11 Dogal Sehir Sindirgi'da Bulustu

Doga, dogallik, tarih ve kültürün bulusma noktasi ve tescilli dogal sehir markasi ile bilinen Balikesir’in Sindirgi ilçesi dogal sehirler birligi ile Türkiye’ye yayiliyor.

11 Dogal Sehir Sindirgi'da Bulustu
Tescilli dogal sehir unvanina sahip Sindirgi ilçesinde baslatilan butik proje benzer 11 kurucu ilçenin de katilimi ile Dünya geneline yayilacak ve örnek olacak bir projeye dönüstü. Özellikle Sagdiç leylegi ile ülke gündemine oturan, doga ve dogalligi simgeleyen dogal sehir olarak projelerini sürdüren Sindirgi ilçesinin öncülügünde baslatilan proje meyvesini verdi. Sindirgi Belediye baskani ve Dogal Sehirler Birligi baskani Ekrem Yavas’in tarihi, kültürü ve yasami ile bir ilçenin özünü kaybetmeden de gelisebilecegini gösteren projeleri dogal sehir akiminin Türkiye’nin çesitli bölgelerine de ulasmasini sagladi.

Dogal sehirler birligine 4 yeni üye

Balikesir’in Sindirgi ilçesi öncülügünde Ankara Beypazari, Balikesir Havran, Eskisehir Inönü, Aydin Kusadasi, Izmir Bergama, Antalya Elmali, Sakarya Geyve, Kütahya Simav, Manisa Gördes, Çanakkale Ezine ilçeleri olmak üzere 11 kurucu üye ile baslayan dogal sehirler birligine ikinci toplanti da dört ilçe daha eklendi. Sindirgi Belediyesi bünyesinde ilçedeki termal tesiste gerçeklestirilen Ekim ayi olagan meclisinde birligin isleyisi hakkinda gündem maddeleri görüsülürken Bolu Mudurnu, Düzce Gölyaka, Manisa Kula, Denizli Beyagaç ilçeleri de dogal sehirler birligine katildi.

Dogal sehirler birliginin yeni üyelerinden Bolu Mudurnu Belediye baskani Necdet Türker “Biz daha çok milliyetçiligi ön plana çikararak dogal sehirlere katilmayi tercih ettik. Dogal sehirler de tabi Belediye baskanimiz Ekrem Yavas da dogal bir belediye baskanimiz onun için gel dedi geldik. Doga ve dogalligi bozmadan çok büyümeyi hedeflemiyoruz aslinda biraz daha küçük kalmak güzel biraz daha büyüdügümüz zaman bazi seyler bozula biliyor. Dogal kalmayi tercih ediyoruz”

dedi.

Kurucu üyelerden Sakarya Geyve belediye baskani Metin Atalay “Dogala ve yöresele önem veriyoruz geleneksel yöntemlere önem veriyoruz. Geçmisimizi yasatmaya çalisiyoruz, geçmisimiz ve simdiki modernizasyonu bir araya getirmeye çalisiyoruz. Bu yüzden de dogal sehirler birliginin içindeyiz kendimizi buraya ait hissediyoruz.” seklinde konustu.

Üye ilçeler özellikle çevreye saygili projeler, doga ve dogalligi bozmadan büyümeyi hedefleyen, kültürüne ve tarihine sahip çikan ilçelerden olusuyor.

Neden dogal sehir

Dogal Sehirler Birligi “Neden Dogal Sehir?“ ilkesini su sekilde özetliyor: Gelisen teknoloji, artan nüfus ve ihtiyaçlar ve bunlarin getirdigi olumsuz iklim degisikligi gibi nedenlerle son yillarda geçmis yillarda olusan kalkinma, turizm ve sanayilesme modellerinin olusturulmasinda önemli zihniyet ve anlayis degisiklikleri meydana gelmis bulunmaktadir. Bu zihniyet degisikliginin yansimasi olarak çevreye duyarli ve saygili politikalar gelistirebilmek önem kazanmistir. Bu çerçevede yerel yönetimlerinde kendileri ile ilgili politikalarin olusturulmasinda yukarida açikladigimiz ilkelerin uygulandigi politikalarin olusturabilmesi ve uygulanabilmesi için güç ve akil birligi yapmasinin yollarini aramak zorunlulugu dogmustur. Dogal Sehirler Birligi de bu ilkelerden yola çikarak kurulmasi planlanarak uygulamaya konan bir güç ve akil birligi projesidir.

Insanligin özünü ve dogalligi aradigini bu yüzden dogal sehir felsefesinin de günümüzdeki en büyük deger oldugunu belirten Dogal Sehirler Birligi ve Sindirgi Belediye baskani Ekrem Yavas “ Insanlik özünü ariyor aslinda dönüyoruz ve son pandemiden sonra insanlar doga ve dogalligin asigi oldular ve bunun takipçisi oldular. Bizlerde dogal sehir Sindirgi olarak leyleklere yuva olmus Vatan olmus bir sehirden bahsediyoruz. Burada yüzde elli yedisi ormanlarla çevrili buranin insani da relax, dogal yüzü tebessümle bunuyor her gün Sindirgi da olusturdugumuz sanatsal faaliyetleri, doga ve dogalligi yaptigimiz ürünleri Yagcibedir halisindan kaynaklanan sanatsal bakis açimizi Türkiye de baska belediyeler ile beraber bir fikir birlikteligine varalim dedik. Dogalsehir birligi diye bir birlik kurduk Cumhurbaskanimiz tarafindan onaylandi. Bu gün on bes tan belediye bu birligin üyesi ve ikinci toplantimizi bu gün gerçeklestirdik çok harika bir ortam oldu küçük, butik ama memleket ile alakali kendi degerlerini kesfetmeye onlari inovatif bir sekilde gelecege hazirlamayi planlayan isler çikiyor. Bunu yaparken de asla çevreyi bozmuyoruz, asla kirletmiyoruz, doga ve dogalliga önceleyerek sehrimizi de kalkindirabilecegimizi, büyütebilecegimizi biz ön görüyoruz ve bu inancimiza ortak olan su anda on bes tane belediye var ve bunu daha da yayarak Türkiye’nin genel bir belediyecilik anlayisini Insani merkeze koyarak çevre ile uyumunu asla geri durdurmadan onu büyütmeyi hedefliyoruz. Dogal sehirleri olusturmak en büyük hedefimiz” seklinde konustu.

Meclis toplantisinda alinan en önemli karar ise sadece kagit üzerinde bir birlik degil, icraatlar ve belediyecilik anlayisini da degistirecek, vatandas ve çevre odakli bir olusumun gerçeklestirilmesi oldu. Heyet sonrasinda Sindirgi ilçe gezisi kapsaminda BALKURU Jeotermal Sebze ve Meyve Kurutma Tesisi, Kök boya ve tekstil inovasyon merkezi, Kocahan, SIBEM, Akpinar Yasam Merkezi gibi dogal sehirler birligi statüsüne uyum saglayan projeleri yerinde inceledi.
Kaynak: İHA