Aliya Izzetbegoviç Vefatinin 20. Yil Dönümünde Anildi

Esenler Belediyesi, Bosna Hersek’in ilk cumhurbaskani Aliya Izzetbegoviç’i “Vefatinin 20. Yil Dönümünde Aliya Izzetbegoviç Sempozyumu” ile andi. Programa katilan TBMM 29. Baskani Prof. Dr. Mustafa Sentop, "Bizim güçlü olmamiz disinda baska bir seçenek Ortadogu’da ve dünyanin baska cografyalarinda yasanilan zulmü sona erdirmeyecek" dedi.

Aliya Izzetbegoviç Vefatinin 20. Yil Dönümünde Anildi
Esenler Belediyesi, Bosna Hersek’in ilk cumhurbaskani Aliya Izzetbegoviç’i vefatinin 20. yilinda düzenlenen programla anildi. Program, Kur’an-i Kerim Okuma Dünya Birincisi Mustafa Kizilcaoglu’nun Kur’an-i Kerim tilavetiyle basladi.

Programda ayrica Izzetbegoviç’in mücadelelerle dolu yasamini anlatan sinevizyon gösterimi izlendi. Program sonunda katilimcilara Aliya Izetbegoviç’in zorlu sartlar altinda yayinlattigi dünya Müslüman halklarinin sorunlarina dair tespit ve önerilerini içeren “Islam Deklarasyonu” adli eseri hediye edildi.

“20. yüzyilin en önemli Müslüman düsünürlerinden birisi”

TBMM 29. Baskani Mustafa Sentop, konusmasinda Aliya Izzetbegoviç’in en önemli Müslüman düsünürlerden biri oldugunu dile getirerek, “78 yillik bir hayat. Ilk hapse girdigi zaman ilk olarak 1946 yilinda 3 yillik hapis cezasi aliyor. O zaman Yugoslavya’da ‘Mladi Müslümani’ Müslüman gençler diye bir teskilat kurmuslar. Ondan dolayi mahkum oluyor. Daha sonra 1960’li yillarda 5 yil daha, daha sonra da size dagitilacak olan kitabin yayinlanmasindan kisa bir süre sonra 1983’ten 1988’e kadar hapis yatiyor. Hayatinin 15 yili hapishanede geçmis. Bosna’daki iç savas ve soykirim sirasinda hayatinin yaklasik 10 yili mücadele ile geçiyor. Böyle bir çileli hayat içerisinde sürekli bir eylem adami olmus. Partisinin adi da Demokratik Eylem Partisi. Kendisi ayni zamanda önemli bir düsünür. 20. yüzyilin en önemli Müslüman düsünürlerinden birisi. Çok vurgu yaptigi bir sey; kimlik önemli, karakter önemli ve ahlak önemli. Bir mücadelede her sart altinda ahlakin önemine vurgu yapiyor. Onun için yürütülen mücadelede Bosna’nin birçok yerinde büyük katliamlar yasanirken kendisi bu ahlaki ilkelere riayet ediyor” dedi.



“Türkiye’de bu konuyu hala tam olarak anlayamayanlar var”

Filistin meselesinde bilgi eksiklerinin oldugunu kaydeden Sentop, “Filistin’de yasananlari yakindan takip ediyoruz. Filistin meselesini tam olarak anlayamayanlar var. Dayanisma örnekleri sebebiyle Yahudilere nefret beslememiz gerekmiyor. Bundan ders almamiz gerekiyor. Onlar gibi beraber ve güçlü olmamiz gerekiyor. Bizlerin gücü sadece bize fayda saglamayacaktir. Zayif durumda olan, sadece kendisine degil ayni zamanda komsularina da zulüm etmis olur. Çünkü onlari kendisine saldirmaya cezbeder. 19. yüzyilin sonu ile 20. yüzyilin basinda Islam dünyasinda hüküm süren durum söz konusu olmasaydi, ne Ingilizlerin ne de Yahudilerin aklina bizim canli bedenimiz üstünde bir Yahudi devleti kurma fikri gelmezdi. Bizler kuzu oldugumuz için onlar kurda dönüsebildi. Bu sebeple hem kendimiz, hem onlar hem de dünyanin bu kisminda baris için güçlü olmamiz lazim’ diyerek, iste bugün Islam cografyasinda yasanilan sorunlarin temeli budur. Bizim güçlü olmamiz disinda baska bir seçenek Ortadogu’da ve dünyanin baska cografyalarinda yasanilan zulmü sona erdirmeyecek” dedi.

Sentop, programda Aliya’nin Filistin meselesi ile ilgili yazilarini da okudu.

“Aliya Izzetbegoviç, Bati’ya meydan okuyan yürekli bir Müslüman”

Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu da, Aliya Izzetbegoviç’in Bati’ya meydan okuyan yürekli bir Müslüman oldugunu dile getirerek, “Gençler Aliya Izzetbegoviç filozof, bir dava adami, bir siyasi parti genel baskani, bir mücadele adami, bir devlet baskani, hapishanede mahkum, Bati’ya meydan okuyan yürekli bir Müslüman. Aliya Izzetbegoviç Bati’nin tam ortasinda Bati’nin çifte standardini ve Bati medeniyetinin kokusmuslugunu anlatan yürekli bir Müslüman. Biz Aliya ile çok kez görüsme, konusma imkanina sahip olduk Bosna cihadi döneminde. Ve gerçekten Aliya Izzetbegoviç, o Bati’nin ortasinda Bati’ya meydan okuyan tarziyla hepimize örneklik gösterecek ve bir insanin ayaginin bastigi topragin kendi kaderiyle ne kadar örtüstügünü anlatan en kiymetli dava ve mücadele adamidir. Aliya ne diyor? ’Ben Bati’ya giderken boynu egik gitmiyorum. Çünkü benim tarihimde soykirim yok. Ama Bati’nin tarihinde soykirim var’ ki gençler sakin soykirimi unutmayin. Çünkü soykirimi unutsaniz soykirim çabuk tekrarlanir. Cenab-i Hakk, Aliya’ya rahmet eylesin. Onun kitaplarini okuyup feyz almayi bize nasip etsin” diyerek herkese tesekkür etti.

Göksu tarafindan Mustafa Sentop’a bir tablo hediye edildi. Esenler Dr. Kadir Topbas Kültür Sanat Merkezi’ndeki programa, TBMM 29. Baskani Prof. Dr. Mustafa Sentop, Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, Esenler Kaymakami Süleyman Özçakici, Esenler Ilçe Milli Egitim Müdürü Feyzullah Sert, AK Parti Esenler Ilçe Baskani Av. Umut Özkan ile siyasi parti temsilcileri ve çok sayida sivil toplum kurulusu temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA