Meme Kanseri Farkindalik Programi Gerçeklesti

İçel Büyüksehir Belediyesi, 1-31 Ekim ‘Meme Kanseri Farkindalik Ayi’ bünyesinde Mezitli Kadin Sagligi Danisma Merkezi’nden faydalanan danisanlara egitim programi gerçeklestirdi.

Meme Kanseri Farkindalik Programi Gerçeklesti
Egitimler çerçevesinde Saglik Isleri Daire Baskanligi Halk Sagligi ve Denetim Sube Müdürü Uzman Doktor Bahar Gülcay Çat danisanlara ‘Meme kanseri ve belirtileri’, ‘Teshis yöntemleri ve gerçeklesme biçimleri’ ve ‘Korunma yöntemleri’, Operatör Doktor Asli Bilekdemir ise, ‘Rahim agzi kanseri ve erken tani’ ‘Kanser belirtileri’, ‘Rahim agzi kanser tipleri, evreleri ve tedavileri’ hakkinda bilgi verdi.

Etkinlikte, Saglik Isleri Dairesi Baskanligina bagli ekipler, danisanlarin nabiz, seker ve tansiyon ölçümlerini de yapti. Etkinlikte meme kanseriyle ilgili farkindalik olusturmak adina danisanlara pembe kurdele dagitilarak yaninda pembe fular hediye edildi.

“Büyüksehir olarak, her yil Ekim ayini farkindalik etkinlikleriyle geçiriyoruz”

İçel Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Dairesi Baskanligi olarak her yil Ekim ayinda farkindalik etkinlikleri düzenlediklerini belirten Halk Sagligi ve Denetim Sube Müdürü Uz.Dr. Bahar Gülcay Çat, “Bu sene de Kadin Sagligi Danisma Merkezimizden yararlanan danisanlarimiza yönelik meme kanseri farkindaligi ile alakali bir egitim düzenledik. Ayrica Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmanimiz Op.Dr. Asli Bilekdemir danisanlarimiza diger kanser türleri hakkinda bilgilendirme egitimi verdi. Ayni zamanda danisanlarimiza merkezdeki uzmanlarimizla balonla solunum egzersizi yaptirdik. Akdeniz tipi beslenme anketi ve kanserlerin psikolojik yönleri ile alakali bir farkindalik olusturduk. Bugünün anlam ve önemini daha da vurgulayabilmek için bu sene de pembe fularlarimizi danisanlarimiza takdim ettik” dedi.

Meme kanserinin her 8 kadindan birinde görülebilen bir hastalik oldugunu ve meme kanserinde erken teshisin hayat kurtardigini da ifade eden Çat, erken teshiste meme kanserinin nerdeyse yüzde 100’e yakin bir tedavi edilme orani oldugunu kaydetti.

“Meme kanseri, erken teshis konuldugunda yasam süresini oldukça etkiler”

Meme Kanseri Farkindalik ayi bünyesinde, Kadin Sagligi Danisma Merkezi’nden faydalanan danisanlara meme ve rahim agzi kanseriyle ilgili bilgiler aktardiklarini belirten Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Opr. Dr. Asli Bilekdemir, "Erken tani ve önerilebilir tedbirlerden bahsettik. Meme kanseri, erken tani kondugunda yasam süresini oldukça etkileyen bir kanser türüdür. Ayni sekilde rahim agzi kanserinin erken tanisi çok önemlidir. Ayni zamanda da asi sayesinde önlenebilir bir kanserdir” seklinde konustu.

Kadinlarin düzenli ve rutin kontrollerini yaptirdiklari takdirde erken taninin oldukça ise yarayacagini belirten Bilekdemir, “Danisanlar, rahim agzi kanseri için de asi olduklarinda en sik görülen tiplere karsi bagisiklik elde edilebileceklerini ögrendiler. Yine meme kanseri ile ilgili rutin muayenelerini elle kontrol etmeleri ve senelik doktor kontrollerini ihmal etmemeleri de çok önemli. Rahim agzi kanseri ile ilgili olarak da, rutin jinekolojik muayenelerini yaptirmalarini ve HPV asilarini hem kiz hem erkek çocuklarina yaptirilarak kanserin önüne geçme imkânlari oldugunu bilmeleri önemli” ifadelerini kullandi.

Toplumsal farkindaligin kazandirilmasi için seminerlerin artirilabilecegini ve egitimin önce ailede basladigini söyleyen Bilekdemir, aileden okula her yerde erken taninin vurgulanmasinin toplumsal bilinç kazanilmasinda etkili olacaginin da altini çizdi.

Kadinlara, Meme kanseri ve erken teshisin önemi anlatildi

İçel Büyüksehir Belediyesi Kadin Sagligi Danisma Merkezinden pilates egitimi hizmetinden faydalanan danisanlardan Ebru Konar, “Etkinlik çok güzeldi. Bizler toplum olarak hastaligi ve tabulari konusmaktan çekinen bireyleriz. Özellikle insanlarin daha fazla bilinçlendirilmesi ve duyarli hale getirilmesinin olumlu olacagini düsünüyorum. 18 yasindayken ogluma kanserden korunmasi için 2 doz asi yaptirmistim. Bu etkinlikte 9 korumali asinin çiktigini ögrenmis oldum” dedi.

Danisanlardan Fikriye Narin de, egitim sayesinde çok güzel bilgiler edindigini söyleyerek, “Aslinda bildigimiz, unuttugumuz, önemsemedigimiz bilgileri hatirladik. Bunun daha önemli oldugunun bilincine vardik. Çok iyi oldu. Büyüksehir Belediyesi’nin çok güzel çalistigini düsünüyorum. Ben çok memnunum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA