Turkcell Topladigi 32 Ton Tekno Atikla Yüzlerce Çocugun Egitimine Destek Verdi

Turkcell’in 4 yildir sürdürdügü tekno atik projesi hem çevrenin korunmasina destek verdi hem de yüzlerce çocugun egitimine katki sagladi. Bugüne kadar topladigi 32 ton tekno atigi geri dönüsüme kazandiran Turkcell, 14 Ekim Uluslararasi Elektronik Atik Günü’nde de “Haydi Türkiye! Tekno Atik geri dönüsüm seferberligine katil, kaynaklari verimli kullan, nitelikli egitime destek ol” çagrisi yapti.

Turkcell Topladigi 32 Ton Tekno Atikla Yüzlerce Çocugun Egitimine Destek Verdi


Bilisim teknolojileri atiklarini azaltmak için çalismalarini sürdüren Turkcell, 14 Ekim Uluslararasi Elektronik Atik Günü öncesinde tekno atik geri dönüsümünün önemine dikkat çekti ve ‘Egitime Dönüstür’ kampanyasinin çiktilarini paylasti. Yaklasik 4 yil önce baslatilan proje kapsaminda evlerden Turkcell magazalarina getirilen 32 ton tekno atik geri dönüsüme kazandirildi. Operatör, atiklardan saglanan gelirle yüzlerce çocugun nitelikli egitimine destek oldu. Hanelere açilan ilk tekno atik projesinin mimarlarindan olan operatör, projeyle egitime destek olma motivasyonunu saglarken, zehirli maddelerin e-atiklar üzerinden topraga karismasini engelliyor, kaynaklarin verimli kullanimini saglayarak ‘sehir madenciligine’ de katki sagliyor. Turkcell’den Uluslararasi Elektronik Atik Günü’nde; “Haydi Türkiye! Tekno Atik geri dönüsüm seferberligine katil, kaynaklari verimli kullan, nitelikli egitime destek ol” çagrisi yapildi.

“Türkiye’de e-atiklarin yüzde 7’si dönüstürülüyor”

e-Atik konusunun önemini vurgulayan Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Alper Ergenekon “Yapilan arastirmalar gösteriyor ki dünya genelinde her yil yaklasik 53,6 milyon ton elektronik atik ortaya çikiyor. Ancak bunlarin yüzde 83’ü halen toplanmiyor. Türkiye’de ise geri dönüstürülen e-atiklarin orani sadece yüzde 7. Biz Turkcell olarak e-atik tsunamisine ‘Egitime Dönüstür’ projemizle dalgakiran olmaya çalisiyoruz. Bugüne kadar sadece evlerden magazalarimiza getirilen elektronik atik miktari 32 tonu buldu. Bu atiklarin dönüsümünden saglanan gelirle ise yüzlerce ögrencinin nitelikli egitimine katki sagladik. ‘Egitime Dönüstür’ kampanyasi çevresel kazaniminin yaninda egitime destek olmak açisindan da önemli. Millî Egitim Bakanligi ile okullarda bu konuda egitimler düzenlemeyi planliyoruz. Ayrica magazalarimizdaki personellerimizi de bu konuda egiterek müsterilerimizi bilgilendirmelerini hedefliyoruz. Her yil sonu yaptigimiz gibi önümüzdeki günlerde de toplama noktalarimiza tekno atik getirene hediye çeki kampanyamiza devam edecegiz” dedi.



“Bilinçsiz bertaraf ekosisteme zarar veriyor”

Elektronik atiklarin usulüne uygun olmayan yollardan geri dönüstürülmesinin kamu sagligini ciddi bir sekilde tehdit ettigini vurgulayan Alper Ergenekon, “Elektronik ürünlerin içinde baryum, civa ve bazalt gibi insan sagligina ve çevreye büyük zararlar verme potansiyeli olan çok sayida madde dünya genelinde özellikle toprakta meydana gelen kirliligin önemli bir sebebi. Ayrica uygunsuz bertaraf sonucu ortaya çikan sera gazlari ve ozon tabakasini incelten maddeler, iklim degisikligi ve ozon tabakasi üzerindeki olumsuz etkiyi de tetikliyor” diye konustu.



“Elektronik atiklarin ticari degeri 62 milyar dolar”

Dünyadaki e-atik sürecinin kötü yönetimi nedeniyle döngüsel ekonomi için büyük bir firsatin kaçirildigini da belirten Ergenekon, söyle konustu: “Her yil ortaya çikan elektronik atiklarin ticari degeri 62 milyar dolara karsilik geliyor. Birlesmis Milletler raporlarina göre 2050 yilinda yillik elektronik atik miktarinin 120 milyon ton olacagi öngörülüyor. Türkiye’de ortaya çikan elektronik atik miktari ise 500 bin tonu geçmis durumda. Kullanim ömürleri çok uzun olmadigi için cep telefonlari elektronik atiklarin en büyük bölümünü olusturuyor.”

“BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde ilk 10’dayiz”

Firmalara sürdürülebilirlik ve iklim krizi noktasinda da önemli görevler düstügünü belirten Ergenekon, söyle devam etti: “Türkiye’nin teknoloji devi olarak sürdürülebilirligi bilimle harmanladik. Türkiye’de Bilime Dayali Hedefler Girisimi (SBTi) hedef onayini alan ilk ve tek telekomünikasyon firmasiyiz. 2030’a kadar dogrudan ve dolayli karbon ayak izini ifade eden Kapsam 1 ve 2 emisyonlarimizi yariya indirmeyi; tüketicilerin edindigi ürünlerden kaynakli Kapsam 3 emisyonlarini ise yüzde 25 azaltma taahhüdümüzle iklim krizinin etkilerini en aza indirmek için var gücümüzle çalisiyoruz. Telekomünikasyon sektöründe bir ilki daha gerçeklestirerek, Iklimle Ilgili Finansal Beyan Görev Gücü (TCFD) tavsiyeleriyle risklerimizi ve firsatlarimizi belirledik. Bu vizyon, yatirimlarimizi bütünsel sekilde yönlendiriyor ve bizi gerçek anlamda sürdürülebilir bir sirket yapiyor. Ayrica Turkcell olarak, Borsa Istanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde ilk 10 bilesen sirket arasinda yerini alan tek telekomünikasyon sirketiyiz. BIST Sürdürülebilirlik 25 sirket listesinde de yer almaya devam ediyoruz.”
Kaynak: İHA