 30’dan fazla madde oldugunu belirten Sarikaya, anne sütünün sindirimi en kolay besin maddesi oldugu, ishale neden olan mikroorganizmalarin olusmasini engelledigi, bebegi enfeksiyonlardan korudugu, ani bebek ölümü riskini azalttigi ve ilerideki yaslarda ortaya çikabilecek hastaliklari azalttigini söyledi.



’Anne sütü daima taze, temiz ve bebege vermek üzere hazirdir’

Bebegin ilk 6 ay anne sütüne ihtiyaci oldugunu ifade eden Sarikaya, “Bebegin ilk alti ay ihtiyaci olan protein, yag, demir, vitamin gibi her türlü besin degerini içeren ideal besin kaynagidir. Bu nedenle ilk alti ay sadece anne sütü ile beslenen bebek, D vitamini ve flor disinda hiçbir ek besine, ek siviya, vitamine ihtiyaç duymaz. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulundugu için, çok sicak iklimlerde bile bebege su vermeye gerek yoktur. Anne sütü, daima taze, temiz ve bebege vermek üzere hazirdir. Anne sütü alan bebeklerde pisik, karin agrisi ve kabizlik daha az görülür. Anne sütüyle beslenen bebekler daha az aglarlar, daha iyi uyurlar çünkü anne sütü bebeginiz için dogal bir sakinlestiricidir” dedi.



’Hiçbir yapay gida anne sütünün yerini tutamaz’

Anne sütünün yas gruplarina göre degiskenliklerini belirten Sarikaya, “Anne sütü ilk 6 ayda bebegin ihtiyacinin yüzde 100’nü, 6-12 ayda yüzde 50’sini ve 12. aydan itibaren de yüzde 30’nu karsilar ve hiçbir yapay gida anne sütünün yerini tutamaz. Emzirmenin bebek açisindan sayisiz yararlari oldugu gibi anne için de birçok yararlari vardir. Emzirme sirasinda anne ile bebek arasinda duygusal bir alisveris olur ve anne ile bebek arasindaki bag güçlenir. Emziren annelerde meme, rahim kanserine yakalanma riski daha düsüktür. Emzirmeyle dogum sonu kanamalar çabuk kesilir, emziren annelerin gögüslerinde sisme, iltihaplanma olmaz, anne logusalik dönemini daha rahat, problemsiz geçirir. Emzirme sirasinda anne oksitosin (sevgi hormonu) ve serotonin (mutluluk hormonu) salgilar. Böylece anne kendini daha mutlu hisseder” seklinde konustu.

Kaynak: İHA