Findikta Verim Artacak

DÜZCE – Düzce’de olusturulan örnek findik bahçesinde budama çalismasi gerçeklestirildi.

Findikta Verim Artacak
Merkeze bagli Altinpinar köyünde örnek bir findik bahçesi olusturmak için findik yetistiriciligi yapan üretici Fatma Ak’in bahçesinde Tarim ve Orman Müdürü Esra Uzun’un katilimiyla budama demonstrasyon çalismasi yapildi.

Ülkemizin en önemli ihracat ürünü olan findigi sürdürülebilir tarim teknikleri ile verim ve kaliteyi artirmak için çalismalar sürüyor. Tarim ve Orman Müdürü Esra Uzun, il genelinde yaklasik 24 bin üretici 632 bin dekar alanda findik yetistiriciligi ile ugrastigini belirterek “Hasattan sonra en önemli islem findikta budama. Üreticimiz Fatma Ak’in findik bahçesinde gerçeklestirilen çalismayla örnek bir findik bahçe olusturulmasi hedeflenmektedir. Findik entegre çalismalari 2023 yilinda il ve Ilçe Müdürlükleri olarak 165 üreticide yaklasik 2 bin dekar alanda yürütülen çalisma. Her köyde örnek bahçe tesis ederek bölgede birim alandan daha yüksek ve daha kaliteli verim alan öncü çiftçiler yetistirerek findigin birim alandaki maliyetleri düsürmeyi planliyoruz” dedi.



Dal sayisi üretimi düsürüyor

Il Müdürü Esra Uzun findikta verimin arttirilmasi için yapilmasi gerekenleri ise söyle siraladi; “Findik bitkisi Karadeniz bölgesinde genellikle ocak usulü dikim sistemi ile bahçeler tesis edilmekte. Üreticiler ocakta 10-12 dal ile üretim yapmakta. Ancak bitkinin besleyebilecegi dal sayisinin fazla olmasi nedeniyle verim ve kalite ikinci planda kalmakta olup sadece vejetatif gelisim ön plana çikmaktadir. Bitkideki dal sayisi fazla oldugunda bahçedeki nem orani artmakta olup hastalik ve zararlilarin artmasini tesvik etmektedir. Findik bahçelerinde toprak yapisina, bitki çesidi ve dikim sikligi dikkate alinarak ocakta maksimum 5-6 dal olacak sekilde ocaklarin tesis edilmesi hem hastalik zararli popülasyonunu azaltacak hem de verim ve kaliteliyi artiracagindan üreticilerin birim alandaki gelirini artirmis olacaktir. Üreticilerimiz bu günlerde bahçelerini kontrol edip, gerekli görülmesi durumunda Il ve Ilçe Müdürlügünde görevli teknik personelden yardim alabilirler.”
Kaynak: İHA