Istilaci 'Kahverengi Kokarca'ya Karsi Samuray Arisi Açiklamasi Yüzde 70 Azaltiyor

Istilaci bir tür olan ve özellikle Karadeniz Bölgesi’nde findik basta olmak üzere yüzlerce bitki türüne büyük zarar veren “kahverengi kokarca” ile mücadelede Türkiye’de de üretimine baslanan samuray arilari kullanilacak. Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Islam Saruhan, "Samuray arisinin bu böcegin popülasyonunu yüzde 70 oraninda azalttigi bilinmektedir. Geçen yil Türkiye’de üretilip salindi. Bu yil da üretilmeye devam ediliyor. Bu yil da salinacak. Dolayisiyla bu zararliyi kontrol altina almaya çalisacagiz" dedi.

Istilaci 'Kahverengi Kokarca'ya Karsi Samuray Arisi Açiklamasi Yüzde 70 Azaltiyor
2017 yilinda Türkiye’de görülen ve çok hizli yayilan kahverengi kokarca findik basta olmak üzere birçok meyve ve sebzede kayiplara neden oluyor. Üreticilerin kabusu haline gelen ve su anda mücadelesinde herhangi bir ilaç kullanilamayan kahverengi kokarcanin popülasyonunu azaltmak için samuray arilari kullanilacak. Böcekler hakkinda uzman olan ve bu konuda birçok çalisma yapan OMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Islam Saruhan, önemli açiklamalarda bulundu

"Insanlara bir zarari yoktur, bu bir bitki zararlisidir"

Kahverengi kokarca ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Islam Saruhan, "Son zamanlarda kokarca olarak bilinen böcegin adinin kokarca olmasinin sebebi rahatsiz edildigi zaman pis bir koku salgiliyor. Dolayisiyla adi da oradan geliyor. Kokarcanin ana vatani Çin, Japonya ve Güney Kore’dir. 2000 yilinda Amerika’ya giris yapti. Akabinde Avrupa’ya giris yapti. 2017 yilinda da ülkemizde de problem olmaya basladi.

Kokarca aslinda önemli bir meyve ve sebze zararlisidir. Dünyada bu böcegin sebep oldugu zarar 1 trilyon dolar civarindadir. Amerika’da yapilan bir çalismadan ise yilda 140 milyar dolar zarara sebep oluyor. 300’e yakinda bir konukçusu olan bir zararlidir. Ayni sezonda birkaç ürüne zarar verebiliyor. Bu yil kislamak için evleri tercih ettigi için ciddi bir sorun olarak karsimiza çikti. Sebebi ise evlerde kisi geçirdigi için insanlar bununla çok ciddi bir sekilde karsilasti. Bölgelerden bize ulasan bilgilere baktigimizda evlerde çok ciddi bir popülasyon olusturdugudur. Bu da böcegin sonraki sezonda daha zararli olacagi konusunda fikir vermektedir. Onun için çok dikkatli olmak gerekiyor. Insanlara bir zarari yoktur. Bu bir bitki zararlisidir. Evlere kislamak için girdiklerinde bununla mücadelede henüz bir ilaci yoktur. Sadece orada görünen böceklerin toplanarak imha edilmesi gerekiyor. Bunu da insanlarimizin kendisi yapmasi gerekiyor" dedi.



"Samuray arilari, kahverengi kokarcanin yüzde 70 popülasyonunu düsürüyor"

Islam Saruhan, kahverengi kokarca ile mücadelede sunlari söyledi:

"Ülkemizde bu zararli ile 5 yildir mücadele edilmektedir. Bunun zaten istilaci bir böcek oldugu söyleniyordu ve gittikçe popülasyonu artmaktadir. Su anda ülkemizde 17 ilde tespit edildi. Bu böcegin en çok sevdigi iklim kosullari Karadeniz Bölgesi’dir. Dolayisiyla bu bölgenin daha uyanik olmasi gerekiyor. Karadeniz Bölgesi’nde özellikle findikta ciddi kayiplara neden olmaktadir. Bu böcek ülkemize Gürcistan tarafindan girdi. Ilk olarak Artvin ve Istanbul’da tespit edildi. Su anda ise Karadeniz Bölgesi’ndeki bütün illerde hemen hemen tespiti yapildi. Kahverengi kokarca hizli bir sekilde yayildigi için günde 24 saat içinde belki 5 kilometreden daha fazla yol uçabiliyor. Dolayisiyla findik üretim yerlerinde ciddi bir yayilim gösterdi. Önemli bir zararli durumuna geçti. Ülkemizde bu böcekle mücadelenin en iyi yöntemi biyolojik mücadele oldugu bilinmektedir. Bunun yumurtalarini yiyen samuray arisi dedigimiz bir ari vardir ve bu ari dünyada bu böcekle mücadelede kullaniliyor. Çin’de yapilan bir çalismada samuray arisinin bu böcegin popülasyonunu yüzde 70 oranin da azalttigi bilinmektedir. Dolayisiyla zararli ile mücadelede en iyi yöntem suan biyolojik mücadele olarak görülmektedir. Ülkemiz bu konuda bir adim atti. Yurt disindan bu samuray arisi getirildi.

Geçen yil üretilip salindi. Bu yil da üretilmeye devam ediliyor. Bu yil da salinacak. Dolayisiyla bu zararliyi kontrol altina almaya çalisacagiz.”
Kaynak: İHA