Anne Sütü Çocuklari Koruyor

Çocuk Hastaliklari Uzmani Dr. Mehmet Kusku, anne sütü alan bebeklerde diyabet, obezite, kanser, alerjik ve kronik enflamatuar hastaliklarinin daha az görüldügünü söylerken, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü olmak üzere 2 yasina kadar emzirilmesini tavsiye etti.

Anne Sütü Çocuklari Koruyor
Acibadem Eskisehir Hastanesi Çocuk Hastaliklari Uzmani Dr. Mehmet Kusku, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftasi vesilesiyle bebeklerin saglikli büyüme ve gelismeleri için ihtiyaç duyduklari besinleri saglamanin en ideal yolunun emzirme oldugunu, anne sütünün bebek beslenmesinde altin standart olarak kabul edildigini dile getirdi. Benzersiz içerigi sayesinde anne sütünün yasamin ilk alti ayinda tüm beslenme ve fizyolojik gereksinmelerini tek basina karsilayabildigine dikkat çeken Dr. Kusku “Simdiye kadar bu yararli özellikler hiçbir besinde tespit edilememistir. Anne sütü bebegin gereksinimi olan tüm besin maddelerini ideal miktar ve kalitede içeren dogal, fizyolojik, islevsel ve yasayan bir gidadir. Anne sütünün faydalari sadece alindigi dönemde degil hayat boyu görülmektedir. Hediyelerin en büyügü anne sütüdür” dedi.



“Emziren annelerde meme ve over kanseri daha az görülüyor”

Anne sütü alan bebeklerde enfeksiyon hastaliklari, diyabet, obezite, kanser, alerjik ve kronik enflamatuar hastaliklarinin anne sütü almayanlara oranla daha az görüldügünü belirten Dr. Kusku anne sütü almayan bebeklerin anne sütü alanlara göre bir yasa kadar olan ölüm olasiliginin 14 kat fazla oldugunu söyledi.



Emzirmenin bebek sagligi yaninda anne sagligi üzerinde olumlu etki gösterdigine isaret eden Dr. Kusku, “Emziren annelerde dogum sonrasi kanamalarin, osteoporozun, meme ve over (yumurtalik) kanserlerinin daha az görüldügü ve daha huzurlu olduklari gösterilmistir. Emzirmenin toplum sagliginin korunmasi ve ekonomik kazanimlar açisindan önemli etkileri vardir. Anne sütü olmadigi durumlarda aile için basta adapte mama olmak üzere birçok ek gider olusmaktadir. Ülke ekonomisi açisindan çocuklarin ve annelerin gelisebilecek hastaliklarin tedavisine harcanacak para, çalisanin verimliliginin azalmasi ve isgücü kaybi olumsuz yönde etkisi olmaktadir. Anne sütünün atigi olmadigindan çevreci bir üründür” diye konustu.



“Ilk alti ay sadece anne sütü”

Dr. Kusku, Dünya Saglik Örgütü (World Health Organization - WHO) ve Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu’nun (UNICEF) dogum sonrasi bebeklerin ilk alti ay sadece anne sütü ile beslenmesini ve yedinci aydan itibaren ek gidalar geçilmesini, emzirmeye ise iki yasina kadar devam edilmesini önerdiginin altini çizdi.

Küresel düzeyde alti ayliktan küçük bebeklerin yüzde 40’inin yalnizca anne sütüyle beslendigine deginen Dr. Kusku, “Ülkemizde Türkiye Nüfus ve Saglik Arastirmasi (TNSA) 2018 verilerine göre emzirmenin oldukça yaygin oldugunu ve tüm çocuklarin yüzde 98’inin emzirildigi görülmektedir. Ülkemizde bebeklerin dogum sonrasi ilk bir saat içinde yüzde 71’i ve ilk bir gün içinde ise yüzde 86’si emzirilmistir. Ilk 6 ayda sadece anne sütü alanlarin orani yüzde 41,1 bulunmustur. Tamamlayici gidalar ile birlikte anne sütüne devam edenlerin orani bir yilda yüzde 66, ikinci yilda ise yüzde 34 bulunmustur. Türkiye’de ortanca emzirme süresi genel olarak 16.7 ay bulunmus, ancak bu süre sadece anne sütü ile beslenenlerde 1.8 ay oldugu görülmüstür” dedi.



“Dogru teknik ile emzirme çok önemli”

Emzirmenin yayginlastirilmasi için gösterilen çabalardan bahseden Dr. Kusku emzirmeyi birakmanin en yaygin nedenlerinin anne sütünün yetersiz oldugu algisi, anne ve bebege bagli saglik sorunlari, okula veya ise dönme zorunlulugu oldugunu dile getirdi. Sütün artirilmasi için öncelikle annenin iyi beslenmesi, vitamin ve mineral destegi almasi, bol su içmesi ve huzurlu olmasi gerektigini vurgulayan Dr. Kusku “Anne sütünün artirilmasinda bilimsel olarak kanitlanmis yöntemler içerisinde; dogru teknik ile emzirme, annenin emzirme konusunda özgüveni artirma, dogum sonrasi erken ve sik araliklarla emzirme, memelerin düzenli araliklarla bosaltilmasi, annenin bebegini emzirmeye istekli olmasi, annenin emzirme konusunda çevresel destek görmesi yer almaktadir” seklinde konustu.



“Is yerinde emzirmek mümkün olmali”

Dünyada anne sütü alma oraninin yüzde 10 arttigini ancak bunu yüzde 70’e çikarmanin hedeflendigini belirten Dr. Kusku, annenin ise baslamasinin anne sütü verme oranini önemli ölçüde düsürdügü bilgisini aktardi. UNICEF ve DSÖ’nün bu yilki emzirme haftasi temasini “Is yerinde emzirmeyi mümkün hale getirelim’’ olarak belirledigini ifade eden Dr. Kusku dünya genelinde tüm isyerlerinde ücretli dogum izninin en az 18 hafta, tercihen 6 aydan fazla olmasi, emzirme veya süt sagma odalari olusturma, emzirme aralari verme gibi aile dostu isyeri politikalari olusturmanin amaçlandigini anlatti.
Kaynak: İHA