Afete Hazirlikta 86 Bin 439 Yapi Incelendi

Kocaeli’de 1999 depreminden önce insa edilen binalari afete hazirlikli hale getirmek için yürütülen çalismalarda su ana kadar 86 bin 439 yapinin incelenmesini tamamlandi.

Afete Hazirlikta 86 Bin 439 Yapi Incelendi
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, "Dirençli Sehir Kocaeli" vizyonu çerçevesinde 1999 depreminden önce insa edilen binalari afete hazirlikli hale getirmek için çalismalar sürüdürüyor. Dirençli Sehir Kocaeli için hazirlanan eylem planlarindan biri olan "Deprem Riski Altindaki Yapilarin Belirlenmesi" çerçevesinde Büyüksehir Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi (TMMOB) Insaat Mühendisleri Odasi Kocaeli Subesi arasinda protokol imzalanmisti. 1999 Gölcük depremini geçiren ve Sismik Tehlike Bölgeleri Haritasi’nda yer alan 250 bin yapinin detayli olarak taranacagini ön gören protokolde su ana kadar 86 bin 439 yapinin incelenmesi tamamlandi.

110 insaat mühendisine egitim verildi

Kocaeli Büyüksehir Kentsel Dönüsüm Dairesi Baskanligi, 1999 Marmara Depremi öncesi yapilan binalardan baslamak üzere il sinirlari içerisinde yer alan tüm binalara yönelik "Hasarsiz Tespit Yöntemi-6306 Sayili Kanunun Uygulama Yönetmeligi EK-A" kullanilmak suretiyle yapilan çalismalarda yogun mesai harciyor. Ilk olarak yapilarin hasarsiz tespit edilebilmesi ile ilgili sürecin belirlenmesi ile birlikte Büyüksehir Belediyesi ile TMMOB Insaat Mühendisleri Odasi Kocaeli Subesi arasinda protokol imzalanarak, saha tespitlerinde kullanilacak yazilim gelistirildi. Yine Büyüksehir Belediyesi ile Kocaeli Üniversitesi arasinda imzalanan danismanlik hizmet isi çerçevesinde sahada çalisacak 110 insaat mühendisine yönelik egitimler düzenlendi.



86 bin 439 yapi incelendi

Deprem Risk Haritasinda zemin durumu siniflandirmasina göre, 17 Agustos 1999 Depremi öncesi insa edilen yapilarin 86 bin 439’u incelendi. Projede ilk 6 aylik dilimde 160 bini askin yapi stokunun taramasi tamamlanacak. Yapilacak ikinci protokolle de sonraki 3 ay içinde 90 bin yapinin daha incelenmesi hedefleniyor. Böylece incelenecek yapi stoku sayisi 250 bin olacak. Büyüksehir belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve TMMOB Insaat Mühendisleri Odasi Kocaeli Subesi tarafindan olusturulan bilim kurulunun aldigi kararlar neticesinde yapilan çalismalar öncelikli dönüsüm alanlarinin belirlenmesine altlik teskil ediyor.
Kaynak: İHA