Su Krizine Karsi Otelciler Dernegi'nden Açiklama

Mugla’nin Bodrum ilçesinde yasanan su krizinin ardindan, Bodrum Otelciler Dernegi ve Turizm Teknik Müdürleri Dernegi ortak basin açiklamasi yapti. Otellerin ve isletmelerin su tasarrufu konusunda çalismalar yaptigi belirtilirken, havuz suyunun kis bakiminin uygun kriterlerde yapildiktan sonra yenilenmeden gelecek sene kullanabilecegi belirtildi.

Su Krizine Karsi Otelciler Dernegi'nden Açiklama
Bodrum Otelciler Dernegi ve Turizm Teknik Müdürleri Dernegi tarafindan kentte yasanan su kriziyle ilgili basin açiklamasi yapildi. Toplantiya BODER Baskani Ömer Faruk Dengiz, Turizm Teknik Müdürleri Dernegi Baskani Burhan Karabag ve yönetim kurulu üyeleri katildi.

Toplantida, otellerde uygulanan su tasarrufu konusunda bilgi verilirken otellerin havuzlarini bosaltmamalari ve gelecek yilda havuz suyunu kullanabilecekleri çagrisi yapildi.

Otellerde su tasarrufunun önemine dikkat çeken Bodrum Otelciler Dernegi Baskani Ömer Faruk Dengiz, “2021’de kent konseyin su yönetim çalistayi yapildi. Kültür ve Turizm Bakanligi’nin çikarmis oldugu su kriterleri kapsaminda, 31 Aralik 2023 tarihine kadar sürdürülebilir turizm sertifikasi alma zorunlulugu bulunmakta, aksi takdirde is yeri açma ruhsati ve turizm isletme belgesi iptal edilir. Zemin etüdü ve sondaj yapan mühendislik firmalara çagrida bulunmak istiyorum, onlara çok önemli bir görev düsüyor. Su çalismalarinin yapilmasi gerekiyor, yapilan çalismalarin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor” diye konustu.

“Havuz suyunu boslatmayin”

Uygun saklama kosullariyla havuz suyunun gelecek yilda kullanilabilecegini belirten Turizm Teknik Müdürleri Dernegi Baskani Burhan Karabag, “Tesislerde havuz sularini yenilemeye gerek yoktur, bunun için zemin ve duvar derz dolgularini uygun malzemeyle yapmaktir. Sezon baslangici olmadan sulari bosaltmadan ayni suyu kis bakimlarini uygun yaptiktan sonra kullanmak mümkündür. Özellikle evsel havuzlarini özendirmemiz lazim. Kisin yüzme havuzlarindaki suyu 15 günde bir klorlayip havuzun içinde tutmaya çalisacagiz. Böylece 500 bin metreküpün üzerinde suyu kaybetmemis olacagiz. Bunu site yöneticilerine de önermek lazim. Belki pahali gelebilir ama. Su kaybindan daha önemli ne var su anda.” dedi.

Bodrum’da büyük otellerin deniz suyu aritma sistemini kullanmaya basladigini dile getiren Karabag, “Çevre ve Sehircilik Bakanliginin kontrolünde deniz suyunu halen kullaniyoruz. Söylendigi gibi çok pahali bir sistem degil. Bes yildizli bir otel için konusuyorum. Sistemin kurulmasi bir ay sürüyor. 250 bin dolar civari bir maliyeti var. Aritmadan çikan suyu da derin desarj yapiyoruz. Zaten bakanlik devamli sizi kontrol ediyor, suyunuzdan numune aliyor. Kullanma suyu olarak ne kadar elverisli diye bakiyor, rapor veriyor. Biz de kullaniyoruz. Ben kendi tesisimde denizden üretiyorum. Günde 500 - 600 metreküp. Deniz suyunu aritmanin bana maliyeti, metreküp basina 12 TL. Belediyeye 31,5 TL arti geri dönüsüm suyuyla beraber 45 liraya mal olur. Günlük 500 metreküp su aritan sistem 200 - 250 bin avroya mal oluyor. Bir ay gibi bir sürede kurulup hizmete sokulabiliyor.” dedi.

Büyük turizm tesislerinde su tasarrufu yapildigina da dikkati çeken Turizm Teknik Müdürleri Dernegi Baskani Burhan Karabag, “Tesislerde bahçe sulama suyu, damlaliklar ve su tasarrufu springlerle yapilmaktadir. Tesislerin yüzde 70’lik dilimi bahçe sulama suyunun tedarikini geri dönüsüm suyundan biyolojik aritmalardan saglamaktadir. Tesisler mevzuata uygun suyun izni için Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü’nün denetimine tabii olmaktadir. Bunun için tesisler ciddi bir tasarruf yapmakta, bahçe sulama suyunu kendi imkanlariyla tedarik etmektedir. Tesislerde deniz suyu aritma sistemi kurarak hem ekipmanlarini koruma altina aliyor, hem de kaliteli suyu ucuza mal ediyor. Sitelerde bunu yayginlastirmak lazim, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi mevzuatlari açiktir.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA