Beslenme Ve Diyet Uzmanindan Saglikli Kilo Tavsiyeleri

Her vücudun saglikli bir kilo esigi oldugunu ve ‘ideal vücut’ diye bir kavramin olmadigini belirten Beslenme ve Diyet Uzmani Aysegül Akkaya Erden, düsük kalorili veya gelisigüzel diyetler ile sagligin tehlikeye atilmamasi gerektigini söylerken, kilo alamama veya kilo verememe halinin bazi hastaliklarin habercisi olabilecegine isaret etti.

Beslenme Ve Diyet Uzmanindan Saglikli Kilo Tavsiyeleri
Acibadem Eskisehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Aysegül Akkaya Erden, sosyal medyanin hayatimizda hizla yer etmesiyle birlikte artan ‘mükemmel beden ölçüsü’ algisina deginerek, ideal kiloyla ilgili önemli bilgiler verdi. Ideal kilosunda olan kisilerin bile birkaç kilo vermek istedigine dikkat çeken Diyetisyen Erden, “Aslinda herkesin, saglikli oldugu bir kilosu vardir. Bu kilo, tipki parmak izlerimiz kadar essiz ve bize özeldir. ‘Ideal kilo’ kavrami yine herkesin kafasinda sekillenen ama dogru yöne evrilmeyen bir kavram oldu. Ideal kilo; boy ve kilo, yas, cinsiyetimizle ilgilidir. Tek tip ‘Ideal’ bir vücut sekli veya vücut boyutu yoktur. Vücudunuz nasil size özgü ise; ideal ya da normal kilonuz da öyledir. Ayni boyda, ayni yasta ve ayni kiloda olsa bile, bireylerin görüntü ve beden ölçüleri çok baska olabilir. Çünkü metabolizma hizlari, vücut tipi, kas/yag orani, vücut yaginin dagilimi, kemik yogunlugu, farklidir” dedi.



“Kilo almanin ya da vermenin sebebi tek basina beslenme degildir”

Asiri sismanlik gibi asiri zayifligin da sagliksiz oldugunun altini çizen Diyetisyen Erden, herkesin hatta her yasin saglikli oldugu bir kilo araligi oldugunu; ‘saglikli’ sinirlarda olmak kaydiyla kilolarin sabit kalmak zorunda olmadigini söyledi.

Dinamik bir bedende saglikli kabul edilen sinirlar içinde kilolarin degismesinin dogal oldugunu belirten diyetisyen Erden, “Kilo almanin ya da vermenin sebebi tek basina beslenme degildir. Kilo almaya veya kilo vermeye bir takim hastaliklar eslik ediyor olabilir. Hekim kontrolü sonrasinda, gerektiginde ilaç tedavisi ve bunu tamamlayan beslenme düzeni ile kilo problemini çözmek en dogru olandir” seklinde konustu.



“Kilo kontrolünde ‘agirlik’ tek gösterge olmamalidir”

Diyetisyen Erden, vücut agirliginin tek basina, saglikli kilo göstergesi olmayacagini vurgulayarak ayni zamanda yag orani ve bu yagin toplandigi bölgelerin tespitinin de önem tasidigini ifade etti.

Vücut tipinin genetik olarak ‘kemik yapisi, kemik yogunlugu ve kaslarin birlesimi’ oldugunu dile getiren Diyetisyen Erden, vücut yaglarinin armut (basende toplanan), elma (karin çevresinde toplanan) olmasini genetik özelliklerin belirledigini anlatti. Genlerle kusaktan kusaga tasinan özellikler arasinda vücut tipinin yer aldigini ama zayif veya sisman olma durumunda genlerin mi yoksa teknoloji çaginin hareketsiz yasam tarzi ve beslenme aliskanliklari mi oldugunun tartisildigini sözlerine ekledi. Tarti disinda bel/kalça oraninin normal sinirlar içinde olmadigi hallerin farkli hastaliklarin habercisi olabilecegini dile getiren Diyetisyen Erden, “Agirlik, vücut yag yüzdesi, sahip olunan kas kütlesi miktari degistirilebilir ama vücut tipi, iskelet sistemi degismez. Bu durumda, bireyi sadece kilo ile degil, su orani, yag/kas dengesi, kemik agirligi, bölgesel yag dagilimi ile degerlendirmek gerekir” ifadelerini kullandi.

“Vücut agirliginin artmasi sisman oldugunuz anlamina gelmez”

Kas kütlesi ve yogunlugu arttikça vücut agirliginin da arttigina isaret eden Diyetisyen Erden, “Bu kesinlikle sisman oldugunuz anlamina gelmez; sahip olunan kas kütlesi metabolizmaya avantaj saglar, fazla kalori yakan hizli bir metabolizmaya evrilir. Yag, kas kütlesine göre çok daha fazla yer kapladigindan ayni miktarda yag ya da kas kaybinin vücuttaki durusu birbirinden çok farklidir. Bu nedenle sadece tartidaki agirliga odaklanilmamalidir” diye konustu.

Saglikli kilo kontrolü için mutlaka bir beslenme ve diyet uzmanina danisip, önerilerini dikkate alinmasini tavsiye eden Diyetisyen Erden, “Belirli bir kiloya veya bedene inmek yerine sagliginizda israrci olun. Düsük kalorili veya gelisigüzel diyetler ile sagliginizi kaybetmeyin. Kilonuz saglikli bir deger araliginda sabitlenmis ise sagliksiz yöntemlerle kendinizi zorlamayin. Unutmayin her vücudun bir kilo esigi vardir” dedi.

Kaynak: İHA