Siyasilerden Israil'e Tepki

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Iletisim Baskani Fahrettin Altun ve bakanlar, yayinladiklari mesajlarla, Israil’in Gazze’de bir hastaneye düzenledigi ve yüzlerce kisinin hayatini kaybettigi saldiriyi kinadi.

Cumhurbaskani yardimcisi Cevdet Yilmaz sosyal medya üzerinden yaptigi paylasimda, “Hastanede görevini yapan ve tedavi gören sivil insanlari bombalamak bir savas ve insanlik suçudur. Bugün, Israil’in Gazze’deki bir hastaneyi vurmasi sonucu yitirilen yüzlerce can, insanlik için büyük bir trajedidir. Atese benzin döken açiklamalar yapanlarin ve Israil’i kosulsuz destekleyenlerin bu yasananlar sonrasinda konumlarini gözden geçirmelerini bekliyoruz. Masum insanlarin daha fazla kaninin dökülmemesi için çaba sarf etmek insanlik adina hepimizin ortak görevidir. Basta BM ve bölge liderleri olmak üzere tüm dünya, bu vahsetin son bulmasi, gerilimin düsürülmesi ve kalici bir çözüm yolu bulmak için harekete geçmek zorundadir” ifadelerini kullandi.

“Sivilleri hedef almak ise düpedüz terör taktikleri uygulamaktir”

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun ise, “Hastaneleri bombalamak agir bir suçtur. Tibbi yardim almakta olan insanlari katletmek artik çizgiyi asmak demektir. Sivilleri hedef almak ise düpedüz terör taktikleri uygulamaktir. Gazze’deki Baptist Hastanesi’ne yapildigi gibi vicdansiz saldirilar kabul edilemez. Sayilari binlerle ifade edilen masum siviller yeterince aci çekmistir. Buna bir son verilmelidir. Nokta. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in da ifade ettigi gibi, Israil’in sivillere karsi daha fazla suç islemesini engellemek için tüm dünya bir araya gelmelidir. Siviller ve kadinlar hedef alinmaktadir ve bu, deger verdigimiz her türlü insani hassasiyete aykiri bir barbarliktir. Israil sivil hedeflere yönelik katliamlarini derhal durdurmalidir. Filistin halkinin korku, açlik ve bombalarla sindirilmesine son verilmelidir. Hasta ve yaslilara yönelik siddet durmalidir. Gazze’nin bombalanmasi durdurulmalidir. Dünya uyanmali ve akan kana bir son vermelidir” dedi.



“Tarih size bu zulmü reva görenleri asla unutmayacak”

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli saldiriya iliskin yaptigi paylasimda, “Çocuklar, kadinlar ve yaslilar. Tarih size bu zulmü reva görenleri asla unutmayacak. Sivil Gazze halkinin yasam hakkina kast edecek kadar gözü dönüp hastane bombalayacak kadar zalimlesenlerin daima karsisindayiz” ifadelerine yer verdi.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu ise, “Hayatta kalmak için hastanede olan çocuklarin, kadinlarin, yaralilarin üzerine bomba atmak Israil’in vicdani duygulardan ne derece yoksun ve gözü dönmüs oldugunun göstergesidir. Dünyanin bütün toplumlari Gazze’de yasanan bu insanlik disi vahsete kayitsiz kalmamali, seslerini yükseltmelidir” dedi.



“Vicdan ve insaniyetle bagdasmaz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas saldiriya iliskin yaptigi paylasimda, “Gazze’de tarif edilemez bir katliam ve resmen soykirim yasaniyor. Bir hastaneyi vurmak dünyanin hiçbir yerinde akil, vicdan ve insaniyetle bagdasmaz. Uluslararasi hukuk kurallarini bütün dünyanin gözleri önünde ihlal eden Israil açikça savas suçu islemektedir. Gazze’de içlerinde çocuklarin da bulundugu yüzlerce sivilin katledilmesine sessiz kalanlar; Filistinli kadin, çocuk ve yaslilarin yasama hakkina dair konusmayanlar bu insanlik suçunun yalnizca seyircisi degil ayni zamanda ortagidir. Filistin’e yönelik bu insanlik disi saldiri ve kusatma bir an evvel sona ermelidir. Türkiye çatismalarin bir an önce durmasi ve gerilimin düsürülmesi için elinden geleni yapmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandi.

Gençlik ve Spor Bakani Osman Askin Bak, saldiriya iliskin sosyal medya üzerinden yaptigi paylasimda, “Tarih, Israil’in isledigi bu insanlik suçunu affetmeyecek. Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne gerçeklestirilen vahsi saldiriyi lanetliyorum. Ne yaparsaniz yapin ‘Bir sabah gelecek kardan aydinlik’” ifadelerini kullandi.

“Insanlik derhal ayaga kalkmali”

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir sosyal medya üzerinden yaptigi paylasimda, “Israil, içinde masum sivillerin, yaralilarin, hastalarin, doktorlarin, hemsirelerin, hasta bakicilarin oldugu bir hastaneyi bombalayarak, yine bir savas ve insanlik suçu isledi. Tüm dünya bir araya gelerek derhal Gazze’de yasanan vahseti, katliami durdurmali. Insanlik derhal ayaga kalkmali” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar ise, “Israil’in araliksiz sekilde sivillere yönelik saldirilari ve son olarak Gazze’de hastaneyi hedef alarak yüzlerce kisiyi katletmesi hiç süphesiz insanlik suçudur. Saldirilarda hayatini kaybeden Filistinli kardeslerimize Allah’tan rahmet, yaralilara acil sifalar diliyorum” ifadelerini kullandi

"Vicdanlarimizi derinden yaralamistir"

Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin ise yaptigi paylasimda, "Savasta dahi dokunulmazligi bulunan hastane gibi bir saglik kurumuna bile saldiracak kadar gözü dönmüs caniligin bir örnegine daha taniklik etmek, vicdanlarimizi derinden yaralamistir. Göz göre göre yapilan bu saldiriyi engellemeyen, barisi ve insan haklarini korumak iddiasindaki Uluslararasi mekanizmalar iflas etmistir. Dünya kamuoyunu, masum Filistin halkina yönelik katliama dönüsen Israil saldirilari karsisinda sessiz kalmamaya davet ediyorum. Bu barbarligi nefretle kiniyor, bir daha yasanmamasini diliyorum" dedi.

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Ömer Çelik saldiriya iliskin, "Israil’in vahsetini lanetliyoruz. Israil ordusunun Gazze’ye yönelik saldirganligi, insanlik disi bir vahsete dönüsmüstür. Masum sivilleri, kadin ve çocuklari katleden vahsi saldirilarin son hedefi bir hastane oldu. Israil güvenlik güçleri en temel insani degerleri hiçe saydigini tüm dünyaya göstermistir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA