Dijital Toplum Kuruluslari Ve Sosyal Sermaye Kitap Oldu

Akademisyen Dr. Harun Özalp, “Dijital Toplum Kuruluslari ve Sosyal Sermaye” adini verdigi kitapta, sosyal sermaye olgusunu sivil toplum kuruluslari ve sosyal medya baglaminda ele aldi. Özalp, hazirladigi arastirma kitabinda Ahbap Platformunun Twitter üzerinden yaptigi paylasimlarin sosyal sermayeye katkisini ölçtü.

Dijital Toplum Kuruluslari Ve Sosyal Sermaye Kitap Oldu
Dogus Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Iletisim Bilimleri Bölümü’nde görev yapan Dr. Harun Özalp, dayanismaya ve yardimlasmaya dayali bir sivil toplum kurulusu olan Ahbap Platformu’nu inceledi. Literatürde farkli tanimlari olan sosyal sermaye olgusunu “bir toplumun/toplulugun yasanilabilirlik bakimindan niteligi” tanimiyla ele aldigini belirten Özalp, “Sosyal sermayesi yüksek bir topluluk; belirli norm ve degerlerin çogunlukça benimsendigi, güven ve memnuniyetin yüksek oldugu, is birligi egiliminin yüksek oldugu, toplum çikarinin birey çikarindan önde tutuldugu vb. özelliklere sahip bir topluluktur. Bu bakimdan bir toplulukta sosyal sermayenin yükselmesi de güven, memnuniyet, norm ve degerler, toplum çikarini önceleme gibi bilincin topluluk üyelerinde bilissel ve davranissal düzeyde olusmasina bagli” ifadelerini kullandi.

“Güven, is birligi, memnuniyet degerleri ölçüldü”

Sivil toplum örgütlerinin toplumda güven, memnuniyet, is birligi gibi unsurlarin gelistirilmesi ve toplumun genel sosyal sermayesinin artirilmasi bakimindan önemli olusumlar oldugunu söyleyen Özalp, “Bu baglamda bu kitap; büyük oranda sosyal medya (Twitter) temelli olarak olusan ve faaliyetlerini de buradan sürdüren, bu anlamda öncü olan AHBAP platformunun, ana mecrasi Twitter’daki paylasimlariyla sosyal sermayeye karsilik gelen bir deger üretip üretmedigini anlamayi, yani toplumda ve bireylerde; “güven, is birligi, memnuniyet” gibi sosyal sermayenin göstergeleri olan degerleri olusturmaya yönelik performansini ortaya koymayi amaçlamistir” dedi.

“AHBAP içerikleri sosyal sermaye artirici nitelikte”

Ortaya çikan sonuçlarla ilgili konusan Özalp su ifadeleri kullandi:

“AHBAP platformu Twitter içeriklerinin ciddi manada sosyal sermaye artirici nitelikte oldugunu, yani toplumdaki güven, hosnutluk, is birligi, toplumsal çikar bilinci gibi unsurlari yükseltecek niteliklere sahip içerikler oldugunu ortaya koymaktadir. Takipçilerle yapilan görüsmeler de bu içeriklerin islevselligini destekler/kanitlar nitelikte sonuçlar vermistir. Bu sonuçlar dogrultusunda toplumla bütünlesme noktasinda Ahbap kadar basarili olabilmeleri için diger benzer STK’lar için de öneriler getirilmistir.”
Kaynak: İHA