Mugla Tarim Ve Orman Müdürü Saylak;

Mugla Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Dünya Gida Günü dolayisiyla Mentese’nin Bayir ve Kafaca mahallelerindeki ilkögretim okulu ögrencilerine yönelik etkinlik düzenledi. Bu yil tüm dünyada ‘Su hayattir, su gida demektir, kimseyi geride birakma’ temasi ile kutlanan Dünya Gida Günü etkinliginde ögrencilere gida ve su israfi ile ilgili bilgiler verildi.

Mugla Tarim Ve Orman Müdürü Saylak;
Ögrencilere gida ve su tasarrufunun önemini anlatan Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekipleri, gida üretiminde harcanan su miktarlarindan örnekler vererek, gida israfi ile su kaynaklarinin nasil tüketildigine dikkat çekti.

Saylak: “Dünyada 735 milyon insan açlik tehlikesi ile karsi karsiya”

Etkinlikte konusan Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, Mugla’da çocuklara yönelik bilinçlendirme faaliyetlerine ara vermeden devam ettiklerini belirterek, geçtigimiz yil 32 bin ögrenciye ‘Tinga ve Dedektifler’ oyunu ile ulastiklarini ve bir damla suyun, bir lokma ekmegin önemini anlatmaya çalistiklarini kaydetti.

Cumhuriyetin 100’üncü yilinda baska bir projeyi Il Milli Egitim Müdürlügü ile birlikte hayata geçirmekten gurur duyduklarini söyleyen Saylak, “Üzülerek söylüyorum, bugün Israil’de Gazze’de on binlerce çocuk, akranlariniz, bir sürü insan suya ve gidaya erisemiyor. Açliktan, susuzluktan perisan durumdalar. Dünyada yilda israf edilen gida miktari 1 milyar ton. Bizim ülkemiz de gida israfinda dünya endeksinde birinci sirada ne yazik ki. Su kaynaklarimiz için de geçerli ayni sey. Bugün dünya üzerinde yaklasik 735 milyon insanimiz açlik tehlikesiyle karsi karsiya. Suya erisim su an itibariyle 10 yil öncesine kadar yüzde 20 asagiya düsmüs durumda. Savaslar, küresel iklim felaketi, düzensiz kullanma, suya olan ihtiyacimizi artiriyor”

Vali Akbiyik, “Türkiye Yüzyili’nda gidamiza, suyumuza, denizimize, suyumuza, ormanimiza sahip çikacagiz”

Mugla Valisi Idris Akbiyik, Dünya Gida Günü’nün tüm dünyanin problemi olan saglikli ve yeterli gidaya ulasim konusunu gündeme getirdigini belirterek, “Allah Mugla’ya güzelliklerin, üretimin en güzelini vermis. Biz de saglikli, organik tarim ürünlerini, su ürünlerini dikkatli ve tasarruflu kullanacagiz. Çocuklar, siz bizim en önemli varligimizsiniz. Sizlere daha iyi bir gelecek birakmak için gidamiza soframiza sahip çikacagiz, arkada kimseyi birakmayacagiz. Cumhuriyetin 100’üncü yilinda her alanda kalkiniyoruz, çok iyi bir mesafeye geldik. Türkiye Yüzyili’nda gidamiza, suyumuza, denizimize, suyumuza, ormanimiza sahip çikacagiz, kullandiklarimizi da tasarruflu kullanacagiz” diye konustu.

Kafaca’da da miniklere gida ve su israfi anlatildi

Konusmalarin ardindan ögrencilere Dünya Gida Günü’nün önemini anlatan materyaller, boyama kitapçigi, kirtasiye seti ve Il Müdürü Baris Saylak’in miniklere mesajinin da yer aldigi birer hediye çanta verildi.

Mugla’nin Mentese Ilçesi Bayir Mahallesi Ilkögretim Okulu’nda Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan düzenlenen Dünya Gida Günü etkinligine, ögrenci ve ögretmenlerin yani sira Mugla Valisi Idris Akbiyik, Ak Parti Mugla Milletvekili Kadem Mete, Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, Il Milli Egitim Müdürü Emre Çay ile ilçe müdürleri, sube müdürleri, Bayir Muhtari Serkan Avci ve veliler katildi.

Kaynak: İHA