EKODOSD'tan Amatör Balikçilara 'Dikkat' Çagrisi

Türkiye’de tepeli karabatak kuslarinin mesken tuttugu nadir noktalardan olan Kusadasi kiyilarina dikkat çeken EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, amatör balikçilara seslenerek, kayaliklara takilan ve birakilan olta ignelerin karabataklara zarar verdigini, balikçilarin bu konuda duyarli olmasi gerektigini söyledi.

EKODOSD'tan Amatör Balikçilara 'Dikkat' Çagrisi


Nesli tükenme tehlikesi altindaki kus türlerinden olan tepeli karabataklar, birçok sucul canliya ve yaban hayatina ev sahipligi yapan Aydin’in Kusadasi ilçesini mesken seçerken, yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çekiyor. Avlanmak için denize dalis yapan ve baliklari kayalik alanlarda sikistirarak avlanan karabataklarin, her geçen gün kayaliklarda birakilan olta igneleri sebebiyle zarar gördügünü ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, amatör balikçilara “dikkat” çagrisinda bulundu. Kayaliklara takilan ve orada birakilan olta ignelerinin, Barcelona Sözlesmesi ile koruma altinda olan karabataklara zarar verdigini ifade eden Sürücü, özellikle kiyilarda avlanan amatör balikçilarin dikkatli olmasini ve ignelerin kayaliklarda birakilmamasini istedi.

Tepeli karabataklarin 45 metreye kadar dalis yapabildigini belirten Sürücü; “Barcelona Sözlesmesi’ne göre korunan bir tür olan tepeli karabataklar, Kusadasi kiyilarini mesken seçti. Belli bir kayayi dinlenme platformu olarak kullanan tepeli karabatak, kimseye aldiris etmeden kayaya çikarak dinleniyor, tüylerini güneste kurutuyor, diskisini yapiyor ve tüm vücudunu kasiyor. Güvercinada yolunda gezen turistlerin ilgisini çekerek, onlara birbirinden güzel pozlar veriyor. Onun en büyük sikintisi ise amatör olta balikçilari. Balik avlamak için oltacilarla ayni alani kullanan tepeli karabataklarin, her an hayatlari tehlike altina girmektedir. Bu alanda avlanan bazi oltacilar, oltalarini kiyidaki kayaliklara taktirdigindan misinalarini kopararak denize birakmaktadir. Tepeli karabataklar baliklari kayaliklarda sikistirdigindan bir çogu bu tür kayaliklarda avlanmaktadir. Yaklasik 45 metreye kadar dalis yapabilen tepeli karabataklar, suya dalis yaparak süratli bir sekilde baliklari takip ederken, bazen kayalarda takili olan misinalarin oltalarina yakalanmaktadir. Eger misina uzun ise su yüzeyine çikabilmekte, kisaysa bogularak ölmektedir. Oltayi kayaliklara taktiran pek farkinda olmasa da, oltali misinalar Tepeli karabataklarda oldugu gibi, bazen de deniz kaplumbagalarina takilmakta ve onlarin yaralanmasina ya da ölümlerine yol açmaktadir. Denizlerin sadece insanlara ait olmadigini, suda yapilan tüm faaliyetlerin baska canlilari da olumsuz etkileyebilecegini mutlaka düsünmeli ve tedbirli olunmalidir” dedi.



EKODOSD bilim danismani Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ögretim üyesi Ornitolog Doç. Dr. Ortaç Onmus ise “Tepeli karabataklar sadece denizde görülürler. Tepeli karabatakla, normal karabatagi ayirmanin yolu, tepelilerde üreme döneminde kafasinda arkadan öne kivrik bir sekilde püsküllü bir sapkasi vardir. Gagalari karabataga göre daha incedir. Normal karabataga göre gövdesi daha agir ve suda yüzerken gövdesi su içerisine gömülür. Normal karabatakta ise gövde su yüzeyinde durur. Karabataklar gruplar halinde ‘V’ seklinde sirali uçarken, Tepeli karabataklar karisik uçus yaparlar. Tepeli karabataklar kayalik yerlerde ürerler. Barcelona Sözlesmesi’yle korunan bir tür olup, Akdeniz için önemli türlerden bir tanesidir. Üreme ve yasam alanlarinin korunmasi için uluslararasi sözlesmelere imza atmis bir ülkeyiz” diyerek bu kuslarin önemini vurguladi.
Kaynak: İHA