Tek Ameliyatta 2 Operasyon

Gögüs cerrahisi ve genel cerrahi alaninin en zor ameliyatlarindan biri olarak nitelendirilen “özofagus (yemek borusu) ameliyati” kapali yöntemle Samsun’da yapildi. Gögüs Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Hüseyin Ulas Çinar ve Genel Cerrahi Uzmani Kerim Güzel ayni anda girdikleri ameliyatta 65 yasindaki hastayi sagligina kavusturdular.

Tek Ameliyatta 2 Operasyon
Özegafus (yemek borusu) kanseri; yemek borusu hücrelerinden gelisen kötü huylu bir kanser türü olarak dikkat çekiyor. Sigara, alkol kullanimi ve çesitli yemek borusu hastaliklari bu kanserin gelismesinde en önemli risk faktörü olarak ifade ediliyor. Agrili ve zor yutma, kilo kaybi yemek borusu kanserinin baslica belirtileri arasinda gösterilirken yilda ortalama yaklasik 15 bin kisinin yemek borusu kanserinden öldügü bildiriliyor. Yemek borusu kanserinde erken evre veya lokal ileri evre denen safhada en iyi tedavi yöntemi halen cerrahi tedavi olarak öne çikiyor. Özellikle lokal ileri denen safhada cerrahi öncesi radyoterapi ve kemoterapi verilmesinin (neoadjuvant tedavi) hastalarda daha uzun yasam süresine neden oldugu da uzmanlar tarafindan belirtiliyor.

Medicana Saglik Grubu doktorlarindan Gögüs Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Hüseyin Ulas Çinar ve Genel Cerrahi Uzmani Kerim Güzel, Medicana International Samsun Hastanesi’nde tedavi gören yemek borusu kanseri hastasi Nizami Elçioglu’na ayni anda özofagus ameliyati gerçeklestirdi. Her 2 brans tarafindan da en zor ameliyatlarindan biri olarak belirtilen islem, uzman doktorlar tarafindan kapali yöntemle en az ve küçük delikler halinde basarili bir sekilde yapilirken, sagligina kavusan Nizami Elçioglu ise cerrahinin ardindan 1 gün sonra ayaga kalkabilecek duruma geldi.

“Iki farkli cerrahinin birlestirilmesiyle kapali bir operasyonla gerçeklestirdik”

Yaptiklari cerrahinin önemine ve hastanin durumuna deginen Doç. Dr. Hüseyin Ulas Çinar, “65 yasindaki hastamiz; yutma güçlügü ve kilo kaybi sikintisi ile hastanemize basvurdu. Yaptigimiz tetkiklerde yemek borusunun 40’inci santimetresinde yemek borusu kanserini tespit ettik. Akabinde konseyimizle degerlendirip, hastanin cerrahi planini yaptik. Ameliyat öncesi radyoterapi ve kemoterapi tedavisi bittikten sonra da tekrar degerlendirip, cerrahiye uygun olduguna karar vererek yemek borusu çikartilmasi ameliyati yaptik. Bu ameliyatin merkezimizde yapilis sekli; kapali sistemle yapmis olmamiz önemli bir faktör. Standart olarak açik cerrahiye alternatif yapilmis torakoskopik (Kamera yardimi ile gögüs kafesinin içinin görüntülendigi ve ameliyat giris yerleri için en az doku hasari olusturarak operasyonlarin yapilabildigi cerrahi teknik) ve laparoskopik (göbek deliginden ince bir teleskopun karin içine sokularak karin içi organlarinin görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyat) iki farkli cerrahinin birlestirilmesiyle kapali bir operasyonla gerçeklestirdik. Ameliyat sonrasi 1 haftalik takip ve tedavi süresinin ardindan herhangi bir komplikasyon ile karsilasmadik. Yari kati yiyecekleri de vermeye basladik. 1 gün sonra da taburcu etmeyi düsünüyoruz” dedi.



“Özofagus cerrahisi dünyanin her yerinde zor ve özellik gerektiren bir cerrahidir”

Yaptiklari ameliyatin çok zor ve teknik gerektirdiginin altini çizen Genel Cerrahi Uzmani Kerim Güzel, “Özofagus kanserleri nadir görülen ve hem hasta hem de doktorlar için zor ameliyat süreci içeriyor. Bu ameliyatlarda hem karin hem de gögüs boslugunu açmaniz gerekiyor. Ayrica boyunu da açmaniz gerekiyor. Hastada ne kadar yara varsa yasama tutunmasi da o kadar zor oluyor. Biz bu ameliyati gögüs cerrahisi ile birlikte gögüs kismini ve batin (mide) kisminin hazirlanmasini endoskopik ve laparoskopik yöntemle yaptigimiz için hasta ameliyat sonrasi çok konforlu bir dönem geçirdi. Agrilari az olan hata ameliyatin ardindan da hemen yürümeye basladi.

Bu ameliyati açik yöntemle yapsak su anki konfora kavusamazdik. Toraks dedigimiz bölgenin açilmasi baslica bir problem. Toraks açilsa hastanin 3 gün agrili ve sikintili bir dönem geçirmesi gerekiyordu. Hem batin hem de toraksta 3-4 delikle ameliyati gerçeklestirdik. Deliklerin küçük ve az olmasi nedeniyle hastamiz ameliyat sonrasi hemen hareket edebilecek duruma geldi. Özofagus cerrahisi dünyanin her yerinde zor ve özellik gerektiren bir cerrahidir. Daha çok multidisipliner yaklasabileceginiz, yogun bakim sartlarinizin iyi oldugu, iyi bir cerrahi deneyim ve ekibinizin oldugu yerde kolaylikla yapilabilir. Buna ragmen Özofagus cerrahisi; gögüs ve genel cerrahinin en zor ameliyatlarindan biri olarak dikkat çekiyor” diye konustu.

Açik ameliyat olmadan sagligina kavustuguna deginen hasta Nizami Elçioglu ise “Ameliyat sonrasi kendimi çok iyi hissediyorum. Doktorlarin müdahalesi sayesinde iyilesip ayaga kalktim. 4 ay kemoterapi aldim. Sonrasinda özofagus cerrahisine karari verildi.

Ameliyat sonrasi da kendimi çok iyi hissediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA