ATO, Kosova'da Baskentin Saglik Turizmi Potansiyelini Anlatti

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran baskanligindaki ATO heyeti, ticaret ve yatirim iliskilerini gelistirmek için çalisma ziyareti gerçeklestirdigi Kosova’da Ankara’nin saglik turizmi potansiyelini de tanitti.

ATO, Kosova'da Baskentin Saglik Turizmi Potansiyelini Anlatti
ATO Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, ATO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile Balkan Ülkeleri Kültürel Arastirmalar ve Egitim Vakfi (BALKAN VAKFI) Baskani Hifzi Kurusa ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nden olusan heyet, Kosova’da Basbakan Yardimcisi Emilija Redzepi ile bir araya geldi. Baran, Kosova’ya iki ülke arasindaki ticaret hacminin karsilikli denge içinde yükselmesini saglamak amaciyla geldiklerini ifade etti.

Saglik turizmi alaninda Türkiye’nin önemli bir ülke oldugunu, Ankara’nin da iller arasinda önemli bir yeri bulundugunu anlatan Baran, Kosovali vatandaslari saglik hizmeti almak üzere Baskent’e davet etti. Baskent’in saglik turizminden aldigi payi yükseltmeyi hedeflediklerini anlatan Baran, “Ankara, hastaneleri, poliklinikleri, tip fakülteleri ve bu fakültelerden mezun uzman doktorlariyla önemli bir saglik sehri” diye konustu.

Kosova Basbakan Yardimcisi Emilija Redzepi de, Kosovali vatandaslarin Türkiye’den saglik turizmi hizmeti aldigini belirterek, “Kosova vatandaslari saglik sorunlarini Türkiye’de çözüyorlar. Son yillarda Avrupa ülkelerine kiyasla Türkiye’nin saglik hizmetleri kalitesinde üst seviyede oldugunu görüyoruz. Devlet olarak saglik sistemine büyük yatirim yaptiniz, bu da size sonuç olarak geri geliyor” dedi.

Redzepi, Türkiye’nin medikal üretimine de dikkat çekerek, bu konudaki ticaret ve isbirliginin gelistirilebilecegini ifade etti.

Tekstil, tarim ve turizm sektörleriyle yakindan ilgilendiklerini kaydeden Basbakan Yardimcisi Redzepi, iki ülke arasindaki ticaret hacminin düsüklügüne dikkat çekerek, Kosovali is adamlari ile birlikte Türkiye’yi ziyaret etmek istediklerini kaydetti.

Kosova’nin bagimsizligini ilan etmesinin ardindan taniyan ilk ülkelerden birinin Türkiye oldugunu belirten Redzepi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a tesekkür etti.

Basbakan Yardimcisi Redzepi, torununun hastalandigini ve tedavi için Fransa, Almanya ve Avusturya’yi arastirdiktan sonra en iyi tedavi hizmetinin en uygun fiyata Türkiye’de alinabilecegini ögrendigini belirterek, “Torunumu Türkiye’de ameliyat ettirdim. Her anlamda fazlasiyla da memnun kaldigimi söyleyebilirim” dedi.

Türkiye ile saglik sektöründe isbirligi yapabileceklerini kaydeden Redzepi, “Ayni sekilde saglik turizmindeki saglik ticareti de çok önemli. Özellikle ortopedik ve medikal malzemelerde ihtiyacimizi sizden temin edebiliriz. Sizin eczacilik alaninda genis bir yelpazeniz var, onkoloji ve kalp gibi saglik konularinda iletisim kurarak bu alanda isbirligi yapabilecegimizi düsünüyorum. Son zamanlarda çok revaçta olan estetik cerrahide de ilerde oldugunuzu düsünüyorum. Çok iyi yetismis doktor ve cerrahlara sahipsiniz. Dis hekimi alaninda da ayni sekilde. Saydigim bu alanlarda çok güzel isbirlikleri yapabilecegimizi düsünüyorum” dedi.

Baran ve beraberindeki heyet, daha sonra Kosova Saglik Bakani Dr. Arben Vitia’yi ziyaret etti. Baran, Ankara ekonomisi ve Ankara’nin saglik turizmi potansiyeli hakkinda bilgi verdi. Baskent’te saglik turizmi yapmaya yetkili hastaneler, tip merkezleri ve muayenehaneler olmak üzere toplam 376 belgeli tesis bulundugu bilgisini veren Baran, geçen yil yaklasik 350 bin hastanin Ankara’da misafir edildigini kaydetti.

Baran, “Türkiye’nin baskenti Ankara saglik turizmi, termal turizmin

yani sira medikal üretimde de önemli bir sehir. Ankara’da tedavi hizmetlerinin yani sira dis hekimligi, saç ekimi, estetik cerrahi gibi hizmetleri almak mümkün” dedi.

Ankara’nin saglik turizminde önemli avantajlarindan birinin rekabetçi fiyatlari oldugunu kaydeden Baran, “Biz Kosovali kardeslerimizle iliskilerimizin saglik alaninda da gelismesini arzuluyoruz” diye konustu.

Baran, Kosova’dan gelen hastalarin Baskent’te en yeni teknoloji imkânlariyla en iyi yetismis doktorlardan en gelismis saglik merkezlerinde hizmet alabilecegini belirterek, “Bu alanda tek eksigimiz Kosova-Ankara arasi direkt uçus. Bu konu gündemimizde. Hasta vatandaslari aktarmali tasimak mümkün olmuyor. Bu nedenle Ankara’dan yurtdisina direkt uçuslarin öncelikli olarak ele alinmasi ve sehrin potansiyelini ortaya çikaracak planlamalar yapilmasi gerektigi kanaatindeyiz” dedi.

ATO Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, ATO ve BALKAN VAKFI heyeti, Kosova ziyaretinin ikinci gününde Türkiye’nin Pristine Büyükelçisi Sabri Tunç Angili, Türkiye’nin Prizren Baskonsolosu Celal Dogan ve Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) Pristine Koordinatörü Fulya Aslan’a da ziyaret gerçeklestirdi. ATO Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran’in baskanlik ettigi heyette ATO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcilari Temel Aktay ve Halil Ibrahim Yilmaz, ATO Meclis Baskan Yardimcisi Ali Ihsan Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Akça, Ali Yildiz, Doç. Dr. Ömer Çaglar Yilmaz ve Yasin Özyolu, ATO Proje Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Sabahat Altinisik, Dogal Tas, Mermer ve Hazir Beton Imalatçilari Meslek Komitesi Baskani- Meclis Üyesi Ali Ihsan Güçlü, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Özel Ihtisas Komisyonu ve Insaat Tamamlayici Isler Meslek Komitesi Baskani-Meclis Üyesi Hakan Ekici, Insaat Tamamlayici Isler Meslek Komitesi Meclis Üyesi Sinan Aktas, Nakliyeciler ve Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Meclis Üyesi Sadik Mermer, Kültür ve Sanat Etkinlikleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ümit Kiliç ile Balkan Ülkeleri Kültürel Arastirmalar ve Egitim Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Hifzi Kurusa ile Vakfin Yönetim Kurulu üyeleri yer aldi.
Kaynak: İHA