Yargitay'dan Emsal 'Mehir' Karari

Yargitay, ’damat adayinin, dügün öncesi gelin adayina ödemeyi vaadettigi mal ya da para’ olarak bilinen ’mehir’le alakali emsal teskil edecek bir karar verdi. Yüksek mahkeme; resmi nikah akdi yapilmadigi takdirde mehir senedinin geçerli bir belge olmayacagina hükmetti.

Tam 5 sene önce dünya evine giren çift, siddetli geçimsizlik sebebiyle bosanmaya karar verdi. Aile Mahkemesi’ne basvuran davaci genç kadin, resmi nikah yapmaksizin iimam inikahiyla evlendigi kocasinin alkol kullanmasi, düzenli ve yeterli gelirinin olmamasi, ekonomik durumu hakkinda yalan söylemesi sebebiyle bosandigini dile getirdi. Kocasinin, ailesi tarafindan imzalanan mehir senedinin tahsilini talep eden davaci kadin; davalilarin mehir senediyle 500 gram 22 ayar altin borçlandiklarini, bu borçlarini ödemediklerini ileri sürerek; altinin dava tarihindeki degeri olan 85 bin TL’nin dava tarihinden itibaren isleyecek yasal faiziyle birlikte tahsilini talep etti. Davalilar davanin reddini istedi. Aile Mahkemesi; davanin kismen kabulüne hükmetti. Hem davaci hem de davalilar karari istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, itirazlari geri çevirdi. Karari davalilar temyiz edince devreye Yargitay 3. Hukuk dairesi girdi.

Emsal nitelikte bir karara imza atan daire, resmi nikah olmadan mehir senedinin geçirli sayilamayacagina hükmetti. Kararda söyle denildi: "Damat ve damat babasinin imzaladigi belgede ’mehir senedi, bu mihir senedini esim olacak kisiye mihir olarak veriyorum’ ibaresi mevcuttur. Isbu belgenin evlilik birliginin gerçeklesmesi amaciyla düzenlendigi ancak davali ve davaci arasinda resmi nikah akdi yapilmadigi, bu itibarla da söz konusu belgenin geçerliligi olmadigi ortadadir. Buna göre ilk derece mahkemesince; davanin reddine karar verilmesi gerekirken, yanilgili degerlendirme ve yazili gerekçeyle davanin kabulüne karar verilmis olmasi usul ve kanuna aykiri olup bozmayi gerektirmistir. Ilk derece mahkemesi kararinin, bozulmasina karar verilmis oldugundan, isbu karara karsi yapilan istinaf basvurusunun esastan reddine iliskin bölge adliye mahkemesi kararinin da kaldirilmasina karar verilmistir."
Kaynak: İHA