Akilli Ev Sistemi Kullanimi Artacak

Düzce Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Elibol, Kuantum noktalar (QD) kullanimi ile gelecegin dünyasinda giyilebilir cihazlarin, artirilmis gerçeklik teknolojisinin ve akilli ev sistemlerinin yayginlasacagini söyledi.

Akilli Ev Sistemi Kullanimi Artacak
Düzce Üniversitesi yürütücülügünde Erzurum Teknik Üniversitesi ortakliginda, TÜBITAK ARDEB 1001 projesi ile “Esnek, Grafen Elektrot Tabanli, Tamamen Inorganik, Kuantum Nokta Isik Yayan Diyot Tasarimi” çalismasini gerçeklestirecek.

Düzce Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Elibol’un yürüttügü TÜBITAK ARDEB 1001 destekli proje; Kuantum Noktalar (QD) kullanilarak, ucuz maliyetle daha kaliteli ve kullanisli teknolojik aletler üretmeye olanak sagliyor.

Proje ile ilgili açiklamalarda bulunan Doç. Dr. Erdem Elibol, “Kuantum Noktalar (QD), benzersiz elektrik ve optik özelliklere sahip yari iletkenlerdir. Öyle ki boyutlarina bagli olarak enerji bant araliklarinin ayarlanabilir olmasi, çoklu eksiton üretebilmeleri, ucuz maliyetli üretim asamalari yüksek stabilite özellikleri QD’leri ilgi çekici hale getirmektedir. Sahip olduklari bu avantajlar QD’lerin baslica günes enerjisi, isik yayan diyot (LED), biosensör, biyolojik görüntüleme gibi birçok alanda kullanimini yayginlastirmaktadir. QD’lerin benzersiz özellikleri onlari LED uygulamalari için de aranan materyallerden biri haline getirmistir” ifadelerini kullandi.

QD’lerin solüsyon seklinde sentezlenip kullanilabildigini ve ince film konfigürasyonunun avantajlarina dayanan QLED’lerin esnek ve seffaf ekran uygulamasi için gelecek vaat ettiklerini söyleyen Elibol, esnek QD isik yayan diyotlarin (QLED’ler) üretiminin ve çalistirilmasinin hala zor oldugunu dile getirdi.

Kuantum noktalar (QD) kullanimi ile gelecegin dünyasinda giyilebilir cihazlarin, artirilmis gerçeklik teknolojisinin ve akilli ev sistemlerinin yayginlasacaginin altini çizen Doç. Dr. Erdem Elibol, “Bu baglamda, gelecekteki gösterim için esneklik, seffaflik ve uyumluluk konusunda daha kati gereksinimler ortaya konmustur” dedi.

Kaynak: İHA