Deniz Dibi Temizliginde, Deniz Motoru Bulundu

Akdeniz Koruma Dernegi, Sualti Kültürel Mirasin Korunmasi ve Çikarilmasi çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanligi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün Bozburun bölgesindeki kazi çalismalarina destek olmak için Bozburun Yesil Ada ve Sögüt Antik Liman çevresinde deniz dibi temizligi gerçeklestirdi.

Deniz Dibi Temizliginde, Deniz Motoru Bulundu
Marmaris Bozburun’da yer alan Yesil Ada’yi merkez alarak baslayan deniz dibi temizligi operasyonu, Sögüt’te Antik Liman’da devam etti. Temizlik çalismalari ile birçok insan kaynakli atik denizlerimizden temizlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsünün bölgedeki su alti kazi çalismalarinin desteklenmesi için yapilan temizlik çalismalari, ayni zamanda saglikli deniz ekosistemlerinin korunabilmesi için de büyük önem tasidigi açiklandi.

Insan faaliyetleri sonucu denizlerde meydana gelen kirlilik, denizlerin ekolojik dengesini bozarak, deniz canlilarinin sagligini ve türlerin devamliligini tehdit ettigi belirtildi. Akdeniz Koruma Dernegi kuruldugu 2012 yilindan bu yana ilk çalismalarini Gökova Körfezi’nde basladigi, birakilmis veya unutulmus aglar ve beraberinde kati atiklarin deniz ortamindan uzaklastirilmasini hedefleyen deniz dibi temizlik çalismalarini sürdürüyor. Dernek, 2020 yilinda Kas-Kekova ve 2021 yilinda Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgelerinde deniz dibi temizlik çalismalarina belirli araliklarla devam ettirdi. Daha önce bulunduklari derinlikten ve agirliklarindan dolayi ulasilmasi ve toplanmasi mümkün olmayan birakilmis ya da unutulmus aglar ve diger kati atiklari, balon sistemiyle deniz tabanindan kolaylikla uzaklastiriliyor.

Bozburun’da Yesil Ada ve Sögüt’te yer alan Antik Liman çevresinde yedi gün boyunca süren deniz dibi temizlik çalismalari sonucunda plastik sise, metal kutu, araç lastikleri, aglar, sezlong vb. birçok atik toplandi. Yüzlerce kiloyu bulan atiklar ayristirilarak, kayit altina alindi. Bozburun Yesilada mevkiinde; 802 adet metal kutu, Bin 147 adet plastik sise, 142 adet cam sise, 7.1 kg parça ag, 51 metre halat, Bin 725 metre misina ve 1 adet deniz motoru, Sögüt Antik Liman mevkiinde ise; 35 adet metal kutu, 284 adet plastik sise, 12 kg tekstil atigi ve 1 adet plastik sezlong deniz yasamindan uzaklastirildi.

Toplanan atiklarin deniz yasamindan uzaklastirilmasini, geri dönüsümünü, bertaraf edilmesini saglamak üzere yerel kamu kurumlariyla is birlikleri yürütülüyor. Temizlik çalismasinin planlama, lojistik ve operasyon süreçlerini yöneten Özkan Anil, “Akdeniz Koruma Dernegi, uzun yillardir güney Ege kiyilarinda, basta Deniz Koruma Alanlari (DKA) olmak üzere, deniz dibi temizligi gerçeklestiriyor. Bu çalismalar, bu bölgelerdeki darbelenmis habitatlarin geri kazanilmasi ve eko-sistemlerin güçlendirilmesini hedefliyor. Deniz dibi temizlik çalismalari uzun soluklu ve sistem yaklasimli bir plan ve kaynaklar çerçevesinde sürdürülmektedir. Bu çerçevede, özellikle Bozburun-Sögüt hattinda su alti arkeoloji kazi çalismalarini yürüten 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün yönlendirmesi ile onlarin çalismalarinin önünü açacak temizlik operasyonlarini son iki yildir gerçeklestiriyoruz. Deniz dibi temizligimizin böylesine önemli bir su alti kazisini destekliyor olmasi çalismalarimizi daha da anlamli kilmis ve coskunlugumuzu arttirmistir” dedi.

Su alti Kültürel Mirasin Korunmasi ve Çikarilmasi kapsaminda Kültür ve Turizm Bakanligi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Bozburun bölgesindeki kazi çalismalarina destek olmak için Akdeniz Koruma Dernegi tarafindan geçtigimiz 2022 yilinda Çamçalik mevkiinde yaklasik 10 ton balikçi agi deniz yasamindan uzaklastirilmisti.

Akdeniz Koruma Dernegi, 2022 yilinda Gökova Körfezi, Fethiye-Göcek, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma bölgelerinde 6 dalgiç ile toplamda 56 gün süren 197 dalisla atiklarin deniz yasamindan uzaklastirilmasini sagladi. Toplanan atiklar, bölgelerdeki belediyelerin atik yönetimi birimleriyle is birligi içinde geri dönüsüme gönderilirken, geri dönüsüme uygun olmayanlarin ise bertaraf edilmesi saglandi.
Kaynak: İHA