Tarihi Çarsilar, Osmangazi Ile Yeniden Hayat Buldu

Osmangazi Belediyesi, Osmanli Imparatorlugu’nun ilk ticaret ve kültür merkezi olan ve bugün de geleneksel ticaretin, tarihi ve kültürel mirasin en önemli figürlerini içinde barindiran Tarihi Çarsi ve Hanlar Bölgesi’ni 14 yilda yaptigi çalismalarla yeniden cazibe merkezi haline getirdi. Bursa’ya deger katmaya devam edeceklerini vurgulayan Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, “Bursa’nin eski tarihi kimligine kavusmasi adina çarsilarin bugüne gelmesi için Osmangazi Belediyesi’nin katkisi çok büyük” dedi.

Tarihi Çarsilar, Osmangazi Ile Yeniden Hayat Buldu
Baskan Dündar, Bursa’da yaklasik 7 asirdir ticaretin merkezi durumunda olan Tarihi Çarsi ve Hanlar Bölgesi’ni koruyup, gelecege tasimak için bugüne kadar yapilan hizmetlerin, bundan sonra da artarak devam edecegini belirtti.

Çarsi esnafindan Dündar’a tesekkür

Tarihi çarsi esnafiyla Fidan Han’da düzenlenen kahvalti programinda bir araya gelen Baskan Dündar’a Bursa Tarihi Çarsi ve Hanlar Birligi Baskani Isa Altikardes, bugüne kadar yapilan birçok yatirimla tarihi çarsinin ihya edilmesinden dolayi tesekkür etti. Altikardes, “Mustafa Baskanimiz, çarsi esnafina ne söz verdiyse hepsini fazlasiyla yerine getirdi. Baskanimiz, çarsimiza ayri bir önem veriyor ve bizi hiç yalniz birakmiyor. Baskanimiz ve ekibinin sayesinde tarihi çarsi eski hüviyetine kavustu.” ifadelerini kullandi.

Tarihi sehir Bursa’nin merkezinin Osmangazi olduguna dikkat çeken Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, “Osmanliyi kuran bir sehirde yasiyoruz, bu kadim sehre hizmet ediyoruz. Tarihi Çarsi ve Hanlar Bölgesi, sadece Bursa’nin degil, Anadolu’ya ve oradan üç kitaya yön veren bir çikis merkezidir. Bu bölgede 10 han, 3 bedesten ve 32 çarsi bulunuyor. Bu çarsilarimizin bugünlere gelmesinde esnafimizin üretkenligi, emegi, alin teri ve bereketi önemli yer tutuyor. Biz de Osmangazi Belediyesi olarak, çarsilarimizi koruyup, gelecege tasimak için her türlü destegi vermeye çalisiyoruz.” dedi.

Tarihi miras çalismalarinda 567 projeyi hayata geçiren ve bu alanda 11 ödül kazanan belediye olduklarina vurgu yapan Baskan Dündar, “Bu çarsilarimizda yapilan hizmetlerde de yüzde 80 Osmangazi Belediyesi’nin imzasi var. Çarsilarimizin ayakta kalmasi için önemli çalismalarimiz oldu. Ihtiyaç ve taleplere göre bu hizmetlerimiz artarak devam edecek.” diye konustu.

Panorama’dan Hisar’a yeni tarihi aks

Belediye olarak Bursa’da tarihi dokuyu korurken, modern sehri de insa etiklerini söyleyen Baskan Dündar, “Bursa’mizin tarihteki hüviyetine bürünmesi adina önemli adimlar atiyoruz. Göreve geldigimiz günden beri tarihi bölgede yaptigimiz her çalismayi, bir bütünün parçasi olarak planlayip, adim adim hayata geçirdik. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nden basladigimizda Tarihi Ipek Yolu üzerinden Hisar ve Üftade Türbesi’ne kadar bir aks olusturuyoruz. Bütün tarihi noktalari birbiriyle baglantili hale getirerek, daha genis bir tarihi aks ortaya çikariyoruz. Böylece tarihi bölgedeki ticareti ve sosyal hayati canlandirmis oluyoruz. Daha önce söyledigimiz gibi Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ndeki gördügümüz sanal ortami artik canli olarak görebiliyoruz.” ifadelerini kullandi.

14 yillik süreçte Bursa’nin tarih ve turizmini canlandiran projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Baskan Dündar, Tarihi Çarsi ve Hanlar Bölgesi’nin, Sivil Mimari Örnegi Yapilarin, tarihi konaklarin, camilerin ve kültür merkezlerinin restorasyonu ile Bursa’da tarih yeniden canlandigini belirtti.

Baskan Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak 2009 yilindan itibaren Ulu Çarsi, Fidan Han, Iç Fidan Han, Çukur Han, Nilüfer Köylü Pazari, Ulu Camii Caddesi, Kayhan ve Okçular Çarsisi’nda yapilan restorasyonlar ile Tarihi Ipek Yolu’nun canlandirildigini kaydetti.

Dündar, tüm bu çalismalar sonucunda bölgenin 2014 yilinda UNESCO Dünya Mirasi listesine girmeye hak kazandigini hatirlatti.

Tacikistan’dan kardes ziyareti

Fidan Han’daki kahvalti programinda Osmangazi Belediyesi ile kardes belediye olan Tacikistan’in Dangara Belediyesi’nden heyet de yer aldi. Baskan Dündar’i ziyaret için Bursa’ya gelen Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ashrafjon Gulov, Dangara Belediye Baskani Islomiddin Rahmon ve beraberindekiler, Baskan Dündar ile birlikte tarihi çarsiyi gezdi.
Kaynak: İHA